Sommer på hell

07.08.2017

Fellesferien er ubønnhørlig over: Det er på høy tid med en titt på stort og smått siden Son-turneringen i begynnelsen av juli. Til tross for pause i den offisielle terminlisten avslører sosiale medier at norske petanquespillere slettes ikke har latt kulene ruste i ferien.

(Forsidebilde: Toini Hoel, BPK. Foreviget som bidrag til den internasjonale kampanjen for å få Boules (Petanque) som egen OL-gren.)


Sommerens høydepunkt for PetanqueNorge har utvilsomt vært Europacupen for klubblag.

Vinger over Europa

Norges representanter i år var Økern Petanque Club som i fjor kvalifiserte seg som best av fem lag under en helg i Bergen. I april ble ØPC trukket inn i pulje med Belgia, Nederland, Østerrike, England og Jersey, og arrangørklubben fra Waterloo ønsket de tilreisende velkommen. – Faktisk sammen med vår egen Signe Hovind, CEP-medlemmet som ble delegert sekretariatsoppgaven for nettopp denne puljen.

Økernleder Ronny Gudmundsen deltok selv i troppen sammen med sin mangeårige makker Tom Johansen og hans Marianne Myrbråten, for øvrig Norgesmestere i Mix Dobbel fra 2015. Også et annet ektepar spilte for Norges ære: Steinar og Ellen Sanna Andersen. Aller mest internasjonal rutine fant vi hos de to siste i troppen: Lisbeth Fossen og Ranu Homniam. Med fulgte også Charlotte Bjørno som lagleder.

De to beste fra hver kvalifisering gikk videre til finalespill i høst. Nytt av året var en ny utregningsmetode: Nå var ikke det viktigste å vinne sammenlagt mot de ulike klubbene, men derimot samle mest mulig poeng i de ulike singlene, doblene og triplene. Fra ØPCs pulje innfridde begge de antatte favorittene: PC Pachy fra Belgia og JBC’T Dupke fra Nederland. Økern sanket for øvrig totalt 53 poeng fra sine kamper, i all hovedsak mot Jersey.

(Se alle resultater fra pulje D)

Suverent best ble ikke uventet de franske representanter: ABC Draguignan med verdensstjerner som Dylan Rocher, Henri Lacroix og Yolanda Mattaranz i spissen. Draguignan vant samtlige kamper i sin pulje og oppnådde en score på hinsides 662
Noe annet som er verdt å nevne er at våre nordiske naboer havnet i samme pulje. Danske Hedebo var vertskap, men fjorårets semifinalister i Europacupen klarte ikke gjenta bedriften. Vårt håp blir i stedet for svenske Coccinelle som gikk videre som puljetoer.

 

Hvem blir neste?

Allerede førstkommende helg er det klart for ny, norsk kvalifisering. Teknisk arrangør er nettopp Økern, som vi antar er topp motiverte for ny Europatur. Kvalifiseringen foregår i dobbel og trippel og spilles både lørdag og søndag på Slattum i Nittedal kommune. Få timer før påmeldingen stenger har vi fått melding om at fem klubber deltar: Bergen, Groruddalen, Holmestrand, Stord og Økern. Vi regner med at i alle fall ytterligere en melder seg på før midnatt.

 

Video didn’t kill the petanquestar

To håndfuller petanquespillere fra totalt fem norske klubber ferierte på den franske rivieraen i sommer. De mest ivrige oppnådde hele 16 turneringer på 17 dager, en akseptabel premiesum og en særdeles intens treningsleir!

En av spillerne, Charlotte Jayer, filmet underveis, og kanskje lar du deg friste til en lignende tur neste år?

Diverse filmklipp har man også kunnet beskue på den lukkede Facebookgruppen Petanqueresultater, foreviget under den tyske internasjonale turneringen Holstentor Travemünde. I mange år har flere av våre mannlige spillere avsluttet ferien med vennetur til Østersjøen. I år kronet man det hele med sportslig suksess. Blant nærmere 400 trippellag fant vi to helnorske lag: Ett av lagene endte opp på tredjeplass i A, det andre kom helt til finalen i B. Det er definitivt resultater å skrive hjem om! Gratulasjoner til Rune/Robert/Benny og Marius/Tom/Ronny.

Og apropos utenlandsk. I 2024 kan kanskje noen petanquespillere fra Norge konkurrere i OL! Paris har fått klarsignal som arrangør, og det internasjonale miljøet har en klar agenda for å innlemme nettopp petanque i den store olympiske familie. Forsøk er gjort også tidligere, men NÅ må vel tiden være inne?

 

Skjønt, man må slettes ikke utenlandsk for å nyte et godt slag petanque.

Bocciafest i vest

Et av sommerens store høydepunkt og snakkiser på Stord er den årlige Bocciafesten. Fenomenet feirer i 2018 10-årsjubileum og det ryktes at det ble en suksess også denne gang.

Hvorvidt det sportslige er i førersetet kan diskuteres med rette, men miljøet kan i alle fall høste inspirasjon på draktlikhetsfronten. Hvorfor nøye seg med trauste klubbtrøyer, når man kan ikle seg gull og glitter, fruktfat og Felleskjøpetdresser?

Bilder ...? Vi nøyer oss med å lenke til (FB-eventet) og henvise til #bocciafest.

Bergen Petanque Klubb kombinerte både sosialisering og sportslige utfordringer i sin dobbelturnering 29. juli. Blant de 14 lagene fant vi også deltakere fra Utsira og Stord. Og apropos Stord, her er hva arrangøren selv melder på sine sider:

Lars og Magnus tok seieren og premier med seg hjem til Stord i lørdagens dobbel på Slettebakken. Vel fortjent! Flott innsats av finalemotstanderne Linda og Line!
På vei til finalen slo finalistene ut henholdsvis Berit + Kenneth og Arve+Hervé i semifinaler.
Magnus tok storeslem denne dagen ved også vinne de innlagte øvelsene skyting og legging. Fantastisk bra, Magnus!

1. Lars Sleen og Magnus Losnegård, SPK
2. Linda Hoel Jørgensen og Line Jørgensen, BPK
3. Berit Sæbø og Kenneth Larsen, BPK
3. Arve (*) og Hervé Socquet-Juglard, BPK

* En ekstra gratulasjon til Arve Foreløpig Uten Etternavn som medlem nr. 50 i BPK!

 

En liten snartur til midten

Solhungrige trøndere går mann av huse når solen stråler opp en skyfri himmel. Og hva er vel bedre enn å tilbringe slike sommerdager på grusen? Nidaros viste til stor oppslutning på Lade selv i travleste fellesferie:

 

Før vi avslutter i øst

Våre tre østligste klubber samlet spilleglede i begynnelsen av august. Initiativet var en utvidelse av Bygdetullingen, det opprinnelige derbyet mellom Son og Hølen. Fra Karianne Fleischer, leder i Son, har vi hentet følgende ord:

(Foto: Arne Bergmål)

Lørdag 5. august inviterte Son Petanque Klubb til vennskapsturnering med Fredrikstad og Hølen. Spilleoppsettet var som under Lørdagskarusellen. Vi spilte 3 runder før vi hadde pause med grilling og kos. Fjerde runden etterpå. I alt deltok 28 spillere. Det ble et vellykket arrangement.

Topp 3
1. Finn Gundersen, SON
2. Odd Porsmyr, BFII
3. Lise Østby, BFII

 

... Og en bitteliten bonus

Joker nord

Og her kunne vi skrevet mye, men vi må nøye oss med at det er spennende nyheter på gang: Følg med, følg med. Vi sier ikke mer – enda.

 

 

______________________________________________________________

Husker du ...? Artiklene fra (mai måned) (april måned), (mars måned), (februar måned) og (januar måned).

______________________________________________________________

 

Skribent: Eli Gjengstø | petanque.no