NM 2016: Velfortjent gullmedalje

23.06.2016

I finværet på Maier Arena var 43 lag klare for å kjempe om edelt metall. Ekspertene hadde på forhånd spådd sine favoritter, men det skulle komme overraskelser allerede i første runde.

I gruppe A var det mye spenning, i det som var en av de aller tøffeste gruppene på papiret. Ida Sæbø Larsen og Kenneth Larsen fra Bergen vant gruppen, og fikk med seg Bjørn Vidnes og Gunvor Berge fra OPC. Team Hanne Arnesen og Team Inger Berit Kristiansen kom for kort denne gang.

På forhånd hadde mange spådd Rivosoa Nasoloniaina og Vilde Berge Vidnes dominerte innledende, og gikk videre med tre seire og +25 i score. Med seg til slluttspillet fikk de Tanya og Odd Porsmyr.

Rutinerte Ragnhild Andersen og Rolf Hermansen vant alle sine kamper innledende, og fikk med seg debutantene fra Stord Petanqueklubb, som vi etter hvert skulle bli bedre kjent med.

Rutinerte Erik Johansen og Ranu Homniam imponerte stort innledende, og med +17 og tre seire vant de gruppe D. Signe Hovind og Marius Wang var av mange spådd som forhåndsfavoritter, spesielt med tanke på hvordan de spilte i europacupen for OPC i Italia i fjor. Her var banene litt annerledes, men det så likevel ut til å stemme bra.

Ellen Johansen og Dag Morten Brekke vant alle sine kamper innledende, med +15 i score. Ståle Baksetersveen og Mona Sundet sine to seiere var nok til avansement fra gruppe E.

Lise Østby og Kjell Erlandsen vant gruppe F med sine to seiere og +15 i score. Nest beste lag ble Marianne Moholt og Geir Høistad.

I gruppe G imponerte Bjørn Nordhagen og Vina Naidu stort. Ikke bare slo de Benny Bel-Lafkih og Eli Gjengstø 13-0, de gjorde jammen det samme også mot Regula Rieder og Mike Barker. Benny og Eli reiste seg etter det første tapet og sikret seg andreplassen, som betydde at de måtte ut i en mellomrunde.

Gruppe K ble vunnet av Oddvar Karlsen og Elin Rue, med to seiere og +14 i score. Camilla Storaker Bruu og Lars Storaker Bruu fulgte, med samme antall seiere og +9 i score.

De regjerende mesterne Marianne Myrbråten og Tom Johansen fortsatte der de slapp i fjor. Det ble tre seiere og +24 i score. Lg nummer to ble Annemarie Barker og Morten Torp med to seiere og +4 i score.

Gruppa som tok desidert lengst tid var gruppe J, som var ferdig en stund etter alle de andre. Den ble til slutt vunnet av Ronny Gudmundsen og Charlotte Bjørno, med tre seiere og +6 i score. Med seg fikk de Jørn Holløkken og Karianne Fleischer. Deres ene plusspoeng var nok, og dermed ble de bedre enn Maija Juva og Larry Young, som hadde null i score.

Den siste gruppa ble vunnet av Lisbeth Fossen og Tom Rustad, en duo som vant så langt tilbake som i 1991 dersom vi er riktig informert. Med tre seiere og hele +31 i score var de suverene. Med seg fikk de Bastien Testaniere og Charlotte Jayer, som har blitt omtalt som en av forhåndsfavorittene, med to seiere og +13 i score.

Etter at en mellomrunde var ferdigspilt, sto vi igjen med følgende kvartfinaler:

  • Team Vilde mot Team Ranu

Vilde og Rivo spilte enormt bra. Vilde la og la, mens Rivo traff på sine elegante høye skudd. Det ble med tre poeng til Økern-laget, og OPC var klare for kvartfinale. 13-3,

  • Team Benny mot Team Ida

Benny og Eli hadde en Fanny fra aller første runde de gjerne ville hevne, og det gikk utover Kenneth og Ida fra Bergen, som frem til det hadde spilt veldig bra. Ida sa det ydmykt etterpå, da hun uttalte at enkelte ganger har en ikke mulighet. 13-0.

  • Team Ellen mot Team Oddvar

Oddvar mente at Ellen Johansen hadde vært banens beste spiller, men det holdt ikke. Follo-laget sto seirende igjen med 13-8.

  • Team Rolf mot Team Bastien

Etter at Bastien og Charlotte hadde kommet seg gjennom sin mellomrunde, ventet Fredrikstad. 13-8 til OPC.

  • Team Geir mot Team Ronny

Geir H sitt lag fikk med seg syv poeng, men det var det. Avansement på Gudmundsen og Bjørno med 13-7.

  • Team Lars mot Team Marianne

En kamp mellom Lars og Camilla, som hadde imponert innledende, og de regjerende mesterne Tom og Marianne. Det endte med 13-8 seier til NM-vinnerne fra Ytre Enebakk.

  • Team Lisbeth mot Team Johanne

Johanne Brekke og Christopher Kvarme fra Stord overrasket stort da de vant 13-6 mot Gunvor Berge og Bjørn Vidnes i mellomrunden, og fortsatte storspillet i åttendedelsfinalen. Stord videre på bekostning av Lisbeth og Tom fra Økern med sifrene 13-10.

  • Team Vina mot Team Signe

Vina og Bjørn fra Holmestrand imponerte veldig innledende, med to 13-0 seire, og fortsatte med å spille godt i åttendedelsfinalen. Det gikk utover Signe Hovind og Marius Wang, og 13-10 seier.

Kvartfinalene:

Allerede i første kvartfinale var det møte mellom to av de aller største forhåndsfavorittene. På et tidspunkt sto det hele 12-0 til Rivo og Vilde over Eli og Benny, som tok sølv i denne klassen i fjor. GPK-laget kom seg litt inn i kampen, men så var det stopp. 13-5 og OPC til semi.

Team Oddvar skulle møte enda et OPC-lag, Bastien og Charlotte, i sin kvartfinale. Det endte med 13-5 for OPC, og dermed var det klart for et rent OPC-oppgjør i den første semifinalen.

I den tredje kvartfinalen var det møte mellom Ronny/Charlotte og Tom/Marianne, begge fra Økern. Ronny og Charlotte gikk seirende ut med 13-8, og dermed var fjorårets gullmedaljevinner ute for denne gang.

Det var i den siste kvartfinalen dagens største overraskelse kom. Christopher Kvarme og Johanne Brekke spiller sin første nasjonale turnering sammen, og det ble det semifinale i NM av. 13-6 over Vina og Bjørn fra Holmestrand

I semifinalene gikk det litt raskere. Rivo og Vilde fra OPC mot Bastien og Charlotte fra samme klubb. Vilde og Rivo spilte på ingen måte dårlig, men det Bastien leverte var fantastisk. Han misset to kuler totalt hele kampen, og når Charlotte i tillegg legger så bra, gikk det fort. 13-1 og finalebilletten i boks.

Overraskelseslaget fra Stord tok ledelsen 1-0 og 3-0 mot Ronny og Charlotte fra Økern, men så var det stopp. En dyr fempoenger, med en påfølgende firepoenger, snudde hele balansen i kampen. Stord svarte og fikk to poeng til, men så var det slutt. Det er likevel å regne som en kjempetriumf, og klubbens andre NM-medalje i historien er et faktum..

Så til finalen: Charlotte Bjørno og Ronny Gudmundsen skulle få bryne seg på Bastien Testaniere og Charlotte Jayer fra OPC. Og de to sistnevnte var i det helt umulige hjørnet.

I en finale som ble streamet direkte i sin helhet, med en ny ypperlig ekspertkommentator, på Facebook-sidene til Petanque.no (se under), la Jayer ekstremt bra, og samtidig skjøt Bastien 100%. Rett og slett en fantastisk kamp av 30-åringen, og hans samboer. Ronny og Charlotte kjempet, og fikk ut gris for nye omganger to ganger på rad, men det holdt ikke. 13-2 og to nye Norgesmestere i Mix Double. Vi gratulerer!

Se hele finalen, med kommentator:

 

NM Mix Dobbel

23. juni 2016, Maier Arena

1. Bastien Testaniere og Charlotte K. Jayer, OPC

2. Ronny Gudmundsen og Charlotte Bjørno, ØPC

3. Rivosoa Nasoloniaina og Vilde Berge, OPC

3. Johanne Brekke og Christopher S. Kvarme, SPK

 

5. - 8. plass

Eli Gjengstø og Benny Bel-Lafkih, GPK

Elin Rue og Oddvar Karlsen, FPK

Marianne Myrbråten og Tom Johansen, ØPC

Vina Naidu og Bjørn Arne Nordhagen, HPK

9. - 16. plass

Ranu Homniam og Erik Johansen, ØPC

Ida Sæbø Larsen og Kenneth Larsen, BPK

Ellen Johansen og Dag Morten Brekke

Ragnhild Andersen og Rolf Hermansen, BFII

Marianne Moholt og Geir Høistad, HPK

Camilla Storaker Bruu og Lars Storaker Bruu, GPK

Lisbeth Fossen og Tom Rustad, ØPC

Signe Hovind og Marius Wang, OPC

17. -