Norges landslag 2018

28.05.2018

Norges fleridrettsforbund seksjon petanque har i løpet av helgen fått nye landslag. Kvalifiseringsturneringer for herrer, kvinner og veteraner ble avholdt 26. - 27. mai på Hvitstein stadion i Holmestrand. 

Det skulle bli en svært uventet og trist innledning til kvalet. En av de påmeldte til veterankvalifiseringen var Follospilleren Knut Lomsø. Som 55-åring var han gammel nok til å oppfylle kriteriene som veteran, men alt, altfor ung til å dø. Natt til onsdag trakk han sin siste pust, brått og uventet.

Knut Lomsø, til minne.

Knut debuterte i veteranklassen under NM +55 i fjor, og sammen med klubbkamerat Larry Young vant «førstereisgutten» bronsemedalje. Nå var Knut klar for å satse internasjonalt som veteranspiller. Dessverre ville det seg ikke slik. 

Alle vi som har fått lære Knut å kjenne gjennom vår felles lidenskap vil minnes, og savne, hans gode humør og glade smil, og en egen evne til å tape og vinne med samme sinn.

Denne helgen spilte vi alle for Knut.

 

Norges landslag: Nations Veteran Cup 2018

Knut Lomsø skulle altså delta i veterankvalet. Arne Olsen og Bjørn Kopperud hedret sin venn sammen med en annen av Knuts faste makkere gjennom mange år: Larry Young. En svært rørende gest som sier mye både petanquemiljøet som helhet, om hans nærmeste petanquevenner og om hvor mye Knut betydde. Det var noe symbolsk varmt og fint over at Arne, Bjørn og Larry, Knut sitt lag, ledet etter kvalifiseringens første dag. 

De ti deltakende lagene møtte hverandre en gang, alle mot alle, hvor man kjempet om å bli blant de to beste som får representere Norge første helgen i september under Nation Veteran Cup 2018 i Hvidovre, Danmark. 

(Se alle resultater)

Etter lørdagens fem første kamper stod som nevnt Arne, Bjørn og Larry øverst på tabellen med fire seire og aller mest i score. Jean Jaques, Morten og Atle lå på foreløpig andreplass med like mange seire og noen få scorepoeng mindre. Ytterligere to lag, arrangørklubbens Hans-Erik, Odd-Reidar og Helge samt BFIIs Atle, Rolf og Odd, hadde også fire seire hver. Her var det bare å sørge for en god natts søvn og stille kamplystne neste morgen.

Fjorårets veteranlandslag (EM) Hans-Erik, Odd-Reidar og Helge markerte seg kraftig med 13-6 over konkurrentene Jean Jaques, Morten og Atle i søndagens kamp. Seier ble det også i de tre resterende kampene. 8 seire av 9 mulige er utvilsomt imponerende. Deres eneste tap var for øvrig mot Knut sitt lag. Holmestrandsguttane er med dette Norge 1 i høstens National Veteran Cup. 

Norges andrelag er nettopp Jean Jaques, Morten og Atle, samme trio som kvalifiserte seg til vårens Nation Veteran Cup. Grunnet sykdom måtte Morten dessverre trekke seg til selve mesterskapet, og kan dermed finne ekstra motivasjon til høsten. Til sammen 7 seire og 34 scorepoeng var nok til nest beste plass i kvalet. Også Boule Frederik IIs Atle, Rolf og Odd vant sin siste kamp og hadde 7 seire, men ikke nok i score.

Gratulasjoner til Norges nye veteranlandslag:

Norge 1: Hans-Erik Røneid-Hansen, Odd-Reidar Gullbrandsen og Helge Skjørberg

Norge 2: Jean Jaques Razaka, Morten Torp og Atle Smeby

Fra venstre: Odd-Reidar Gullbrandsen (portrett) og landslagsspillerne fra 2015: Hans-Erik Røneid-Hansen, Jean Jaques Razaka, Helge Skjørberg, Morten Torp og Atle Smeby.

 

Norges landslag: Verdensmesterskapet for herrer 2018

Under fjorårets Europamesterskap spilte Marius, Youssef og Benny på samme lag, men under kvalifiseringen var de konkurrenter, så også i år. Premien denne gang var å representere Norge under VM i kanadiske Despien.

Marius Wang og Youssef Taoubane dannet i helgen trio med Johnny Skjørberg, mens Benny Bel-Lafkih stilte med sønnen Gabriel, klubbkompis Bastien Testaniere og HPKs Roger Johansen. 

Med kun to lag i kvalifiseringen var det dårlig kvantitet, men desto bedre kvalitet. Gjennom åtte kamper, eventuelt med en avsluttende finale dersom likt resultat, var det første lag til fem seire. Lørdagens fire første kamper kunne fortelle om tilnærmet dødt løp, for bare se:

  • Kamp 1: Benny vs Marius: 6-13
  • Kamp 2: Benny vs Marius: 13-6
  • Kamp 3: Benny vs Marius: 9-13
  • Kamp 4: Benny vs Marius: 10-13

2-2 i kamper og ett eneste scorepoeng i forskjell ...!

Nå gjalt det å vinne søndagens første kamp, og Marius/Youssef/Johnny gikk seirende ut av oppgjøret (13-5) og kunne dermed puste lettere. I sjette kamp fortsatte de seiersmarsjen med 13-6, og dermed ledet de 4-2 i kamper. Sjuende kamp endte like bekvemt: 13-5 og billetter til Canada kan dermed bestilles!

Gratulasjoner til Norges nye herrelandslag:

Marius Wang, Youssef Taoubane og Johnny Skjørberg

 

Norges landslag: Europamesterskapet for kvinner 2018

Årets EM for kvinner legges til en av de mest markante petanquebyer i verden: franske Palavas-les-Flots like ved Montpellier er kjent for sine internasjonale petanqueturneringer for kvinner, og i slutten av september samles altså Europas beste damer for å kjempe om heder og ære. 

I kampen om å bli Norges representanter stod to svært sterke konstellasjoner: Fjorårets VM-lag og EM-laget fra 2016. Gjennom maksimalt 9 kamper (8 kamper pluss eventuell finale) var det en ting som gjalt: Første lag til fem seire. 

Fjorårets kvalifiseringsvinnere Eli Gjengstø, Toini Hoel og Charlotte Jayer oppnådde sammen med Ida Sæbø Larsen en oppsiktsvekkende femteplass i fjorårets Verdensmesterskap i Kina, og var følgelig mer enn lystne til nok en gang stille som landslag. Like lystne var landslaget fra forrige Europamesterskap: Ellen Johansen, Lisbeth Fossen og Ranu Homniam, som også har markert seg med gode resultater så langt i år.

Lørdagens fire første kamper ble stort sett svært jevne, men med nokså stort forsprang til ett av lagene. Eli, Toini og Charlotte gikk seirende ut av tre av oppgjørene (13-12, 9-13, 13-11, 13-6), og hadde derfor det viktige psykologiske fortrinnet før søndagens siste kamper. Også kamp fem (13-6) endte med seier til VM-laget, og de ledet med dette 4-1 i kamper. En eneste seier gjensto, og kanskje slappet de litt for mye av, mens EM-laget simpelthen måtte vinne neste (1-13). Duellen ble avsluttet etter kamp 7: 13-6 og 5-2 i kamper.

Gratulasjoner til Norges nye kvinnelandslag:

Norge: Eli Gjengstø, Toini Hoel og Charlotte Jayer 

Foran: Charlotte Jayer, bak fra venstre: Toini Hoel og Eli Gjengstø.

 

Kvinnelandslagets og herrelandslagets fjerdespiller og coach vil kunngjøres så snart de kvalifiserte lagene har søkt til seksjonsstyret og fått sine ønsker godkjent.

 

____________________________________________

Tekst: Eli Gjengstø / Signe Hovind

Foto: Arkiv / Petanque.no