Femte best i verden

18.04.2017

VM i Gent, Belgia, 13. - 16. april 2017: Vi var der, vi så det, vi opplevde det. Likevel er det vanskelig å ta inn over seg prestasjonen. Norges landslag i dobbel for herrer, Ole Hågensen og Benny Bel-Lafkih, spilte seg helt frem til verdensmesterskapets kvartfinale. - Og motstanden var alt annet enn enkel: Nordmennene beseiret både tidligere verdensmestere og andre toppspillere i innledende.

Med dette tangerte duoen tidenes beste norske VM-resultat for herrer, fra den gang Leif Høgberg, Roger Støa og Thieu Cong Bo førte Norge til kvartfinalen under VM i 1999. Les artikkel fra PetanqueNytt (del 1) og (del 2). Mange kuler er blitt spilt og mange land har kommet til siden den gang. Endelig fikk vi, bittelille Norge med 300 lisensierte spillere og minimalt med treningsmuligheter halve året, oppleve det igjen.

Det gikk et sus over den norske delegasjonen da trekningen til første runde ble klar: Norge skulle møte Belgias førstelag. Charles (Claudy) Weibel var inntil søndag regjerende verdensmester i Singel, og makker Jean Francois Hemon er ikke akkurat et ubeskrevet blad han heller. Både Weibel og Hemon var på trippellaget som vant VM i 2000. Etter det har tospannet stått 2-3 ganger både på andre og tredje trinn på pallen. Ja, og så har de prestert en del i EM gjennom årene også. Litt nevnt, ingenting glemt.

 

Norge - Belgia 1

Belgiske verdensmestere på hjemmebane, altså. Ikke akkurat noe man på forhånd tenker på som spesielt overkommerlig. I alle fall; Ole Hågensen og Benny Bel-Lafkih hadde ingenting å tape, spilte taktisk klokt og spilte på sitt beste. Tre norske poeng hadde blitt flyttet opp på scoretavla før et ensomt belgisk poeng flyttet seg opp fra 0. Ole og Benny jobbet videre i full konsentrasjon. Stadig må de ta med seg ringen, plassere den på ønsket sted og kaste grisen. Runde etter runde etter runde. På et tidspunkt hvisker Benny: "Ole? Nå skyter faktisk Weibel for å redde matchen". Først da går det opp for de to at de to er i ferd med å skrive et lite stykke norsk petanquehistorie. De tidligere verdensmesterne får bare ett eneste poeng mot nordmennene.

Ett eneste poeng. Det er verdt det: Se kampen på nytt.

Etter dette var det kjærkomment med lengre pause for forsøk på nullstilling. - Og det trengtes, for neste motstander var Madagaskar.

 

Norge - Madagaskar

Ole og Benny fortsatte sitt gode spill, men fjorårets verdensmestere i trippel var i en klasse for seg. Tap 5-13, men likevel slettes ingenting å henge med hodet for.

 

Norge - Polen 

Samme sum ble det i tredje kamp, skjønt i motsatt rekkefølge. Et godt polsk lag hadde ikke mye å stille opp med mot norsk dynamikk og mangeårig samspill både på og utenfor banen.

Med to seire og en god slump bucholtzpoeng var den foreløpige resultatlisten et meget hyggelig syn: Norge delte en foreløpig 8. plass med to relativt kjente franskmenn...

Sekunder etter ble også fjerde og siste motstander offentliggjort: Nederland, et på papiret uhyre sterkt lag bestående av Kees Koogje og Noel Kempeneers. Kommentarene på nettet var ikke nådige: Nordmennene med campingkuler skulle bankes. Noe annet var utenkelig, et tap ville være ensbetydende med å gi slipp på sluttspillet.

 

Norge - Nederland

Det norske spillet satt som støpt og nektet  nederlenderne å herje. - Dermed fikk også coach Robert Pettersen en kjekk bijobb som resultatskribent: fra 0-1 og 0-2 til 3-2 via 3-5 til 5-5. Hakk i hjel og med topp humør, tilsvarende nedadstigende humør hos motstanderne. 7-5 ble til 10-5 og 10-7, og mer ble det ikke. - For Nederland.

Bittelille Norge med 300 lisensierte spillere og minimalt med treningsmuligheter halve året hadde nettopp slått ut nederlandske storspillere og sikret med det sluttspill i VM!

Norge lå på sjetteplass etter innledende. For å sette det hele i perspektiv: Dette var plassen bak Madagaskar, og plassen foran Frankrike. Da er brått alt verdt det. Alle treningstimene. Alle utgiftene. Alle reisene utland, innland, land og strand rundt. All tiden. - Også tiden det tar å se kampen på nytt: 

 

Som sjetteplassinnehaver ville motstanderen bli laget på ellevte plass: Sverige! Rickard Nilsson og Joachim Andersson har møtt Ole og Benny mange ganger gjennom årenes løp og gikk til kampen vel vitende om at dette ikke ble noen walk in the park. Likevel: Begge lagene var trolig glade for å møte nettopp hverandre.

 

Norge - Sverige

Lørdag morgen ble lillebror Norge endelig storebror: 13-10 og klare for kvartfinale! En stor skuffelse for våre venner i øst, men desto hyggeligere for norsk petanque. Se gjerne filmen her:

 

Norge - Belgia 1

Kvartfinalen stod mellom Norge og et revansjesugent belgisk førstelag. Hemons legg la seg inntil gris og Weibel var atter i storslag, begge løftet til himmels av et hjemmepublikum som alene var verdt opplevelsen. Assosiasjoner til fotballens tyrkiske heksegryte var vanskelig å unngå. Det knirkefrie norske spillet fra innledende manglet dessverrer tilstrekkelig til å hamle opp med belgierene, men av og til har man faktisk ingen grunn til å være skuffet. 

Bare vanvittig glade og fornøyde. Femte best i verden. Bittelille Norge med 300 lisenser og minimale treningsmuligheter halve året. Det kan liksom ikke sies nok ganger. Femte best i verden.

Gratulasjoner til Ole Hågensen og Benny Bel-Lafkih!

 

VM Herredobbel 2017

Gent i Belgia, 13.-16. april 2017

Verdensmestere

Frankrike: Henri Lacroix og Phillippe Suchaud

2. Thailand: Thanakorn Sangkaew og Sarawut Sriboonpeng

3. Belgia 1: Charles Weibel og Jean-Francois Hemon

3. Tyskland: Moritz Rosik og Raphael Gharany

5. plass

  • Kambodsja
  • Malaysia
  • Norge
  • Spania

9. plass

  • England
  • Tunisia
  • Madagaskar
  • Mauritzius
  • Italia
  • Sverige
  • Belgia 2
  • Danmark

Finale:

  • Frankrike 13 - 10 Thailand

Semifinaler:

  • Frankrike 13 - 12 Belgia 1
  • Thailand 13 - 5 Tyskland

Norges vei, kort oppsummert:

  • Belgia 1: 13-1
  • Madagaskar: 5-13
  • Polen: 13-5
  • Nederland: 13-7
  • Sverige: 13-10 (åttendedels)
  • Belgia 1: 3 -13 (kvart) 

 

___________________________________________________________

Skribent: Eli Gjengstø, Petanque.no