GPK: en eneste seier unna

31.07.2014

Det er ikke den enkleste sak å stille en stor klubbtropp midt i fellesferien. For lengst bestilte turer er et selvsagt hinder, skader og attpåtil flere fødsler gjorde ikke saken enklere. – Men vi rakk å sette sammen en tropp med minste mulige antall og tidsmargin. En spesiell takk til Joachim (og hans familie!) som satte alt annet på vent og slengte seg med i siste sekund.

Fredag kveld var alle seks spillere, vannhenter Gabriel og supporter Marthine på plass. Planer ble lagt og lag satt sammen rundt et bord på en av Taggias mange strandrestauranter.

Groruddalens lag:

- Trippel, åpen: Ole Hågensen, Joachim Hågensen og Leif Høgberg
- Trippel, mix: Eli Gjengstø, Rune Kristoffersen og Benny Bel-Lafkih

- Dobbel: Rune Kristoffersen og Leif Høgberg
- Dobbel: Ole Hågensen og Joachim Hågensen
- Dobbel, mix: Eli Gjengstø og Benny Bel-Lafkih

Og merk deg navnet. Taggia er et godt tips for solhungrige nordmenn med spesiell interesse for petanque og kanskje en aversjon mot å feriere med altfor mange av sine landsmenn. Det nærmeste vi kom var å passere en svensk familie. Ellers, tydelig et yndet feriested for italienere. Litt bedre plass mellom solsengene, litt finere sand og langt billigere mat og drikke enn lenger vest på rivieraen. Om man ikke var så stødig på engelsk men holdt fast på sitt morsmål, tok man det igjen med velvilje og fingerspråk. Her var det godt å være!

Noen kilometer nord for Taggias kystperle fant vi nok en perle, gamlebyen. Langt oppover en fjellside, tusenvis av brosteiner, trapper, trange smug og overbygde passasjer. På toppen ble man belønnet med vindruer, en borg og flott utsikt. Her kunne man titte ned til baneanlegget til Italias beste petanqueklubb, Bocciofila Taggese. – Vertsklubben for Europacupens pulje A.

Les mer: Alt fra den norske kvalifiseringen.

Lørdag 26. juli gikk startskuddet for Europacupens innledende runder. To lag fra hver pulje skulle gå videre, etter to tripler og tre dobler mot hver av motstanderne innad i puljen. Begge oppgjør skulle inneholde et mixlag, og hver tropp kunne bestå av minimum seks spillere.

Pulje A:

- Italia: Bocciofila Taggese
- Sveits: Leman Petanque
- Norge: Groruddalen Petanqueklubb
- Latvia: Rigas Petanka
- Slovakia: Jewel Club Petanque

For pulje A var altså åstedet Taggias Bocciofila Taggese. Klubben kom helt til finalen både i fjor og året før det, og høster storheter som stjerneskuddet Diego Rizzi, regjerende italiamester i singel, Alessandro Basso, samt den levende legenden Gianni Laigueglia. - Blant andre. Mange andre. For eksempel Goffredo, 27 ganger italiensk mester. Man kan miste pusten av mindre.

Ingen tvil om at hjemmefavorittene var soleklare favoritter på mer generell basis, altså. Så skulle det også vise seg at italienerne var akkurat så teknisk og taktisk overlegne som forventet. Av tjue kamper vant de hele 19. Tapet kom i mix dobbel mot Latvia, i den aller siste runden. Kun 75 poeng ble kapret av andre lag, av disse var 21 til Groruddalen. Det var da enda noe, til tross for fem tap. Aller nærmest var Rune og Leif som slo godt fra seg med sitt 8-13 tap. Italienerne selv samlet sammenlagt 258 poeng. Til sammenligning var dette 50 poeng mer enn puljens nest beste tropp.

- Men la oss skru tiden litt lenger tilbake. Det startet altså på lørdag, med tripler mot samtlige motstandere. Ole, Joachim og Leif på ett lag. Eli, Rune og Benny på mix-laget. Rigas Petanka var første motstander, og nordmennene ga fra seg kun ett fattig poeng i begge kampene. En riktig så god start, altså! På banene ved siden av kunne vi bivåne puljens to sikreste kort: Bocciofila Taggese og Leman Petanque fra Sveits. Italia sikret seg overtaket med 13-1 og 13-5.

I runde 2 viste italienerne oss hvordan petanque skulle spilles. To tap, men henholdsvis 4 og 5 trøstepoeng.  Vi spilte godt, men motstanden var enda bedre: Leggingen var formidabel, og skuddene var klokkerene. Sveits høvlet over Slovakias Jewel på motsatt side av banen.

Det må vel også Groruddalen sies å ha gjort i tredje runde, hvor ingen av trippellagene slapp inn et eneste poeng mot Slovakia. Latvia kjempet til seg til sammen tre mot Italia.

På grunn av at Wales trakk seg i siste sekund, ble det walkover i vår pulje. I fjerde runde var det dermed vår tur til å ta en lengre lunsj, fortrinnsvis i skyggen, mens man forsøkte å holde tenningen ved like uten å bruke for mye energi. Mye væskeinntak og korte spilleintervaller var alfa og omega. Med Italia og Sveits i hver sin kamp ble runden raskt ferdigspilt, begge var overlegne.

Etter ferdigspilte trippelmatcher lå Norge med dette på tredjeplass, hvor vi på forhånd håpet å være. Italia ville være for harde, men vårt spill mot Sveits viste at vi kunne gjøre et skrell i dobbelkampene. Her gjaldt det å ha fokus og spille opp mot vårt aller beste og håpe på at det holdt.

Som avslutning på lørdag startet vi på kvalifiseringens første dobbelkamper. Samme rekkefølge som i trippelkampene, noe som ga oss Latvia som første motstander. Begge de åpne doblene ga norsk seier, med henholdsvis 10 og 5 baklengs. At Norge tapte 10-13 i mix var heldigvis ingen krise, siden vi allerede på dette tidspunktet hadde vunnet sammenlagt. Som ventet vant Italia sammenlagt over Sveits, med fem av fem mulige.

Norges dobbelkamper mot Italia gikk som allerede avslørt med samtlige tap. 1, 8 og 3 poeng var alt nordmennene maktet å kapre til seg. Sveits vant enda mer overlegent mot Slovakia.

Selvtillitten etter trippelmatchene var på topp mot Slovakia. Etter de fem kampene, hadde Slovakia kun fått tre trøstepoeng, alle i den ene av doblene.

Walkover for Norge i fjerde runde, og med førti grader i skyggen var det bare å tusle rolig rundt, spise masse spagetti og få i seg nok vann. – I skyggen. Bonus: Iskrem. Verdens beste iskrem finnes trolig i Taggia.  Tilbake til petanque: Verken Riga eller Jewel hadde noe å stille opp mot i sine kamper.

Den store styrkeprøven var bare en runde unna, i den aller siste runden. Vi var smertelig klare over at vi kunne begå en stor bragd og sende hjem sveitserne i skam. Riktig slik gikk det ikke, men du verden vi var nærme. Førstelaget ble dessverre for skarpe. Med seier i både mix og dobbel 2 gjorde vi i det minste det sveitsiske liv litt verre enn normalt. En eneste seier unna finalespill, altså. Tenk det!

Groruddalens kamper:

- Italia: 0-5, score 21-65
- Sveits: 2-3, score 43-54
- Latvia: 4-1, score 62-30
- Slovakia: 5-0, score 65-3

Les mer: Se alle resultater på CEP sine sider.

En pen tredjeplass og en fantastisk fin erfaring, både personlig og med tanke på klubbtilhørighet, å pakke ned i kulebagen. Tusen takk til resten av troppen for opplevelsen. - Eurocup kan helt klart anbefales!

 

For GPK,

Eli Gjengstø