Vi vurderer: NM Singel

06.08.2014

Petanque.no våger seg også i år ut på dypt vann og gjør vurderinger om favoritter og utfordrere i de fleste øvelser i forkant av NM. Dette er dessuten en del av den etter hvert så tradisjonsrike gjettekonkurranse som vi hvert år inviterer til i forkant av NM.

Dette er en øvelse under NM hvor det er langt mellom overraskelsene i toppen av resultatlistene. Vi tror ikke den kommer i år heller. Med hundre-og-elleve deltakere er det muligheter for overraskelser, og med overraskelse kan også alle nye spillere fra nye klubber komme med. Jeg tenker her først og fremst på det raskt voksende miljøet fra Stord.

Undertegnede føler seg ikke helt komfortabel med å tippe da det er så mange ukjente spillere som er med i denne turneringen, men normalt skal man ha deltatt på noen NM før man er medaljekandidat. Petanque handler ganske mye om erfaring også, men tar jeg feil så blir jeg egentlig i dette tilfellet bare glad. 111 spillere gjør også at seksjonen får en utfordring med oppsettet og det blir mange kamper og en lang dag før norgesmester er kåret.

Favoritten

I år vinner nok en gang Ole Chr. Hågensen (GPK). Om jeg får rett blir det da for 7. gang han er singelmester i NM. Ole har en pause fra landslag denne sesongen, og det tror jeg kan være lurt. Jeg mener å merke på Ole at han må ha den riktige balansen mellom lek og alvor på petanquebanen. Jeg så ham spille under EM i Italia sist sesong og da ble jeg overbevist om at han trenger en liten pause fra alvoret og bare «leke» en liten stund. På den annen side har han spilt mindre og med det har ikke den velkjente automatikken i sine skudd. Har lysten og leken kommet tilbake er han likevel min største favoritt i år.

Nestfavoritten

Hans største utfordrer er Benny Bel-Lafkih, også han fra klubben øverst i Groruddalen. Vinner Benny i Tønsberg blir han mester i singel for andre gang i sin karriere. Benny har etter min mening ikke den samme egenskapen som singelspiller som Ole, men han er voldsomt stabil både på legging og skyting. Nettopp dette gjør at motstandere ikke skal misse mange kulene i en singelkamp mot Benny før han har det nødvendige overtaket. Han har også lært seg og spille mere kynisk mot gode motstandere i singel. Dette var en lærdom han fikk under VM i singel der han toppet Nasjonscupen da VM var ferdigspilt. Vi skal være klar over at dette egentlig er en så stor prestasjon at jeg ikke trodde det var mulig for en norsk petanquespiller å klare.

Vokt dere for...

Som utfordrer er det helt umulig å komme forbi Trond Rekdal fra Økern. Trond har vunnet singel 4 ganger tidligere i sin karriere og vet alt om hva dette dreier seg om. Usikkerheten er stabiliteten til ham denne sesongen. Han har spilt veldig lite de seneste sesongene og det går alltid utover stabiliteten. Når det er nevnt så vet jeg ikke om en eneste norsk petanquespiller som så fort finner tilbake til gammel storhet som nettopp Trond. Kommer han gjennom puljespillet og får tatt de kampene som «oppvarming», kan dette ende helt i toppen.

Neste utfordrer er Bastien Testaniere fra OPC. Jeg har sett ham flere ganger denne sesongen, også i løpet av noen svært så hyggelige parkkvelder denne sommeren i en av Oslos mange petanqueparker. For meg kjemper Bastien om å bli klassifisert som den beste leggeren vi har her i Norge. Selv om vi som oftest ser ham som skytter på sitt lag, mener jeg det er som legger han er desidert best. - Men for all del, han er også over snittet i Norge når det gjelder skyting. Finner han roen og tar frem det lille ekstra av vinnermentalitet som man må ha i singelpetanque, kan han gjøre det skarpt i denne konkurransen.

Skal det komme en overraskelse helt på topp i år, så har jeg tro på hedersmannen Svein Bruu (OPC). Han har spilt mye i sommer og spilte helt fremragende i Økern Mix’n. Svein er ikke det vi kan kalle en NM-spiller, for dette er en konkurranse som han av helt uforklarlige grunner ikke helt har lykkes i. - Men er det bane i Tønsberg som passer hans høye legg så kan dette gå virkelig bra. Banen for Svein er helt avgjørende: som nevnt legger han strålende når han får benyttet den leggeteknikken han behersker. Blir det trillebane blir det tungt, men selv da kan han klare å hevde seg bra med den formen han har om dagen. En annen viktig faktor er at han har utalt at han gleder seg til denne singelturneringen, og det er som regel en klar fordel.

5 favoritter av 111 spillere er ikke mange, hva mener du? Husk og tippe ditt resultat gjennom Petanque.no sin konkurranse! – Og unge Smeby, ta i bruk FB og slakt denne vurderingen, eller skryt den opp i skyene selv uten en eneste Follo-spiller.

Skrevet og vurdert av S.A.