Banemesteren ble ny skytterkonge

26.06.2018

Han kom inn i tolvte minutt, midt under organiseringen, og han fullførte, midt under arrangeringen. Det var nesten så han stod på 6-meteren med spiker i munnen og mobilen i hånda, ett øye på banekartet og gestikulerende til en klubbkamerat for å delegere oppgaver.

Odd Kvarme fra Stord Petanqueklubb gikk videre til NM Presisjonsskyting etter at Terje Andersen måtte trekke seg grunnet sykdom, snubet seg videre de neste hakkene med lave summer - før han virkelig viste hva han var god for da det gjalt som mest.

Kvarme har deltatt i NMs Presisjonsskyting flere ganger, men aldri helt klart å lykkes. I år holdt det heller ikke i distriktskvalifiseringen. 16 poeng var likt med Vestlandets siste kvalifiserte, Terje Andersen, men under omskytingen kom SPKs nestleder og ildsjel til kort. Da Andersen like før mesterskapet måtte trekke seg, fikk Kvarme likevel muligheten til å forsøke seg. 

For første gang siden forhåndskvalifiseringen ble innført måtte de kvalifiserte skyte første gang allerede torsdag. De 19 skytterne kjempet for å samle sammen mest mulig poeng til å bli blant de 8 beste, og dermed kunne stille til rene dueller på fredag. En eneste spiller ankom først på fredag, men forholdene inne i klubbens innendørshall - et nedlagt gartneri - var følgelig helt like for samtlige. På denne måten frigjorde man mye tid som ellers ville ha forsinket Singel-gjennomføringen, absolutt et vellykket grep arrangementsmessig!

Skjønt, været kan man vanskelig styre over. På Vestlandet i særdeleshet. Med klassisk av-og-på-vær ble fredagens dueller stadig utsatt. Vindkastene laget stadig kaos på skytebanene, men omsider ble værforholdene ansett som tilstrekkelig akseptable for gjennomføring.

Grensen for kvartfinaleduellene ble 21 poeng. To skyttere hadde fått denne summen. Den ene var Odd Kvarme, den andre var Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih. Til alt overmål møtte disse hverandre i finalen.

Best av alle var Ranu Homniam med sine 33 poeng. Gunvor Berge fulgte like etter med 29 poeng, men begge skuffet i sine dueller. Kanskje finnes mye av forklaringen i ferske tap i Singelens kvartfinaler.

Kvartfinaler

  • Ranu (33) vs Gabriel (21) : 10-34
  • Gunvor (29) vs Odd (21) : 9-17
  • Benny (27) vs Max (23) : 22-23
  • Bastien (26) vs Viljar (25) : 15-15

Semifinaler

  • Odd vs Max: 12-4
  • Gabriel vs Bastien: 35-19

Finale

  • Odd vs Gabriel: 26-15

17 år unge Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih møtte i sin semifinale regjerende norgesmester Bastien Testaniere, og hadde dermed en enestående mulighet til å revansjere finaletapet fra i fjor. Og for en duell...! Det var jevnt helt til siste øvelse, riktignok med 2 poengs forsprang til eldstemann. Tross sin unge alder har Gabriel mange års erfaring og presterte på sitt beste: Gris på 6 meter: PANG! Gris på 7 meter: CARREAU! Gris på 8 meter: CARREAU! Gris på 9 meter: CARREAU...! Når så publikum noe slikt sist...?

Sluttsifrene i den andre semifinalen var langt fra like fryktinngytende. Odds beskjedne 12 poeng gjorde 17-åringen til en soleklar favoritt.

Odd ville det annerledes. Nå hadde han allerede lykkes: Finaleplass og stor heiagjeng hos de lokale fremmøtte. Han hadde ingenting å tape, ingenting å bevise. Nå kunne han vise hva han var god for, og i 10 minutter lot han teknisk arrangør-hatten ligge på bakken.

Odd Kvarme imponerte på skytematten. Mens Gabriel slet med å sikre seg nok poeng fortsatte Odd å treffe. Med null treff i tredje og fjerde øvelse ble opphentingen for tung, til tross for to grisetreff. - For også der traff Odd.

Selvsagt. I år var det Odd Kvarmes tur. Slik måtte det bli. Vel fortjent, gratulerer!

 

NM Presisjonsskyting 2018

1. Odd Kvarme, SPK
2. Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, GPK
3. Max Carlstrøm, OPC
3. Bastien Testaniere, GPK

5. - 8. plass

Benny Bel-Lafkih, GPK
Ranu Homniam, ØPC
Gunvor Berge, OPC
Viljar Losnegard, SPK
 

Øvrige kvalifiserte

Arne Olsen, FPK
Jim Pettersen, FPK
Bjørn Kopperud, FPK
Johnny Johansen, FPK
Toini Hoel, BPK
Lars Hovland Sleen, SPK
Vidar Abrahamsen, SPK
Mari Presthus, BPK
Kjell Rune Karlsen, HPK
Roger Johansen, HPK
Bjørn Arne Nordhagen, HPK

 

 

Tekst: Eli Gjengstø | petanque.no