Sesongåpning i Vest - Petanque på bergensk vis!

24.04.2017

På Slettebakken Idrettsplass samlet 52 entusiastiske og våryre petanquespillere seg lørdag morgen for Vestlandet dobbel. Og entusiasmen og yrheten var nødvendig smøring for å stå imot regn, vind, haggel, snø, valleslett(!) og en gradestokk som så vidt krøp seg opp på det røde feltet. Så hjalp det også at himmelen revnet noen ganger og solen kastet sin glans over denne fantastiske idrettsgjengen. Her skulle vi få utløsning for mange treningskamper og -timer gjennom vinteren, og det gir jo litt forventninger før sesongstart at Vestlandets 2 store klubber har muligheter til innendørs spill i vintersesongen.

Stord PK som hadde gjort en imponerende mobilisering til dette rankingsstevnet, med hele 34 spillere! Arrangørklubben BPK stilte med 15 spillere, og svært hyggelig var det at gode venner fra Saddle Inn i York hadde tatt turen til Bergen. Sammen med seksjonsleder Signe, nylig hjemkommen fra VM i Belgia, var alle med på å prege dagen og gjøre den til en vellykket åpningsstevne i vest – på ulik vis! Så får vi bære over med at ingen andre spillere fra det østlandske området hadde tatt turen denne gangen. 
Værforholdene ga utfordrende baner, og arrangørene skal bli tydeligere på markering av banespill og ikke minst nye finalebaner til neste rankingstevne. 

Så til spillets gang. Stordingene hadde satt opp flere lag som burde ha potensiale til å gå hele veien i dette stevnet. Magnus og Viljar Losnegaard tror vi ville stått sterk hos bookmakerne, sammen med Odd Kvarme og Tore Blokkhus, og ikke å forglemme ringrevene Helge Skjæveland og Trond Sandvik som har mange sterke resultater i dobbel. 

Magnus/Viljar og Odd/Tore gikk ubeseiret gjennom gruppespill. Helge og Trond gikk videre med 1 tap og 2 seire. 

Dag Nygård og Liz Charter, Saddle Inn, er alltid å regne med. De spiller mye sammen, og har for lengst startet sesongen i England. Gruppespillet viste likevel at her var vær og baneforhold utfordrende også for de, og med knapp margin kom de seg videre som 2.lag etter tap for Odd/Tore 12-13, og mer overraskende: tap for Mashiyat Abedi/Bagher Portazedi,SPK med 10-13. Dette var gruppen der «alle slo alle», idet Ida Sæbø Larsen/Kari Larsen,BPK stoppet Mashiyat/Bagher sine avansement muligheter ved å ta sin eneste seier 13-11.

I gruppen til Magnus/Viljar gikk også Sigurd Sævareid og Michael Reddington, også SPK, videre med 2 seire. Signe Hovind, OPC/Rune Solevåg,SPK hadde funnet hverandre som makkere, og viste gode takter i første gruppespillkamp mot Arild Skjæveland/Eivind Sakseid, SPK, der de vant 13-7. Siden stoppet det opp for Signe/Rune, mens Arild/Eivind «våknet» og fikk to 13-3 seire over klubbkameratene Sindre/Markus og BPK`s Berit Sæbø og Jon Sæbø Larsen. Sindre/Markus fulgte som nr 2 i gruppespill etter Arild/Eivind, og begge gikk til A-sluttspill.

Til 1/8 finalene hadde hele 12 lag fra Stord kjempet seg gjennom. I tillegg Saddle Inn laget Dag/Liz, og 3 lag fra BPK. Bergenserne hadde veldig varierende spill, og gjennom en lang dag blir det for ustabilt. Toini Hoel/Kenneth Larsen bød tidvis bra motstand til Odd/Tore, SPK, men måtte se seg slått 13-10. Mohamad Mehdi/Nina Mehdi spilte sin første rankingturnering, og kom videre til sluttspill som 1 av 2 beste 3.lag. Mot Joar Hystad og Øyvind Sandvik, SPK, ble det det imidlertid stopp. Men først etter å ha kjempet durabelig i en tett kamp som endte med 13-12 til stordingene! Helt sikkert gøy og inspirerende likevel for Nina og Mohamad.

BPK måtte nok en gang sette sin lit til klubbens veteraner Svein og Eli Andreassen. Vi lar oss stadig inspirere og imponere av veteranene. De gir aldri opp en kamp, utfyller hverandre fint og har en stayerevne som mange unge bare må lære av. Et langt liv sammen, og gode treningsforhold på Costa Blanca 6-7 måneder i året bidrar nok også til gode resultater. I 1/8 finalen måtte SPK`s Kjell Arne Presthaug/Børge Presthaug se seg slått 13-10.

Svein/Eli var svært nær å få med seg en semifinale. Men møtte tøff motstand i kvartfinalen mot Sigurd Sævareid/Michael Reddington, som til slutt vant 13-10.

De øvrige kvartfinalene endte slik:

  • Einar Jacobsen/Ola Odland, SPK – Liz Charter/Dag Nygård, Saddle Inn 3-13
  • Magnus Losnegaard/Viljar Losnegaard, SPK – Joar Hystad/Øyvind Sandvik, SPK 13-1
  • Tore Blokkhus/Odd Kvarme, SPK – Helge Skjæveland/Trond Sandvik, SPK 13-1

Semifinalen mellom Liz/Dag-Sigurd/Michael startet med offensivt og bra spill av stordingene, som førte til en 5-0 ledelse. Så virket det som om Saddle Inn laget skjønte alvoret, for deretter var det ingen tvil om hvem som ville sikre seg en finaleplass. Liz og Dag trosset iskalde fingre og leverte tidvis veldig bra spill som endte med en 13 – 6 seier og finaleplassen.

Den andre semifinalen understreket Stord dominansen i turneringen, der Odd Kvarme og Tore Blokkhus møtte «ungdomslaget» Magnus og Viljar Losnegaard. Det ble en jevn kamp, men til slutt var det Tore/Odd som sikret seg finaleplass med 13-10 seier.

Finalen ble en kamp som etter hvert hadde mye spenning, selv om spillet ble preget av at spillerne kanskje mest av alt ønsket seg en varmestue. De fleste deltakerne var dessverre forlatt arenaen, og vi kan love at de gikk glipp av en thriller!

For det som innledningsvis så ut som en lett kamp for York-laget, endret helt karakter. Dag og Liz spilte sikkert, tok poeng etter poeng og var rimelig trygg på at dette gikk veien på stillingen 10-2. I hvert fall var vi tilskuere overbevist om utfallet etter spillets gang. Men så er det petanque dette handler om, og ingen ting er avgjort før siste gris er kastet og kulene lagt. Odd og Tore kom inni kampen, Tore med fine legg, og Odd fikk tak på skytingen. Kulene fortsatt å rulle Stord sin vei, 1 og 1 poeng. Men på stillingen 12-10 til Liz/Dag, så det ut som de erfarne York-spillerne skulle sikre finaleseier. Nok en gang beholdt stordingene roen, og la til slutt det 13.poenget! For sliten og kald til helt å slippe jubelen løs, men likevel strålende fornøyd med å ta sin første rankingseier. 

Gratulerer til Odd og Tore!

BPK fikk sin trøst i B-sluttspillet, der 9 lag kjempet om heder og ære. Jon S. Larsen og Berit Sæbø dro til slutt seieren i finalen mot Dag Otto Koppang og Lisbeth Merethe Johannesen, SPK, som endte 13-10. Om ikke det skapte balanse i vestlandsoppgjøret, smakte det i hvert fall som – nettopp, en liten trøst.

Takk til alle deltakerne for en fin, kald og våt dag i Bergen!

 

____________________________________________________________ 

Tekst og foto: Kenneth Larsen, BPK

____________________________________________________________ 

 

Vestlandet Dobbel

22. april 2017, Slettebakken i Bergen

1. Odd Kvarme og Tore Blokkhus, SPK

2. Dag Nygaard og Liz Charter, Saddle Inn

3. Sigurd Sævareid og Michael Reddington, SPK

3. Magnus Losnegaard og Viljar Losnegaard, SPK

 

5. – 8. plass

Eli Andreassen og Svein Andreassen, BPK

Einar Jacobsen og Ola Odland, SPK

Joar Hystad og Øyvind Sandvik, SPK

Helge Skjæveland og Trond Sandvik, SPK

 

9. – 16. plass

Toini Hoel og Kenneth Larsen, BPK

Mohamad Mehdi og Nina Mehdi, BPK

Arild Skjæveland og Eivind Sakseid, SPK

Sindre Vikanes og Markus Reddington, SPK

Kjell Arne Presthaug og Børge Presthaug, SPK

Per Geir Vatna og Kjell Inge Sævareid, SPK

Jonas Angeltveit og Bendik Hystad, SPK

Pål Johansen og Øyvind Bjørkås, SPK

 

B-sluttspill

1. Jon Sæbø Larsen og Berit Sæbø, BPK

2. Lisbeth Merethe Johannesen og Dag Otto Koppang, SPK

3. - 9. plass: Øvrige lag