EM V55 | For en debut!

24.10.2016

Norges veteranlandslag overrasket stort under EMs første dag: Tre seire var nok til å sikre A-sluttspill. Det har aldri skjedd før i denne klassen. Så kom nedturen og en sjokkerende oppdagelse, før det hele eliminerte i en svært gledelig femteplass.

Les også: (Norges kamper, kule for kule)

Vårt landslag bestående av Geir Høistad, Odd Reidar Gulbrandsen, Birger O. Hansen og Ståle Baksetersveen opplevde en fantastisk start på mesterskapet. Holmestrandherrene fikk full klaff første spilledag: 3 seire av 3 mulige, og en tabell norske hjerter aldri en gang har turt å drømme om.

Det hele startet mot Sveits, på papiret et av de lagene vi kanskje ønsket oss minst. - Men så gikk det fint likevel!

Norge åpner med å få det første poenget i kampen, men deretter ligger vi under helt til omgang nummer 8. Litt trylling gir oss overtak 10-8 i niende runde. Når fløyta blåser er det 11-8, og før siste grisekast: 12-8. I tolvte (time) omgang lykkes Sveits med sin siste kule: de flytter grisen til fire av sine og dermed er det uavgjort. En noe febrilsk sisterunde ender heldigvis med lykkelig utfall sett med norske øyne.

Norges andre kamp blir trukket mot San Marino, et lag bestående av herrer vi tidligere har sett i åpen klasse. Med medvind fra første kamp jobber det norske laget seg frem til 10-0. Så blir det plutselig spenning i matchen: Norge har en kule igjen og kan skyte for match, men bommer. I stedet for er det San Marino som får to poeng når dommeren blåser i fløyta. Nå gjelder det å ikke kollapse i de to gjenværende rundene. Det virker skummelt, men San Marino rekker heldigvis ikke å ta igjen forspranget: 10-6.

Tredje innledende blir en nordisk fight: Motstander er Finland. Det blir en tett og jevn kamp hvor de to lagene følger etter hverandre, poeng nærmest annenhver gang. På stillingen 7-9 får Norge et velkomment overtak med fire poeng og deretter er det hele veien hjem til 13-9.

Mesterskapets andre dag starter med en motstander som i løpet av - og etter - EM skal bli meget omtalt. Først som en av de fremste favoritter til gullet, deretter som en skamplett. Det tyske laget høvler over Norge og vinner fanny på bare fire omganger. «Dessverre ingen god kamp sett med norske øyne, men moro å skue tysk løfteteknikk», rapporterer den norske laglederen og CEP-medlemmet Signe Hovind. Mens andre kuler skyter fart, stopper eller skjener ut til siden, løfter den tyske førsteleggeren Klaus Mohr (nr 2 fra venstre, bildet under) inn sine kuler med stor presisjon og stålkontroll. Norge kommer aldri inn i kampen, for kulene hans ligger ved gris og de er øyensynlig vanskelige å skyte på. Man tror man treffer, men man får liksom ikke helt klaff likevel.

Vi lot oss imponere. Nå er vi bare skuffede.

Det viser seg at Mohrs ene kule er manipulert. I stedet for et hullrom er det pumpet inn kvikksølv. Det var ikke så farlig hvordan han løftet, slapp kula eller hvor han landet. Kula gikk aldri så langt som andres kuler. Kula spratt aldri så mye til siden som andres kuler. Det handlet ikke om presisjon, nedslagsfelt eller teknikk. Det var bare juks og bedrag.

Skjønt, på dette tidspunkt vet vi ikke noe. Enn så lenge er vi imponerte. Slikker sårene etter et ydmykende tap, men kjenner på vissheten over å ha møtt et lag som var klart bedre enn oss. Det er bare å brette opp ermene og møte ny motstand:

Spania! Slik er det: med tre seiere av fire mulige må man nødvendigvis møte god motstand. Skjønt, dette laget er slettes ikke uoverkommelige. Faktisk leder Norge 6-1 etter fem omganger med mer å gå på. Deretter blir det stang ut. På seks omganger rekker Spania både å snu og vinne kampen: 6-13.

To tap i innledende er uansett ingen krise. Slettes ikke. Tre seiere er mer enn nok til å oppnå målet: A-sluttspill! Tenk det, første norske veteranlandslag til A i EM!

I åttendelspoolen havner vi i pulje med Estland, Luxembourg og Polen. Førstnevnte blir første motstander. Og mens Luxembourg ikke gir fra seg et eneste poeng mot polakkene, vinner vi 13-7 mot Estland. En stor opptur, selv om vi vet neste kamp blir langt tøffere.

Estland vinner ikke uventet 13-7 mot Polen, mens vi er i rute mot Luxembourg. Vi leder 9-3 og holder pusten i spenning. Motstanderne får deretter omsider skikk på kulene sine og snur det hele på hodet. 9-13 og skillematch for Norge.

Skikkelig kniven på strupen, altså, men med seier i første oppgjør bør vi ligge et stort hestehode foran både i motivasjon og tro. Det skalholde bare til første omgang hvor vi får to poeng. Fire omganger senere står det 2-10 og vi forstår ikke helt hva som skjer. Et griseskudd skal redde litt av kampen og vi får samlet til sammen ti poeng før EM er over for vår del.

Det er klart det er skuffende å tape skillematch, men niendeplass i A-EM er like fullt en stor opptur. Det norske laget sier seg godt fornøyde og kan med senkede skuldre lene seg tilbake og nyte resten av mesterskapet. Nå skal de se kvartfinalene, kanskje med et ekstra blikk mot våre nærmeste naboer. Sverige møter Tyskland, våre største overmenn, i sin kvart, og som tidligere i mesterskapet høvler tyskerne også over våre svenske venner. Men noe er ikke som det skal.

Dommeren kommer inn på banen og krever å få en kule hver. Den tyske førsteleggeren griper tak i kula som ligger igjen i kulebaggen, men dommeren stopper ham. Han vil ha kula han holder i. Mohr gir den motvillig fra seg.

Resten er kjent historie. Den ruller ikke som de andre, og vekten stemmer ikke overens med det som er gravert inn på kula. Når den deles i to åpenbarer Mohrs mørke hemmelighet seg. Tilbake står sjokkerte makkere som må finne seg i å være disket fra mesterskapet. Selv forsvinner Mohr fra banen og etterlater seg forvirrede, skamfulle og knuste lagkamerater.

Semifinalen som skulle blitt spilt mellom Tyskland og Nederland blir dermed ingenting av. Nederlenderne som slår Estland 13-10 i sin kvartfinale rykker dermed direkte til finalen. Luxembourg har slått ut vertsnasjonen i sin kvart, mens russiske Stadnik og hans lag har slått Finland. Deres semifinale ender 13-5 til Luxembourg. Finalen vinnes med bravur av Nederland: 13-2, og krones med tittelen Europamester. Gratulasjoner til Nederland!

Og hva så med resten? Siden Tyskland diskvalifiseres rykker Sverige opp til bronseplass sammen med Russland. Norge justeres opp til delt femteplass grunnet vårt møte med laget i innledende.

Tenk det: Femteplass i EM! Det er gull i seg selv for tre debutanter av fire spillere, attpåtil fra samme klubb. Vi lar oss imponere og applauderer.

 

 

Gratulerer!

 

 

______________________________________________________________ 

Skribent: Eli Gjengstø | petanque.no