Ingen over, ingen ved siden

28.06.2018

Odd-Reidar Gullbrandsen og Birger O. Hansen avsluttet Norgesmesterskapet 2018 på akkurat samme måte som de innledet NM på. Parhestene måtte som sedvanlig tåle å leve med favorittstempel, og innfridde så til de grader i begge veterandoblene. Det kreves både gode tekniske og taktiske ferdigheter samt sterk psyke for å takle denne type press. Gratulerer!

Gullbrandsen og Hansen vant torsdagens V65 med bravur, og gjentok altså bedriften også på søndag, i V55. - Og merk dere dette: Norgesmestertitlene i V55 ble sikret for tredje år på rad!

Det ble en lang dag og mange kamper for de 24 lagene i den "yngste" veteranklassen, hvor nedre aldersgrense er 55 år. Fordelt på fire puljer var samtlige lag garantert fem kamper før de to beste i hver pulje avanserte til kvartfinale. 

Birger og Odd-Reidar vant stort sett kampene overlegent. Faktisk så stor kontroll hadde holmestrandingene at fasit viste 42 scorepoeng etter innledende. Til sammenligning hadde nest beste lag 19 poeng.

Kun Oddvar Karlsen og Per Klevenberg lykkes å true seiersrekken. Follos ringrever hadde  8 eller 9 poeng før HPK-duoen maktet å komme inn i kampen. Også her endte det til slutt med seier: 13-11.

Det ble bare med nesten også for avansementet for det nevnte Follo-laget. Tre lag i  gruppen hadde 4 seire da innledende var ferdigspilt og det ble stor spenning knyttet til hvem som skulle videre som lag 2. Da resultatet kom viste det seg at et Stord-lag var best med sine 19 scorepoeng mot Oddvar og Per sine 14 poeng. 

Og Stord-laget, det var Robert Svensen og Dag Ove Angeltveit som i kvartfinalen slo HPKs Glenn Gurrich og Arild Eliassen, sistnevnte landslagsspiller under vårens National Veterans Cup, 13-11. Ferden stoppet i semifinalen mot noen av sine egne: SPKs Børge Presthaug og kulegrossist Per Geir Vatna: 10-13. Disse hadde i sin kvartfinale slått NMs mest langveisfarne Berit og Jon Ivar Ramsvik fra Saltdal, 13-7. Semifinalen var for øvrig av det gavmilde slaget med flere fempoengere. Knepent tap til tross, vi regner med Svensen/Angeltveit, som etter sigende knapt nok har spilt sammen før, er riktig fornøyde med - og kanskje også temmelig overrasket over - bronsemedalje i sitt første NM!

Sine livs første NM-medaljer i Petanque kunne også Presthaug og Vatna glede seg over, selv om de ikke gikk helt til topps. Det ble med sølv, etter å ha lidd et smertelig nederlag i finalen. Hansen og Gullbrandsen var rett og slett i en klasse for seg selv. Jo, sifrene må skrives: 13-0.

Av to hjemmelag i sluttspillet, kom altså to til semifinalen, og ett av de helt til finalen. HPK hadde for øvrig tre lag i sluttspillet, men like mange som SPK i semi og finale. 

Lag fra SPK og HPK vi på forhånd hadde tippet videre, Sandvik/Skjæveland (SPK) og Tronrud/Hushovd (HPK), ble derimot slått ut fra samme pulje. Nevnte Gurrich/Eliassen vant denne puljen foran Kjell Hide og Bjørn Kopperud fra FPK.  Som sine puljekonkurrenter røk også dette laget ut i kvartfinalen: 13-3 til de kommende Norgesmesterne.

Den siste kvartfinalen stod mellom puljevinner i C, Johnny Johansen og Arne Olsen (FPK), og B-puljens Jan Erik Jensen og Rolf Bjercke fra HPK. Follo-herrene markerte seg begge i forkant av NM med å kvalifisere seg til Presisjonsskyting, mens Jensen og Bjercke har gjort det godt i vårens rankingturneringer. 13-7 til Follo-skytterne. Så langt, så godt, men så ble det som det ble. I semifinalen ventet Birger O. Hansen og Odd-Reidar Gullbrandsen ... 13-5. Men så er det noe med at det noen ganger ikke bare er gull og førsteplass som er en seier i seg selv. NM-medaljer for første gang er stort.

- Og så kan man sende noen gode tanker til han som egentlig skulle vært med. Han som i år var førsteårs-veteran. Det har vært en spesiell oppladning til NM. Så betyr en bronsemedalje kanskje litt ekstra.

Gratulasjoner til alle på pallen, og en ekstra stor gratulasjon til doble Norgesmestere: Birger O. Hansen og Odd-Reidar Gullbrandsen!

 

Tekst: Eli Gjengstø | petanque.no

 

NM Dobbel V55 2018

1. Birger O. Hansen og Odd-Reidar Gullbrandsen, HPK

2. Børge Presthaug og Per Geir Vatna, SPK

3. Arne Olsen og Johnny Johansen, FPK

3. Robert Svendsen og Dag Ove Angeltveit, SPK

5. - 8. plass

Kjell Hide og Bjørn Kopperud, FPK

Berit Ramsvik og Jon Ivar Ramsvik, SAL

Jan E. Jensen og Rolf Bjercke, HPK

Glenn Gurrich og Arild Eliassen, HPK