Minner fra VM 2017

20.04.2017

De beste fire spillere fra 50 nasjoner møttes under et helt spesielt mesterskap i belgiske Gent torsdag 13. til søndag 16. april. For aller første gang skulle det kjempes om verdensmesterskapstittelen i tre dobbeltgrener: Herrer, damer og mix. I tillegg ble VM i Singel, herre og dame, avholdt for andre gang i historien.

Spillere fra 50 nasjoner, altså. Og blant disse, en norsk landslagstropp som overgikk alle forventninger, serverte til tider mesterlig spill - og ble belønnet med oppsiktsvekkende resultater.

Norges landslag

  • Benny Bel-Lafkih (Mix, Herre Dobbel)
  • Lisbeth Fossen (Mix, Dame Dobbel)
  • Ole Hågensen (Singel, Herre Dobbel)
  • Ranu Homniam (Singel, Dame Dobbel)

Trenere

  • Robert Pettersen (Herrer)
  • Ronny Gudmundsen (Damer)

Fasit er en femteplass og en niendeplass. I tillegg vant de tre andre norske lagene halvparten av sine kamper i innledende, derav i dame dobbel som endte på en absolutt respektabel 18. plass. - Den norske landslagstroppen har sammen oppnådd et svært godt resultat vi kan være svært stolte over. 

Femteplass og niendeplass fortjener egne innlegg, se (denne artikkelen) og (denne også), men her er mer av det vi tar med oss i minneboken fra VM 2017:

 

Tangeringen

I snart 20 år har det gått gjetord om prestasjonen til Bo, Roger og Leif under VM i 1999. Tenk, kvartfinale i et verdensmesterskap! I 2017 ble det endelig tangert: Ole Hågensen og Benny Bel-Lafkih rystet hjemmepublikum, motbeviste nederlandske slengbemerkninger om campingkuler, parkerte polsk motstand og ristet av seg lillebrorkomplekset. 

Eventyret startet med 13-1 over belgiske Weibel og Hemon. Det i seg selv hadde vært mer enn nok å fortelle om, men det bare fortsatte. Vi foreslår at du leser det vi har forsøkt å i oppsummere i en egen artikkel: (Femte best i verden).

Det stoppet i kvartfinalen og Norge ble med dette femte best i verden - for andre gang i historien. For Frankrikes del gikk derimot herrene til topps - for ente gang i historien. Henri Lacroix hoppet opp på makker Phillippe Suchaud i gledesrus over å vinne en meget tight finale (13-10) over Thailand i herredobbel. Frankrike ble dermed historiens første verdensmestere i dobbel for herrer.

Belgia 1 måtte derimot takle 12-13 nederlag i semifinalen over nettopp Frankrike. Nærmere kan man ikke komme. 


Nestenskrellet

Damedobbelens Lisbeth Fossen og Ranu Homniam fikk den diskuterbare gleden av å møte franske Angelique Colombet (tidl. Papon) og Audrey Bandiera i fjerde kamp av innledende. Med to seire i øvrige kamper, disse mot Ungarn (9-8) og Danmark (13-11) og dette var i praksis vinn eller forsvinn for norsk innslag i sluttspillet.

Det andre tapet i innledende kom forøvrig mot Kambodsja (bildet over) i andre kamp. 2-13, men for å sitere en av spillerne: "De var bedre enn oss, så enkelt er det."

Det trodde vi nok også da vi så Lisbeth og Ranu hilse på Frankrike før start. Vi satte oss ned med ipad og smågodt, nokså ubekymrede. Batteriet var halvfullt og blæra likeså, dette kom nok ikke ta så lang tid.

Vi tok feil. Vi engstet oss over om vi rakk å filme hele kampen, og toalettet ropte desperat etter besøk. - Dette ble et usedvanlig underholdende oppgjør, hvor Norge faktisk hadde utgang!

Norge endte på 18. plass, to små plasser unna sluttspill. Det er skuffende å miste plassen når det er så kort vei opp, faktisk manglet de bare to bucholtzpoeng, men dette er samtidig et resultat man kan være mer enn godt fornøyd med.

Belgias førstelag på damesiden var klare underdogs i finalen mot mange ganger verdensmestere fra Thailand. De hadde likevel en soleklar fordel av å bli heiet frem av flere tusen landsmenn. Kampen ble lenge preget av to ytterpunkter: En thailandsk legger som virket å være helt ute av det, og en belgisk legger som la inn alt som var. De to lagene fulgte hverandre nesten hele veien, helt til Thailand på sedvanlig behersket vis kunne innkassere de nødvendige 13 poeng. 13-10.

Norges overkvinner, Frankrike, tapte sin semifinale med knappest mulig margin mot nettopp Thailand, mens Belgia 1 vant 13-9 over Spania.

 

Pangstarten

Ole Hågensen stod for mesterskapets første fanny-seier, da han i Singel-VMs første runde nektet Bulgaria å få ett eneste poeng. Kampen var over før vi omtrent fikk sukk for oss.

Finsk sisu tok derimot innersvingen på ham i andre runde med sifrene 5-13, før det atter ble stor seier i tredje runde: 13-4 over Estland. Med to seire etter tre kamper og lite bucholtzpoeng i rekken ble dermed fjerde kamp nødvendig å vinne. Danske Morten Junge var fullstendig i sonen og var ustoppelig. Misset han egentlig en eneste kule? Uansett hva Ole gjorde, gjorde Danmark det enda bedre. Det ble med fattigslige to norske poeng.

Storfavoritten Henri Lacroix fra Frankrike lå på en nokså beskjeden niendeplass etter innledende, med tap mot Madagaskar. Også i sin semifinale, mot flere ganger nevte Weibel, lå han litt farlig til, men reddet seg inn med 13-11. Italia på sin side slo Tunsia 13-8. Italienske Diego Rizzi misset litt for mye i fiinalen. Eventuelt fikk Lacroix til det aller meste. 13-4 i Singel er overlegent. Med dette kunne han ikle seg verdensmestertrøya for vanvittige tiende gang.

- Og det ER rørende å se meritterte spillere hoppende glade. Lacroix er helt konge. VM-konge!

 

Europas fall

Et av de fremste trumfkortene for petanque som OL-gren er at vår idrett i utgangspunktet kan bedrives på lik linje mellom kvinner og menn. Mix dobbel er i denne sammenheng lansert som ny gren i VM. Norge stilte med et lag som måtte finne seg i å ha de kanskje største forventninger på forhånd. - Men så er det en kjennsgjerning at etablering av samspill tar tid, og vårt håp hadde spilt sammen i turnering kun en gang tidligere. 

Og kanskje var man litt for komfortabel med motstanderne i første match. Kinesisk Taipei ringte ingen bjeller, utenom et ublidt møte under Dame-VM i Thailand. Vi burde visst bedre; Ingen asiatiske land sender landslag uten at de har noe der å gjøre. Taipeiske, om det er et ord, poeng rullet inn, mens de norske kulene stadig fikk stang ut. Kun 3 små poeng satte en støkk i begge to. 

Men i neste runde ble det seier. Walkover-seier. - Her får man ta det man får, takk og takk. Takket gjorde man også for motstanderne i tredje kamp: Monaco har en del gode mannlige spillere, men på kvinnesiden er det svakere. Norge anså dermed dette for overkommerlig match, nå gjalt det bare å gjøre sitt beste og glemme det forsmedelige tapet i første. Det ble dessverre tungt: 1-13, og med walkoverseier som eneste etter tre kamper var det i praksis en umulighet å gå videre.

- Og kanskje var det det som fikk det hele til å løsne: Mix-lagets beste kamp ble den aller siste, 11-10 over Tsjekkia. 

Den splitter nye VM-grenen ble ingen europeisk suksess. Alle europeiske land i kvartfinalene tapte: Borte var Frankrike, Spania, Italia og Sverige. Det kanskje vondeste tapet måtte nemlig vårt nærmeste naboland takle, da Canada tok Sverige på målstreken til tross for at sistnevnte på et tidspunkt ledet 11-2.

Canada tapte derimot 7-13 over Kambodsja i sin semifinale, mens Malaysia tapte fanny mot Tunisia. Det var også tunisierne som senere ble verdensmestere, med sin 13-7 seier i finalen. 

 

Stoisk ro

Ranu Hominam har imponert oss før og imponerte oss igjen under VM Singel for damer. På sitt beste kan hun hamle opp med hvem som helst av skyttere, og under verdensmesterskapet viste hun også hvordan man best kunne takle banene under legging. Mens profilerte spillere kastet himmelhøyt med det resultat at kulene spratt veggimellom da de omsider landet, valgte Ranu å trille med banen. Enkelt - og effektivt.

Dette førte henne helt til sluttspillet, og alt om hennes vei under VM kan leses om i (denne artikkelen). 

Åttendelsfinale: Ranu og Mouna Beji fra Tunisia

Mouna Meji overbeviste ikke helt i starten av sluttspillkampen, men hevet nivået i tide og fikk raskt en ubehagelig ledelse i åttendelsfinalen. Dermed ble det veldig tungt å forsøke innhente poeng; 3-13. 

Ranu Homniam er med dette niende beste kvinnelige singelspiller i verden. Smak litt på den!

Tunisia gikk ellers hele veien til finalen med 13-7 over Canada og ikke minst 13-4 over Thailand i finalen. Her møtte hun Kambodsjas Sreymom Ouk som i sin åttendelsfinale slo ut svenske Noon Geffenblad og fulgte opp med 13-10 over Spania, Ranus motstander i andre kamp av innledende, i kvartfinalen. Semifinalen ble ytterst spennende: 13-12 over franske Audrey Bandiera! 

Finalen mellom Kambodsja og Tunisia endte 13-7 til førstnevnte. Ouk kan med dette stolt gå rundt med verdensmestertrøya, som fin revansje til forrige trippel-VMs finaletap.

 

Tusen takk

En stor takk rettes avslutningsvis til alle dere hjemme som fulgte våre rapporteringer og live sendinger fra tidlig til sent. Det var utvilsomt motiverende og en stor støtte for våre landslagsspillere.

Massiv honnør gis til seksjonsleder Signe Hovind som på eminent vis loset det som virket som hele verden gjennom kampene, selv etter at Norge var ute av leken. "Du burde ikke hvile deg, da", spurte jeg. "Nei, jeg har jo lovet de å sende", svarte Signe. Så hun satt der, time etter time, og kommenterte på norsk, engelsk og fransk. 14-timers dager, flere etter hverandre, og hun satt der pal for å yte service. Neste gang dere ser Signe, gi henne en klem og takk henne for alt hun gjør for norsk petanque.

Petanque.no; Behind the scenes. Supporterne Sven og Magnus skimtes et par rader bak.

- Og det det var nok gøy for flere da Petanque.nos Facebookside passerte 106.000 seere. Lille Norge...

VM i Belgia var en stor opplevelse også for oss tribuneslitere. Arrangørene hadde lykkes i å tiltrekke seg mengder av både belgiere og tilreisende fra naboland, i tillegg til de ulike delegasjonene fra rundt omkring i verden. Til tider minnet det hele om fotballkamper ett eller annet sted i Tyrkia; det virkelig kokte! 

Maten var usedvanlig god og variert, kuleleverandører stod i kø for å selge, og stemningen var fantastisk. Om dere som leser dette noen gang får muligheten til å være til stede på et EM eller VM, grip den. 

Takk for opplevelsen og takk for følget!

 

 

Verdensmesterskapet 2017

Gent i Belgia, 13. - 16. april

 

Photo credit: Patrick Maton

 

VM Mix Dobbel

Verdensmestere

Tunisia: Nadia Ben Abdessalem og Khaled Lakhal

2. Kambodsja: Sorakhim Sreng og Bora Nhem

3. Malaysia: Nur Thahura Tasnim Abdul Aziz og Syed Akmal Fikri Syed Ali

3. Canada: Sonia Coulombre og Jean-Michel Derlincourt

31. Norge: Lisbeth Fossen og Benny Bel-Lafkih (plassering etter innledende)

 

VM Damer Dobbel

Verdensmestere

Thailand: Phantipha Wongchuvej og Nanawan Fueangsanit

2. Belgia 1: Camille Max og Nancy Barzin

3. Spania: Rosario Ines Lizon og Melani Homar Mayol

3. Frankrike: Audrey Bandiera og Angelique Colombet

18. Norge: Lisbeth Fossen og Ranu Homniam (plassering etter innledende)

 

VM Herrer Dobbel

Verdensmestere

Frankrike: Henri Lacroix og Phillippe Suchaud

2. Thailand: Thanakorn Sangkaew og Sarawut Sriboonpeng

3. Belgia 1: Charles Weibel og Jean-Francois Hemon

3. Tyskland: Moritz Rosik og Raphael Gharany

5. Norge: Ole Hågensen og Benny Bel-Lafkih (6. plass etter innledende)

(Se egen artikkel)

 

VM Damer Singel

Verdensmester

Kambodsja: Sreymom Ouk

2. Tunisia: Mouna Beji

3. Thailand: Phantipha Wongchuvej

3. Frankrike: Audrey Bandiera

5. Norge: Ranu Homniam (13. plass etter innledende)

(Se egen artikkel)

 

VM Herrer Singel

Verdensmester

Frankrike: Henri Lacroix

2. Italia: Diego Rizzi

3. Belgia 1: Charles Weibel

3. Tunisia: Sami Atallah

27. Norge: Ole Hågensen (plassering etter innledende)

 

 

 

Lyst til å se enda flere resultater? (Klikk her)

 

_________________________________________________________

Skribent: Eli Gjengstø, Petanque.no