Europacupkval for syvende gang

07.08.2018

Groruddalen Petanque Klubb vant for fjerde gang og skal representere Norge i Europacup for klubblag sommeren 2019. - Og det bare en drøy uke etter at GPK sørget for avansement til årets Europacup-finalespill! 

Red anm. Egen artikkel om Groruddalens prestasjoner i Monaco i juli 2018 publiseres i løpet av uken, se ellers Petanque.nos Facebookside.

Helgen 4. og 5. august ble det avholdt kvalifiseringsturnering på Sofiemyr for å avgjøre hvilken klubb som skal representere Norge neste sommer – et eller annet sted i Europa.  Follo Petanca Klubb stilte med bane og Mike Barker og Finn Gundersen stilte som dommer hver sin dag. Tusen takk til klubb og dommere!

Forsidebilde: GPK-troppen bestod av Magnus Utgård, Ole Hågensen, Bastien Testaniere, Charlotte Jayer, Eli Gjengstø, Gabriel G. Bel-Lafkih og Andre Erdahl. Robert Pettersen, Lars Storaker Bruu var ikke til stede da bildet ble tatt.

I årets EuropaCup (internasjonalt) spilles det 6 singelkamper, 3 dobbelkamper og to trippelkamper, de to sistnevnte kategorier med minst et lag med spillere av begge kjønn. Også minimum én singelkamp må spilles av et annet kjønn, noe som i praksis som oftest betyr fem singelkamper med menn og én for kvinner.  Siden vi i Norge arrangerer kvalifiseringsturneringen over kun en helg spiller vi klassene dobbel og trippel, med 3 poeng for dobbelseier og 5 poeng for trippelseier, dvs. totalt 19 oppnåelige poeng i hvert klubbmøte.  Den klubben som vinner klubbmøtet får 3 matchpoeng og klubben med flest matchpoeng vinner kvalifiseringsturneringen og har «billett» til neste års EuropaCup.

Se også: Samleside, Tidligere års kvalifiseringer - og Europacupspill.

Seks klubblag stilte til start, Stord Petanqueklubb, Bergen Petanque klubb, Groruddalen Petanque Klubb, Holmestrand Petanqueklubb, Oslo Petanque Club og for første gang i EuropaCup-kval: Follo Petanca Klubb.

Stord Petanque Klubb stilte med forfriskende ungt mannskap i norsk petanquesammenheng – kun én annen spiller på banen var yngre enn Stord-troppens gjennomsnittsalder. Det lover godt for petanquesportens fremtid på Stord! – og forhåpentligvis til inspirasjon også for andre norske klubber. 

Bergen stilte blant annet med Kari Larsen og niesen Ida Sæbø Larsen, her sammen med Stords Magnus Losnegård.

Bergen Petanque Klubb stilte som vanlig med et sterkt kvinneinnslag; dvs. mennene var i mindretall og måtte bli å omtale som «det annet kjønn» i EuropaCup-sammenheng.  

Holmestrand Petanque Klubb slo leir på Sofiemyr allerede fredag – ikke umulig at de benyttet timene før spillestart til grundig oppvarming – de var i hvert fall på hugget fra første spilleomgang lørdag morgen.

Både Groruddalen PK og Oslo PC hadde noen spillere i Tyskland denne helgen, men for Groruddalen skulle det i hvert fall vise seg at de tilstedeværende greide brasene godt nok selv. Arrangørklubb Follo PK stilte akkurat som Oslo PC kun med én kvinne i troppen.

Ungdommene fra Stord måtte vente lenge på klubbmøteseier, til tross for flere kampseiere og for øvrig gode og tette matcher. Men, i siste møte var det duket for det store «Vestlandsslaget» og Stord kunne her notere seier i hele fire av fem kamper, og hadde dermed slått Bergen innbyrdes! Viktig seier å ha med seg tilbake til Stord.

Bergensgjengen startet opp veldig bra – med sammenlagtseier både mot Oslo PC og Follo PK, men deretter var det bråstopp i seiersrekken og kun seier i én dobbelkamp mot Stord.

Oslo PC tapte første møte mot Bergen på målstreken, og måtte deretter se seg grundig slått av Groruddalen, kun mix-dobbel laget til OPC tok 3 poeng i klubbmøtet. Også mot Holmestrand ble det tap på målstreken for Oslo PC, som dermed stod uten matchpoeng etter lørdagens kamper. Søndagen ble litt lysere sett fra klubbens ståsted, med seier over både Stord og Follo.

HPKs mixlag: Gunn Trine Hansen og Kjell Rune Karlsen, med makker Bjørn Arne Nordhagen i trippel, var en kombinasjon som skulle vise seg å gå helt ubeseiret gjennom kvalifiseringen - frem til aller siste kamp.

Follo fikk en litt tung start mot Holmestrand, mens de spilte jevnt med Bergen, men Bergensdamene ble for sterke. Først da Follo møtte Stord i siste oppgjør på lørdag kapret de to dobbel- og en trippelseier, og dermed sin første klubbmøteseier. På søndagen ble det én kampseier mot Groruddalen PK og to mot Oslo Pc, og Follo endte dermed på en femteplass totalt, med 3 matchpoeng og innbyrdes seier over Stord.

Det var Holmestrand og Groruddalen som skulle komme til å stå for den største spenningen i helgens turnering. Begge lagene hadde vunnet alle sine møter da de skulle spille mot hverandre i søndagens siste klubbmøte.  Undertegnede spilte selv og fikk følgelig ikke fulgt «finaleoppgjøret», men jeg tenker det har vært litt nerver i disse kampene, spesielt etter at Holmestrand dro i land seire i samtlige dobbeloppgjør og stod med 9 poeng før de avgjørende trippelkampene. Mix-trippeloppgjøret gikk i Groruddalens favør og den siste trippelkampen skulle således avgjøre det hele. Holmestrand hadde muligheten til å ta det 13. poenget i den siste trippelkampen, men da de skuslet bort denne sjansen mobiliserte spillerne fra Groruddalen for fullt og vant siste og avgjørende kamp 13 – 12!   

SE VIDEO! Petanque.no filmet via mobil avslutningen av den avgjørende trippelen i åpen klasse mellom GPK og HPK. GPKs yngste spiller, Gabriel G. Bel-Lafkih, hadde runden før skutt ut grisen på ett forsøk. Vi følger kampen fra stillingen 11-6 til HPK.

Gratulerer til Groruddalen Petanque Klubb, som dermed skal representere Norge, for fjerde gang, i Europa sommeren 2019. Men, før det skal klubben til finalespill i årets EuropaCup for klubblag i Frankrike månedsskiftet november/desember. Da møtes de 16 kvalifiserte klubblagene i kampen om å bli årets beste klubblag i Europa. Lykke til – heia Norge og Groruddalen Petanque Klubb!

Signe Hovind                                                  

 

Kvalifisering, EuropaCup for klubblag 2019

Sofiemyr, 4. - 5. august 2018

1. Groruddalen Petanque Klubb: 15 matchpoeng, 80 kamppoeng

2. Holmestrand Petanqueklubb: 12 matchpoeng, 69 kamppoeng

3. Bergen Petanque klubb: 6 matchpoeng, 24 kamppoeng *

4. Oslo Petanque Club: 6 matchpoeng, 44 kamppoeng

5. Follo Petanca Klubb: 3 matchpoeng, 31 kamppoeng *

6. Stord Petanqueklubb: 3 matchpoeng, 37 kamppoeng

 

* Rangert over grunnet innbyrdet oppgjør.