Mens vi venter på NM, del II

05.08.2014

30 år med organisert petanque i Norge og nesten like mange år med NM: Petanque.no korter ned ventetiden til Norgesmesterskapet i Petanque med litt NM-historie.

(Bildet over er fra NM 1993: Erik Johansen, Freddy Bruu og Tom Rustad, Signe Hovind, Ingri Hauger og Maija Juva)

Årets NM er det første som arrangeres i Tønsberg, men det har vært arrangert noen ganger like utenfor byen. Klubben som arrangerte het Utbygda Bouleklubb og denne klubben meldte seg inn i forbundet i 1986. Vi er ganske sikre på at klubben i 1989 endret navn til Tjøme Petanque Club.

Under Norgesmester i åpen dobbel i 1990 tok nevnte klubb sine første medaljer, dette med en tredjeplass til herrene Erik Asmyhr og Kåre Wahlqvist. - En bedrift de gjentok to år senere. Under NM i 1990 tok klubben også tredjeplass i dameklassen ved Kari og Kjersti (beklageligvis, i denne artikkel uten etternavn). Denne klubben la dessverre ned sin virksomhet i 1995. - Dette lille tilbakeblikket for å vise at det er petanquehistorie i Tønsbergs nærområde. Så skulle man vente helt til 2013 før noen fra området hevdet seg i NM. Da med GULL i superveteran ved Tønsbergs Turnforenings egne Svein Olsen og Erik Brunsell.

Det første Norgesmesterskap ble gjennomført året 1985 i regi av Norges Boule Forbund og ble vunnet av Follo Petanca Klubb. De historiske spillere var Ole Nilsen, Morten Torp og Lars Kiplesund. Siden dette mesterskapet er det totalt blitt gjennomført 167 ulike NM-øvelser i Petanque. Vi teller formidable 255 unike medaljevinnere. Det er 24 ulike klubber som opp gjennom historien har tatt NM-medaljer, og av disse er det to klubber som utpeker seg som NM-grossister.  Historiens beste klubb til nå er Økern Petanque Club (ØPC) med hele 40 gull, 21 sølv og 38 bronsemedaljer. Tett bak følger nok en hovedstadsklubb, Oslo Petanque Club (OPC), med sine 38 gull, 42 sølv og 26 bronsemedaljer. Noe av statistikkspenningen blir altså om OPC tar igjen ØPC under årets mesterskap. Det er langt ned til tredje beste klubb som er nok en klippe i norsk petanque, Follo Petanca Klubb, med sine 19 gull, 17 sølv og 19 bronsemedaljer.

Det er også enkeltspillere som har utmerket seg til nå i NM-historien. På toppen av denne adelskalenderen er det først og fremst tre spillere som har utmerket seg som NM-spillere av rang. Best av dem til nå er Bo Thieu-Cong med sine 17 gull, 6 sølv og 3 bronsemedaljer. Tett bak og fremdeles aktiv - og kan fort gå forbi Bo - er Trond Rekdahl med sine 15 gull, 7 sølv og 12 bronsemedaljer. På tredjeplass og som fortsatt ungdom å regne i norsk petanque, Ole Chr. Hågensen, med sine 15 gull, 5 sølv og 10 bronsemedaljer. Blir han beste spiller totalt etter årets NM?

Trippel Åpen

For mange den gjeveste medaljen: Gull i åpen trippel. I år som i fjor og året før det igjen, med kongepokal til vinnerne. Som nevnt før var våre første mestere var Follo-herrene Ole Nilsen, Morten Torp og Lars Kiplesund. Hvem har ellers utmerket seg i trippel til nå i historien?

  • Trond Rekdahl – 4 gull, 1 sølv og 4 bronse
  • Benny Bel Lafkih - 4 gull, 1 sølv og 1 bronse

I denne klassen er det tett i toppen. Mange spillere har 3 gull og kan fort true de to som leder denne klassen sammenlagt. Spillere som alle har 3 gull er Robert Pettersen, Ronny Gudmundsen, Bo Thieu-Cong, Erik Johansen, Freddy S. Bruu og Morten Torp.

Om vi ser på andre som har utmerket seg i denne klassen, må vi trekke frem Mohammed Zahri som har hele 5 sølvmedaljer. Han har også vunnet 2 ganger og har 1 bronse. Kvinner som har vunnet medaljer i åpen trippel er det ikke mange av. Her måtte man vente til 2006 før dette inntraff, men da var det til gjengjeld to damer i finalen. Lisbeth Fossen var med på vinnerlaget og Maija Juva fikk sølv dette år. Det er de eneste medaljer kvinner har klart å vinne i åpen trippel NM.

Dobbel Åpen

Denne øvelsen som NM-øvelse ble satt på programmet i Norge i 1988, samme år som singeløvelsen ble introdusert. Åpen dobbel er blitt arrangert i alle år siden den gang. Første mestere i denne øvelsen var Jean Paul Chokroun og Javier Pacios fra klubben med det klingende navnet Bouleshit.

Det er også i denne klassen spillere som har hevdet seg bra gjennom årene. Best av dem er:

  • Bo Thieu-Cong - 6 gull, 4 sølv, 1 bronse.
  • Trond Rekdahl - 5 gull, 2 sølv, 3 bronse
  • Roger Støa - 4 gull, 6 sølv, 1 bronse.

Dette er en åpen øvelse som altså begge kjønn kan stille opp i. Likevel er det sjeldent kvinner har klart å markere seg på pallen, riktignok med noen hederlige unntak. Lisbeth Fossen vant sammen med Tom Rustad helt tilbake i 1990. Lisbeth ble første kvinne til å vinne et åpent norsk mesterskap og er til nå også den eneste. Denne plasseringen gjentok hun i en annen åpen øvelse en generasjon senere. Gunvor Berge fikk sølv i 1995 og deretter matte vi vente helt til 2010 da Maija Juva fikk bronse.

Singel

NM i singel ble innført på programmet i 1988 og har vært gjennomført i alle år siden den gang. Første vinner var Jean Paul Chokroun.  For noen år siden var det flere singelturneringer i løpet av sesongen, mens i de seneste år er det kun under Norgesmesterskap at man har arrangert denne øvelsen. NM i singel handler egentlig bare om tre spillere i Norge. Det er kun disse tre som har vunnet mer enn en gullmedalje.

  • Ole Chr. Hågensen – 6 gull, 2 sølv, 2 bronse
  • Bo Thieu-Cong - 6 gull, 0 sølv, 1 bronse.
  • Trond Rekdahl - 4 gull, 2 sølv, 4 bronse

Kvinner har ikke mange medaljer fra denne klassen, men noen få unntak er det. Senest var Maija Juva som kom på tredjeplass i 2009. Før dette må vi helt tilbake til 1998 da Hanne Arnesen tok en sølvmedalje. Elbjørg Johansen tok også sølv i 1996.  Det er faktisk de eneste gangene damene har klart å klatre opp på pallen i denne klassen.

Skyting

En av de nyere øvelser under NM kom på programmet under NM i Frognerparken i 2005. Denne konkurransen har slitt noe med å finne sin plass under NMs tette program.  Uansett, også under denne øvelsen er det noen som utmerker seg. Faktisk er gullmedaljer fordelt mellom kun 4 spillere der rekkefølgen er som følger:

  • Ole Chr. Hågensen – 4 gull, 0 sølv, 1 bronse
  • Trond Rekdahl - 2 gull, 2 sølv, 1 bronse
  • Bo Thieu-Cong - 2 gull, 1 sølv, 0 bronse
  • Benny Bel Lafkih - 1 gull, 1 sølv og 1 bronse

Norsk rekord i presisjonskyting innehaver ble satt under kvalifiseringen i NM 2010: Bo Thieu-Cong med 48 poeng.

Junior

Denne øvelsen har variert veldig i deltakelse fra virkelig mange lag til enkelte år der det nesten – eller helt - har vært fraværende med deltakere. Øvelsen ble introdusert på NM-programmet i 1987 og da med vinnere fra Follo: Luis Miguel Sabater og Christopher Sæter. Under årets NM ser det ut som at klassen utgår. Trist, men vi er sikre på at øvelsen kommer tilbake på NM-programmet. Her er det mange spillere med gullmedaljer, der de to beste er:

  • Luis Olav Lyster - 4 gull, 2 sølv og 0 bronse
  • Kenneth Danielsen - 4 gull, 0 sølv og 2 bronse

Damer

Som femte NM-øvelse ble egen klasse for damer introdusert i 1989 som en dobbelturnering. Norgesmesterskap for damer ble også det neste året gjennomført som dobbel. Etter denne tid ble det endret til trippel, noe som varte frem til og med 2006. Deretter ble det igjen dobbelturnering og flyttet fra søndag til lørdag. Flere grunner til dette, først og fremst for å frede åpen trippel. Utviklingen med antall lag i trippel for damer var ikke slik man ønsket, og håpet var at å gjøre dette om til en dobbeløvelse også skulle bidra til å få flere lag under NM. Noe hjalp dette, selv om utvikling ikke har hatt den økning man ønsket. Norgesmesterskapet er den eneste gang det arrangeres egen dameøvelse i Norge.

Kari-Lill Arnesen og Tara Holløkken var NM-historiens første vinnere i denne klassen.  Det er noen damer som har utmerket seg med gode resultater, og spesielt er det mange Økern-spillere som har hevdet seg.

  • Lisbeth Fossen - 7 gull, 2 sølv og 5 bronse.
  • Grethe Johansen - 6 gull, 4 sølv og 2 bronse.
  • Ingri Hauger - 6 gull, 1 sølv og 2 bronse.

Men her er det også spillere som har 5 gull og 4 gull og flere av disse stiller opp i dameklassen under årets NM. Dette betyr at listen over hvem som skal toppe denne listen kan bli forandret etter årets NM i Tønsberg.

Veteran dobbel +55

Den sjette øvelsen som ble introduser som NM-øvelse var veteran dobbel. Vi må tilbake til 1999, hvor de første mestere var Reidun Johansen og Kristjana Møller. Dette gjentok de to glade damer året etter. I veteranklassen finner vi en av mange såkalte ”uoffisielle” rekorder, som Bestefar Petanque (Frank Pedersen) har. Han spilte i 8 finaler på rad i Norgesmesterskapet. Om denne rekorden blir slått i norsk petanque er tvilsomt.

  • Frank Pedersen - 3 gull, 5 sølv og 0 bronse.
  • Reidun Johansen- 3 gull, 3 sølv og 0 bronse.
  • Kristjana Møller- 3 gull, 3 sølv og 0 bronse.

Det er også i denne klassen vår første leder av norsk petanque, Paavo Tikkanen, har vunnet sine to gullmedaljer.

Visste du...?

La oss se på noen andre rekorder fra NM-historien. - Det er mange å ta av.

Det fire spillere som har tatt medaljer i alle valører i samtlige 4 åpne klasser. Mix er her ikke med. Dette er Trond Rekdahl, Bo Thieu-Cong , Benny Bel-Lafkih og Ole Chr. Hågensen.

Beste familie fra NM er the Johansens, der far topper enn så lenge. - Men vi vurderer mulighetene som gode for at det blir endringer i denne listen etter årets NM.

  • Erik Johansen - 6 gull, 5 sølv og 5 bronse.
  • Grethe Johansen - 6 gull, 4 sølv og 2 bronse.
  • Ellen Johansen - 6 gull, 2 sølv og 3 bronse.

Beste norske spiller som ikke har gull i Norgesmesterskapet er Michel Rey med sine 3 sølv og 2 bronse. En annen liste i samme kategori er beste medlem av familien Bruu som ikke har gull (attpåtil som den eneste) er Svein Bruu som til nå har 2 sølv og 1 bronse.

Det er 6 norske spillere som har tatt over 20 NM-medaljer:

  • Trond Rekdahl - 34
  • Ole Chr. Hågensen - 30
  • Bo Thieu-Cong - 26
  • Lars Storaker  Bruu – 23
  • Benny Bel-Lafkih -21
  • Roger Støa – 20

Visste du ellers at Bjørn Olav Lyster måtte spille fire finaler i trippel før han endelig var med på vinnerlaget og tok sitt etterlengtede gull i 2003?

Visste du at den med flest sølv i NM-historien er Lars S. Bruu med sine 12 sølvmedaljer og at Benny Bel Lafkih har flest bronsemedaljer med sine 7 tredjeplasser?

Visste du at den HPK-spiller som har flest NM medaljer er Francois Soto med sine 7 pallplasseringer.

- Slik kunne vi nok ramset opp rekorder og fakta fra NM-historien, men vi velger å stoppe her og ser frem mot mesterskapet og alle øvelsene som skal avvikles. Ikke minst ser vi frem mot samværet med alle petanqueentusiaster.

Vel møtt i Tønsberg!