Kom mai, du skjønne milde ...

09.05.2017

En måned har gått siden forrige månedsoppsummering og mye - og viktig - har skjedd. Bleke og gustne ansikter har skiftet til solbrente og fregnede fjes. Hostekuler har forsvunnet og pollenrøde øyne har dukket opp. Votter er blitt kastet, og t-skjorter er funnet frem. Verdensmesterskap er blitt avholdt og allerede er nye kvalifiseringsturneringer er godt i gang. En norsk herreduo ydmyket belgiske verdensmestere på hjemmebane, og hjemme vant et rent damelag trippel for første gang på tjuefem år. Fire rankingturneringer av arrangert og rykende ferske dommere har fått testet ut sin nyervervede kompetanse. Her er mangt og mye å oppsummere:

(Forsidefoto: Patrick Maton)

 

Norske campingkuler

 

- For det var det faktisk noen som uttalte; Belgiske stjerner tapte mot norske campingkuler. Belgiere fortvilte og nordmenn feiret. Vi gjentar oss selv, for budskapet som formidles er sjeldent kost for norske petanqueentusiaster.

Under Verdensmesterskapet i Gent, Belgia, i påsken fikk det norske herredobbellaget en formidabel start: 13-1 mot mange-ganger-verdensmestre. Og det bare fortsatte, helt til kvartfinalen da de nevnte tryllet med kuler og ble løftet til himmels av hjemmepublikumet. Det var en ellevill opplevelse å sitte ringside, men det aller, aller beste var selvsagt å se landslagene få frem sitt beste når det gjelder som mest.

Benny Bel-Lafkih og Ole Hågesen markerte seg kraftig med sin femteplass i herrenes dobbel. Ranu Homniam gjorde et fenomenal innsats med sin niendeplass i damenes singel. I tillegg var Ranu og Lisbeth Fossen var forøvrig bare en hårsbredd, kun et fattig poeng, unna sluttspill i damenes dobbel. En solid samlet innsats av våre fire på landslaget!

 

Takk for det gamle og til lykke med de nye

Og ikke før et mesterskap er avsluttet, før nye banker på døra. Landslag til EM for herrer (Frankrike i september) og VM for damer (Kina i november) er klare etter to kvalifiseringshelger i mai. Den første helgen er allerede overstått og to lag ligger på papiret bedre an enn øvrige. 

Charlotte Jayer, Eli Gjengstø og Toini Hoel vant lørdag 6. mai 4 av 5 kamper, mens Marius Wang, Hübert Paillac og Youssef Taoubane gjorde rent bord og vant alle sine kamper. Nå møtes lagene igjen lørdag 20. mai på Sofiemyr, og selv om vinnerlagene den første helgen har lagt inn en veldig god mesterskapssøknad er ingenting endelig avgjort. Dette kan bli en skikkelig thriller!

 

Fire freske, feks i Frognerparken

Fire rankingturneringer er historie, og sesongen braket løs 2. påskedag i Frognerparken. Deretter gikk veien til Bergen, for så å fortsette med to på kort tid i henholdsvis Hølen og Vestby. Tre i trippel og en i dobbel samlet henholdsvis 24, 18 og 20 trippellag samt 26 dobbeltlag.

Spesielt gledelig er det å konstantere at Bergen arrangerte rankingturnering, nesten fire år siden sist. Vi ser i allerede frem til nye turneringer i september, da forhåpentligvis med langt flere langveisfarende.

(Foto lånt fra Bergen Petanqueklubb)

Med sin massive deltakelse i Bergen kapret Stord mangfoldige rankingpoeng, men er nå forbigått av Groruddalen etter fire turneringer. Blant disse finner vi en kvinnelig petanquespiller, Charlotte Jayer, som pr. dags dato leder spillerrankingen. Hun har spilt tre av fire, og har imponerende nok kommet seg til semifinale i alle hun har deltatt i.

(Arkivfoto fra EM 2016)

Apropos kvinner på topp: Under Frisco Cup gikk et rent kvinnelag helt til topps. Faktisk har ikke dette skjedd i trippel, verken i ranking- eller Norgescup-sammenheng, på tjuefem år! Ellen Johansen, Ranu Homniam og Lisbeth Fossen fikk en tøff start i innledende, men kapret nok seiere og poeng til sluttspill. Deretter gikk det aller meste riktig vei, helt til og med finalen. - Vi håper og tror det ikke går like lang tid til neste gang et damelag lykkes!

 

Dømt til å lykkes

Alt dette har vært mulig, ikke bare av aktive spillere og velvillige arrangørklubber, men også av våre dommere som ofrer egen spilling til fordel for hele det norske petanquemiljø. - Årsmøtet var enig med daværende styre å innføre regel, i alle fall intensjon, om ikke-spillende dommer under rankingturneringer og kvalifiseringer. Slik har det også stort sett blitt.

Vi benytter muligheten til å hedre Maija Juva (bilde over) og Finn Gundersen (bilde under) som begge har utmerket seg svært positivt. Økt fokus på reglement kunne ha skapt disputter i miljøet, men de ferske dommern e har utført sine plikter med bravør, passelig dose myndighet og perfekt tilpasset velvillighet.

(Foto: Arne Bergmål)

- Kanskje andre idrettsforbund med fordel kunne lært av våre dommere.

 

 

______________________________________________________________

Husker du ...? Artiklene fra (april måned), (mars måned), (februar måned) og (januar måned).

______________________________________________________________

 

Skribent: Eli Gjengstø | petanque.no