Januar 2017 | Dette skjer og har skjedd

09.01.2017

En drøy uke ut i årets første måned er mye allerede skjedd, og enda mer skal det bli. Det er lett å miste oversikten, så her kommer alt på en gang: Fyrlingen | Landslagskvalifisering | Helgeturnering | Lørdagskarusell | Vinterserien | Dommerkurs - Påmelding

Les også: Nyttårshilsen fra seksjonsleder

 

Fyrlingen

Nord-Europas største innendørsturnering arrangeres av Herman Thorell og hans klubb La Pomme de Pin i Borås, Sverige. Denne spilles første helgen i januar har siden oppstart vært svært populær for norske petanquespillere, så også i år. Oppsettet er kjærkomment nok utenom det vanlige: Firemannslag spiller en trippel og to dobler i hvert møte, og alle går videre til sluttspill: Vinnerne av puljen til A, vinner av skillematch til B, taper av skillematch til C og puljefirer til D. 

Hele 64 lag, hver med fire spillere, deltok. Påmeldingslisten er full bare minutter etter åpning, og regnes som vinterens største høydepunkt. I tillegg til nordiske spillere fant vi i år en rekke kjente spillere fra Belgia, Nederland, Slovakia og Frankrike.

Første gang Fyrlingen ble arrangert, 2007, vant et norsk lag: Benny Bel-Lafkih, Robert Pettersen, Rune Fuglesang og Jan Slevigen. Benny Bel-Lafkih ble søndag 8. januar hedret med plass i Hall of fame som første vinner, trofast deltakelse hvert år og for sin fremsnakking av turneringen. I år hadde en ny nordmann muligheten til å vinne Fyrlingen:

Marius Wang kom sammen med sine franske makkere Tony Lucchesi, Johnny Lucchesi og Guillaume De Campello (se bilde: Marius, Tony og Johnny) helt til finalen! Så uventet var det kanskje ikke, laget var seedet som nummer 3, men mange kamper skal vinnes før man innfrir forventningene. I sin semifinale møtte det norsk-franske laget det svenske gullhåpet Jessica Johansson, Joachim Andersson, Rickard Nilsson og Ali Abdi Aden. - Et uhyre spennende oppgjør, hvor svenskene var svært nær å vinne begge doblene. 

Finalemotstandere ble de danske superdrenger Morten Saxild-Hansen, Anders Erlandsen, Lasse Dithmar og Christian Nielsen. Med trippeltap 11-13 var det kniven på norskfranske struper i doblene. Lagene fulgte hverandre relativt tett i begge doblene, men den første gikk i dansk favør, 13-9. Den andre kampen hvor stillingen på det tidspunkt var 11-9 til Danmark ble dermed avbrutt, da Danmark allerede hadde vunnet sammenlagt. Vi gratulerer likevel Marius Wang og hans lag med en meget sterk andreplass!

Også til A-sluttspill:

 • 9.plass: Lars Storaker Bruu, Ole Hågensen, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og Benny Bel-Lafkih 
 • 9.plass: Signe Hovind, Maija Juva, Eli Gjengstø og Ståle Baksetersveen

Begge lag var ubeseirede i sine puljer, men røk i åttendels.

Til B-sluttspill:

Max Carlstrøm med lisens i OPC spilte sammen med Tomas Finne (tidligere i GPK) og to andre svenske spillere. Laget røk i åttendelsfinalen.

Til C-sluttspill:

Jens Borg, Andero Kelu, Tom Johansen og Dag Morten Brekke vant sin åttendelsfinale, men måtte takke for seg i kvartfinalen.

Lisbeth Fossen, Marianne Myrbråten, Ranu Homniam og Ellen Johansen tapte sin åttendelsfinale.

Til D-sluttspill:

Charlotte Jayer, Bastien Testaniere, Jean Jaques Razaka og Gildas Mevel gikk hele veien til finale, hvor de dessverre tapte med - i praksis - ett poeng. Trippelen ble vunnet 13-11, og mens den ene dobbelen raskt ble tapt, ble siste mulighet tapt med 12-13 og sammenlagt 1-2. Uansett en fin prestasjon, gratulerer med andreplass!

Se (Fyrlingens egen nettside) for samtlige resultater.

 

Landslagskvalifisering

Helgen 14. - 15. januar vil mye press og nerver tvinge seg frem under taket på Vestbyhallen. Fire plasser til påskens Verdensmesterskap i Singel og Dobbel skal kapres: vårt landslag vil bestå av vinnerne av dame- og herredobbel denne helgen *.

13.-16. april 2017 arrangerer FIPJP Verdensmesterskap i Dobbel og Singel. Teknisk arrangør er det belgiske petanqueforbundet og mesterskapet skal avholdes i Gent. For aller første gang arrangeres VM Dobbel og det attpåtil med hele tre dobbel-øvelser: Herre, Dame og Mix. Singel spilles for øvrig både i dame- og herreklassen. Se mesterskapets (egen nettside med mer informasjon).

Mens det i herrekvalifiseringen var bra oppslutning, meldte kun tre damelag seg på til sin kvalifisering. Disse skal spille kun denne helgen, mens det i herrekvalet allerede har vært (eliminering fra ti til seks lag). Disse lagene skal spille dobbel runde med dette utgangspunktet:

 • Youssef Taoubane og Bastien Testaniere: 5 seire, +26
 • Ole Hågensen og Benny Bel-Lafkih: 4 seire, +23
 • Marius Wang og Hubert Paillac: 3 seire, +21
 • Ronny Gudmundsen og Roger Støa: 1 seier, -16
 • Kjell Rune Karlsen og Ståle Baksetersveen: 1 seier, -26
 • Bjørn Arne Nordhagen og Johnny Skjørberg: 1 seier, -28 

Deltagende damelag møter hverandre totalt tre ganger, altså likt som for herrene. De påmeldte lagene er som følger:

 • Charlotte Jayer og Eli Gjengstø
 • Lisbeth Fossen og Ranu Homniam
 • Marianne Myrbråten og Ellen Johansen

* Troppen må bestå av minimum tre norske statsborgere. Dersom begge kvalifiserte lag består av en utenlandsk statsborger, vil sekretariatet foreta loddtrekning med de kvalifiserte lagene til stede. Den utenlandske statsborgeren som i så fall taper loddtrekningen må erstattes av en norsk statsborger blant øvrige kvalifiseringsdeltakere. 

 

Lørdagskarusellen

7. januar i startet Vestbyhallens lørdagskarusell opp igjen etter juleferien, og 24 spillere deltok.

Som vi skrev om i (denne artikkelen) vant Ole Evenstad mest i løpet av første halvdel og ble behørlig hyllet og premiert. I løpet av ni lørdager samlet han totalt 18 seire, en mer enn Jim Pettersen på andreplass og Espen Alexandersen på tredjeplass.

- Men nå har man altså startet på nytt med blanke ark - les: nyrakede baner. I første runde klarte ingen å stoppe Ellen Mesingset som vant fire av fire mulige. Ellen ble også beste kvinnelige spiller før jul som nummer 6.

Bak seg har hun fire spillere, alle med tre seiere: Knut Lomsø, Eirik Holst, Jim Pettersen og Gunvor Berge. 21. januar er det klart for runde nummer 2, vel møtt til dyst!

 

Helgeturnering

Peter Pan-hallens helgeturnering spinner videre. Informasjon om denne konkurransen kan leses på (denne siden). 

Sammenlagt etter fem runder finner vi følgende spillere:

 1. Daniel Hushovd, 29 poeng, +62
 2. Helge Skjørberg, 26 poeng, +41
 3. Vidar Hauger, 22 poeng, +31
 4. Oddvar Pettersen, 18 poeng, -6
 5. Arild Eliassen, 16 poeng, -24
 6. Sverre Meisingset, 14 poeng, -41

21./22. januar kan man igjen delta. Påmelding gjøres via (denne linken)

 

Vinterserien

På tampen av måneden starter endelig sluttspillet i Vinterserien. 29. januar er det klart for følgende oppgjør i A-sluttspill:

 • OPC - Follo 3
 • Økern - Groruddalen
 • Follo 2 - Holmestrand 1
 • OPC - Økern
 • Follo 3 - Holmestrand 1
 • Groruddalen - Follo 2

B-sluttspillet starter for øvrig ikke før i februar. Se (egen artikkel) med full oversikt over de ulike kampene.

 

Og ikke glem

dommerkurset vi ønsker å arrangere første helgen i februar. Læremester er den europeiske dommeren Roger Smedenfeldt fra Sverige, godt kjent for de fleste som NM-dommer. Deltakere med over 15 mil reisevei vil kunne søke om reisestøtte. Alle som ønsker å delta bes sende påmelding innen 15. januar til petanque.no@gmail.com.

 

 

______________________________________________________________ 

Skribent: Eli Gjengstø | petanque.no