En høst i rødt, hvitt og blått
Norsk petanque og landslagsspillere især, har en meget spennende høst i vente. Først ut er de beste av de eldste, deretter følger herrene, kvinnene og ungdommen - før det hele avsluttes med klubbtrøyer.
Petanque.no gir deg oversikten, representantene, tidspunktene og hvorfor vi tror det er all grunn til å glede seg:
Nations Veteran Cup
Hvidovre i Danmark, 1. - 2. september 2018
Våre veteraner fikk litt å bryne seg på allerede i vår, og snart er det tid for mer. Norges førstelag ble etter mai måneds kvalifisering erstattet av en annen Holmestrandstrio, mens andrelaget er det samme som kvalifiserte seg til årets første NVC.
Norges førstelag er HPKs Hans-Erik Røneid-Hansen, Odd-Reidar Gullbrandsen og Helge Skjørberg, som har spilt sammen i mange, mange turneringer de siste årene. Sågar også i internasjonalt sammenheng. Med seg har Holmestrandsspillerne valgt med seg klubbkompis Johnny Skjørberg som fjerdespiller. Dermed får laget en svært habil legger som i den senere tid virkelig har hevet sitt skytenivå. Johnny får for sin del verdifull erfaring foran VM et par uker senere.
Johnny Skjørberg representerer Norge hele to ganger i høst.
Andrelaget består av Follospillerne Atle Smeby og Morten Torp samt OPCs Jean Jaques Razaka. Også disse tre har spilt mye sammen, faktisk gjennom flere tiår. I motsetning til førstelaget, har denne trioen valgt å ikke ta med noen fjerdespiller. Dermed et laget satt, men spillerne kan samtidig gjøre endringer i selve posisjonene og dermed snu eventuell motgang til medgang.
Førstelaget spiller mot førstelagene fra øvrige land, og det tilsvarende for andrelaget, på cupens første spilledag. Dagen etter er det omvendt. Samtlige kamper spilles på tid og med følgende poengberegning: 1 poeng for uavgjort, 2 eller 3 poeng for seier (13 poeng = 3 matchpoeng). Norges sammenlagtpoeng avgjør deretter om det er tilstrekkelig til A-sluttspill. Og er det ikke nok, kan Norge som i våres kjempe videre i B-sluttspillet - som de den gang vant.
Verdensmesterskapet Herrer
Desbiens City i Canada, 13. - 16. september 2018
Verdensmesterskapet for herrer, det førtiåttende i rekken, arrangeres i Desbien, Canada. Mesterskapet er todelt: VM i trippel (med en innbytter) samt VM i presisjonsskyting.
Pr. 13. august har 41 nasjoner bekreftet sin deltakelse, men tallet forventes å stige ytterligere. Listen over nasjoner og spillere finner dere på (denne siden). Her vil dere også legge merke til kjentfolk både i den nederlandske troppen og på det estiske landslaget: Norges tidligere landslagscoach Jack Schillemans trener i år Holland, mens tidligere Follo- og Økern-spiller Andero Kelu representerer Estland.
Marius Breimo, Johnny Skjørberg og Marius Wang, her avbildet under Økern 2-dagers.
I mai ble kvalifisering til mesterskapet gjennomført. Kun to lag stilte opp, men kvaliteten var langt bedre enn kvantiteten. Marius Wang, Youssef Taoubane og Johnny Skjørberg vant med god margin og var med det klare for å forsvare Norge i det gjeveste av alle mesterskap. Valg av fjerdespiller falt på Wangs klubbkamerat og navnebror Marius Breimo. Han har spilt lite de siste årene grunnet skade, men har solid mesterskapserfaring fra tidligere, og vil ha mye å bidra med både spillemessig og på det mer mentale plan.
Dermed er tre klubber representert i Norges VM-lag: To fra OPC, Youssef fra GPK og Johnny fra HPK.
Youssef Taoubane og Simohamed Menzhi, her avbildet med noen ikke helt ukjente franskmenn.
Som coach får herrelandslaget med seg Simohamed Menzhi fra GPK. Simo, som han gjerne kalles, fungerer i tillegg som troppens delegasjonsleder. Dette er slettes ikke første gang han coacher i landslagssammenheng. Også i 2016 deltok han ringside, den gang som støtte og veileder for Youssef under EM Singel.
Som sedvanlig og nevnt innledningsvis arrangeres øvelsen Presisjonsskyting som eget mesterskap synkront med EM i trippel. Da nasjonens representant må være statsborger i landet han representerer er Youssef Taoubane uaktuell til oppgaven. Valget blant de tre resterende er enda ikke spikret, og vi kommer tilbake til dette. Sannsynlig vil det stå mellom Marius W eller Johnny, og ingen av disse har tidligere (presisjons)skutt i mesterskapssammenheng. Dette er nok den største utfordringen, men med lave skuldre og minst mulig selvpålagt press håper vi på gode resultater, i alle fall tilstrekkelig poeng til omskyting. - Og går det ikke veien er det tross alt trippelmesterskapet som er viktigst.
Europamesterskapet Kvinner
Palavas-les-Flots i Frankrike, 27. - 30. september 2018
Som for herrer er EM som sedvanlig todelt: Trippel og Presisjonsskyting. Toini Hoel, Charlotte Jayer og Eli Gjengstø vant for andre år på rad kvinnenes kvalifisering og valgte med seg Ranu Homniam som fjerdespiller. Dermed har landslaget tilhørighet i hele tre klubber: Bergen, Groruddalen og Økern. Toni, Charlotte og Eli presterte i fjorårets Verdensmesterskap sammen med Ida Sæbø Larsen en oppsiktsvekkende femteplass, og med sin kvartfinale i selveste VM, kan vi drømme om et minst like vellykket Europamesterskap.
Ranu, Eli, Toini og Charlotte bekledde med sine makkere pallen under årets NM Mix Dobbel.
32 nasjoner har bekreftet sin deltakelse og samtlige tropper presenteres på (denne siden). Seksjonsleder Signe Hovind, som kjent også medlem av det europeiske forbundet, stiller som delegasjonsleder, mens Benny Bel-Lafkih er landslagstrener for de norske kvinnene.
Coach under EM for kvinner: Benny Bel-Lafkih.
Dette er andre år på rad han følger kvinnelandslaget som coach, etter det meget vellykkede verdensmesterskapet i Kina. Bel-Lafkih har i en årrekke vært Norges høyest rankede spiller og ble i år også historiens mestvinnende NM-deltaker. Han har en rekke landskamper på merittlisten, og hans erfaring samt sans for taktikk er viktige faktorer for at kvinnene kan lykkes på nytt.
Norges representant i EM Presisjonsskyting: Ranu Homniam.
Det er lagets fjerdespiller som representerer laget og landet i EMs Presisjonsskyting. Ranu Homniam tok i 2014 Norges første og hittil eneste medalje i EM og/eller VM, med sin semifinaleplass i skytekonkurransen. Dermed må hun også tåle litt ekstra press på sine skuldre, når hun igjen har muligheten til å skyte seg opp til topps. Vi vet hvor god hun er på sitt beste, at hun kan treffe vel så godt som selv de beste herrene, og krysser fingre for at hun treffer godformen og har dagen når det gjelder som mest. Med hennes dedikasjon til petanque er det lite som vil glede oss mer enn nok en suksess.
Europamesterskapet Singel
Savigliano i Italia, 5. - 7. oktober 2018
Vestlandet har for lengst debutert i internasjonal sammenheng, men frem til i år har kun Bergen Petanqueklubb vært representert. Nå er det endelig Stords tur: Tore Blokhus overrasket både seg selv og (kanskje) andre, da han gikk helt til topps i NM Singel for herrer.
Tore Blokhus og Odd Kvarme er på vei til Italia.
Tores coach er hans gode venn og faste makker Odd Kvarme. Disse to herrer kan sies å være såpass samkjørte at de begge sørget for NM-gull under samme mesterskap, samme dag - og i hver sin individuelle klasse. Da Tore seiret i årets Singelfinale, hadde nemlig Odd tidligere samme kveld jublet som Norgesmester i Presisjonsskyting!
Vårt norske håp i EM Singel for herrer kan legge i hjel enhver motstander, og det blir spennende å se hvordan han takler å få sin mesterskapsdebut alene på banen. Med stoisk ro, fin humor og trygghet fra Kvarme tror vi han vil gjøre en riktig god figur.
Charlotte Jayer er klar for EM Singel. - Hennes andre internasjonale mesterskap i 2018.
Forhåndsfavoritten Charlotte Jayer fra Groruddalen Petanque Klubb innfridde i kvinnenes Singelmesterskap, og hennes innsats i Europacupens singelmatcher stod til meget høyt terningkast. Charlotte har til tross for få år i «bransjen» tilbrakt utallige timer på Sagene, Torshovparken, Frognerparken og alle andre grusplasser i hele Oslo, nesten uten unntak hver dag i timevis. Utstyrt med en vinnerskalle få andre er forunt har treningen og konkurransematchingen resultert i teknikk, taktikk og effektivitet som fører henne rett inn på topplista over Norgeshistoriens beste petanquekvinner.
Charlotte ble i 2018 Norgesmester hele tre ganger, deriblant i Mix Dobbel med Bastien.
Med seg som trener får hun en som har fulgt henne i tynt og tykt både på og utenfor banen: samboeren Bastien Testaniere, også han fra GPK. Det nære båndet vil kanskje kunne være hemmende i lagsammenheng, men med disse separate rollene - utøver og trener - tror vi kombinasjonen vil være den aller beste.
Slik som i lagmesterskapene vil også Singel-EM spilles med fem innledende runder med sveitsisk monrad. Første motstander trekkes vilkårlig, mens motstanden etter dette gjenspeiler spillernes prestasjoner underveis i mesterskapet. Henholdsvis 30 og 28 spillere deltar i de to Singelmesterskapene. Og blant disse: Tore og Charlotte. Vi gleder oss til å følge de to, måtte det gå deres vei!
Europamesterskapet Junior
Almerimar i Spania, 11. - 14. oktober 2018
Vi har tidligere denne måneden kunngjort det gledelige budskap at Norge endelig stiller med et juniorlag ikledt landslagstrøyer, seks lange år siden sist. Nora fra Follo Petanca Klubb og Groruddalens Jonas og Gabriel er mer enn klare for å spille med det norske flagg på brystet.
EM spilles i Almerimar, omtrent midt mellom Malaga og Alicante i sydlige Spania. Støtteapparatet er sterkt foreldrebasert med Jonas sin far Andre som trener og Gabriels mor Eli som delegasjonsleder. 16 nasjoner har bekreftet sin deltakelse, men det forventes flere. - Ikke minst Frankrike!
Yngstemann på laget, Jonas Tyldum Erdahl, er et nytt bekjentskap for de fleste. Det kanskje ikke så mange vet er at han har bronsemedalje fra Juniormesterskap, og at han gjennom årenes løp har spilt en del petanque. Vel og merke skal vi ikke lenger tilbake enn til Hvitsteingrisen tidligere denne måneden, for å finne ham som deltaker i en rankingturnering. Og hør bare: Sammen med landslagsmakker Gabriel og coach Andrè vant han hele B-sluttspillet! Med sin strake arm og fine bue vil han legge mange gode kuler under EM, og harde, rette skudd vil femtenåringen kunne fjerne motstanderkuler ved behov.
Nora Julie Kiplesund fyller 16 år inneværende år og er bosatt i Elverum. Far Lars var blant de første landslagsspillerne Norge har hatt i Petanque, og nå er tiden endelig inne for å følge i hans fotspor. I flere år har hun, tross relativt lang reisevei, deltatt både i NM og i en del rankingturneringer på Østlandet. Senest under NM på Stord tidligere i år imponerte hun med kvartfinale og åttendedelsfinale i åpne klasser. Det er tydelig at ungjenta har balltalent, og vi håper og tror at erfaring fra EM vil gi henne ytterligere motivasjon til å satse mer på petanque.
Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih er 17 år og dette er hans siste mulighet for deltakelse i de yngstes mesterskap. Han har spilt nærmest hver turnering de 3-4 siste årene og har konkurrert i åpen klasse siden han var 11 år. Som trettenåring ble han med sin bronsemedalje i NM Åpen Dobbel tidenes yngste medaljevinner, og to år senere ble han Norgesmester i samme klasse, dette som tidenes yngste NM-vinner. I fjor fikk han ellers sin første individuelle medalje med sølv i Presisjonsskyting, en prestasjon han gjentok under årets NM.
Gabriels rike erfaring og tekniske ferdigheter gjør han selvskreven som Norges representant under EMs Presisjonsskyting. Alle som har sett ham på banen vet hva han er god for og at han i sitt ess er blant landets aller fremste skyttere. Om hodet er på plass når det gjelder som mest kan dette gå riktig bra. Målet må være omskyting, så er eventuell videre gang ren bonus. Den store fordelen er at både kvalifisering og omskyting skjer på torsdag, altså dagen før trippelen starter, slik at han vil kunne ha fullt fokus på skytingen. Og husk: Presisjonsskyting er ikke noe man kan forvente resultater fra. Det er mange elementer som skal klaffe for full uttelling, dagsform inkludert.
Også coach Andre Erdahl har landslagserfaring, her fra 2013 (Foto: f-b.no)
Selve Trippel-EM gjennomføres med fem runder sveitsisk monrad, etterfulgt av kvartfinalepuljespill i EM og Nasjonscup for resterende lag. Hele innledende er per i dag satt opp på fredag, men her kan det fort bli litt forandringer. For øvrig arrangeres EM for juniorer synkront med Espoir (U23) for både kvinner og menn. Almerimar vil syde av ungt petanqueblod!
Det viktigste det være seg Trippel eller Presisjonserfaring er til syvende og sist ikke resultater i seg selv, men erfaring og motivasjon til videre petanquespill. Dette er spillere vi håper og gleder oss til å følge i årene fremover, og som vi håper kan fungere som gode forbilder for fremtidens juniorspillere.
Europacup Klubblag
Saint-Yrieix-sur-Charente i Frankrike, 29. november - 2. desember 2018
Groruddalen Petanque Klubb greide i juli noe som ingen andre før dem har klart: Å kvalifisere en norsk klubb til finalespillet i Europacupen. Med sammenlagtseier blant annet mot storfavorittene Monaco endte GPK på fjerdeplass, premiert med billetter til senhøstens avsluttende runder. Hvordan det gikk seg til kan dere lese i en artikkel som publiseres senere denne uken.
Arrangementet finner sted i like ved Bordeaux i Frankrike og avholdes i månedsskiftet november/desember. Klubben mobiliserer i disse dager sine spillere til å kaste seg rundt, søke om fri og stille manns- og kvinnesterke til troppen som reiser nedover. Puljetrekningen er allerede utført, og GPK spiller mot klubbene fra følgende land: Belgia, Polen og Sveits. Det er slettes ikke umulig å gå videre fra en slik pulje!
Samtlige oppgjør spilles med fem singelkamper, to trippelkamper og tre dobbelkamper. En kamp i hver øvelse spilles i mix. Singelseier gir to, trippel gir fem og dobbel gir tre poeng, og spenningen vil i de fleste tilfeller være skyhøy til (nesten) siste kule.
Av seksten klubblag går de åtte beste til kvartfinaler, mens resterende klubber gjør opp seg imellom i federasjonscup. Hvor GPK ender gjenstår å se, men mange kamper og knallgod motstand blir det uansett. Stiller groruddølingene med sine fremste spillere kan dette bli virkelig en opptur for norsk petanque.
- Og det gjerne som en fortsettelse av en allerede suksessrik høst. Vi krysser fingre og holder flagget høyt hevet! Heia Norge!
Foto: Signe Hovind / petanque.no