Europamestere 2015: Frankrike og Italia

28.09.2015

Det kom neppe som noen overraskelse: Frankrike ble Europamestere 2015! Laget bestående av superstjernene Dylan Rocher, Henri Lacroix, Michel Loy og Damien Hurreau vant alle sine kamper hele veien frem ti og med finalen i EM. 

Også Norge fikk den tvilsomme æren av å møte franskmennene i innledende. Det ble en riktig rask gjennomført kamp, uten at vi skal henge oss for mye opp i akkurat det. En opplevelse for våre norske menn var det nok utvilsomt likevel. - På grunn av og til tross for.

Europamesterskapet for herrer 2015 ble avholdt i den bulgarske strandbyen Albena 24. - 27. september og samlet landslag fra 43 nasjoner. Slik gikk det hele for seg:

 

EMs Presisjonsskyting

Et kjent og respektert navn for petanquespillere verden over er den italienske Diego Rizzi som sikret Italia europamestertittelen i presisjonsskyting. Rizzi har spilt mot nordmenn i de to foregående Europacupene samt i vinterens svenske storturneriing Fyrlingen.

Petanqueverden har i flere år ventet på at han skal overta tronen etter Dylan Rocher, og i år slo han ut Rocher i sin semifinale! Selve finalen stod mot Belgias Baton Logan. Det skulle bli en uhyre spennende duell...

Veien frem til finalen

Norge stilte med Benny Bel-Lafkih som representant i EMs Presisjonsskyting. Etter en noe skuffende gjennomføring av kvalifiseringsrunden med 22 poeng gikk vi som siste nasjon svært gledelig videre til omskyting. Kvalifiseringsrunden ble for øvrig vunnet av Frankrikes Dylan Rocher som med sine 63 poeng satte ny europeisk rekord. Heller ikke i omskytingen presterte Benny slik vi er vant til å se ham og endte med kun 20 poeng. Presisjonsskyting avhenger av dagsform, men det er lov å være skuffet når vi kjenner hans store potensiale. 20 poeng var langt fra nok til å være blant de fire som gikk videre til kvartfinalen. 

De fire beste etter kvalifiseringen var Frankrike (63), Italia (51), Slovakia (47) og Sveits (44). I kvartfinalen duellerte de mot omskytingens vinnere: Belgia (45), Spania (40), Tyrkia (37) og Bulgaria (37).

Kvartfinaler

 • Frankrike-Bulgaria: 43-31
 • Belgia-Sveits: 56-41
 • Slovakia-Spania: 14-12
 • Italia-Tyrkia: 49-19

Semifinaler

 • Italia - Frankrike: 40-27*
 • Belgia - Slovakia: 34-10

* Rizzi åpner ballet med fire carreauer på første øvelse, og Rocher blir tydelig stresset. Gir opp håpet etter to griseskudd, da han uansett ikke vil klare å ta igjen Rizzi.

Finale

 • 1. øvelse, kule: B 5, I 5, B 0, I 3, B 5, I 5, B 5, I 3. Italia leder 16-15
 • 2. øvelse, kule bak gris: B 3, I 1, B 5, I 0, B 3, I 3, B 0, I 1. Belgia leder nå 26-21
 • 3. øvelse, kule mellom kuler: B 3, I 1, B 5, I 0, B 0, I 0, B 0, I 0. Belgia leder 34-22
 • 4. øvelse, kule bak kule: B 0, I 5, B 3, I 1, B 3, I 3, B 0, I 5. Belgia leder 41-36
 • 5. øvelse, gris: B 0, I 0, B 3, I 5, B 0, I 3, B 0, I 0. 44-44

Diego Rizzi og Italia som Europamester 2015

44-44 før siste kule altså, og begge bommer! Lik poengsum og likt i antall femmere, og dommerne vedtar at skytterne skal gjennom hver øvelse på nytt, men kun på 7 meter. Spenningen skulle holde seg de helt til fjerde øvelse. Rizzi kunne avgjøre selv etter at Logan misset. Rizzi skyter - og treffer! 14-8 i ekstraomgangen før griseøvelsen, men utfallet var allerede klart: Diego Rizzi, fra kronpris til konge!

 

Europamesterskapet 2015

- Fra Presisjonsskyting til Mesterskapet med stor M: Trippel.

Nevnte 43 landslag ble trukket sammen til første kamp, hvorav de resterende fire innledende kampene ble satt sammen utifra et sveitsisk monradsystem hvor vinnere møtte vinnere, etc. I tillegg opererer man med en form for bonuspoeng, som kan være avgjørende i tilfeller hvor man står helt likt. Her gjelder det å vinne - eller bare møte - lag som er høyt oppe på tabellen.

Fra venstre: Rune Kristoffersen, Marius Wang, Benny Bel-Lafkih, Ronny Gudmundsen og landslagscoach Jack Schillemans.

Norge var svært heldige med sin trekning og møtte San Marino, ett av de antatte bunnlagene, i første runde. Denne ble vunnet 13-0, og Norge fulgte opp i kamp to mot Østerrike som også ble vunnet med god margin. Frankrike i tredje ga fine bonuspoeng, selv om norske poeng i selve kampen glimret med sitt fravær. Kamp nummer fire, denne gang mot Israel endte med skuffende tap, men den israelske carreaumaskinen gjorde det umulig å stå imot. Det var likevel fullt mulig å avansere til EMs sluttspill med seier i femte kamp. 

Norge måtte ut mot Tyskland, kanskje det hardeste laget de kunne møte. Beklageligvis fikk Norge poeng kun i en eneste omgang. Hodene måtte omstilles til Nasjonscup. Omstillingen lykkes - men kun til første kamp. Deretter gikk det meste galt.

Les alt om Norges vei i EM og Nasjonscup:

Nasjonscupen ble senere vunnet av Tyskland, med finaleseier over Polen. I semifinalene vant Tyskland 13-9 over Russland, men Polen vant med minste mulige margin over Tyrkia. Flere detaljer når dette publiseres på CEPs nettsider.

Gledelig nok gikk alle våre tre naboland videre til EMs sluttspill, men dessverre røk alle ut i 8-delspoolen. 

Kvartfinaler

 • Frankrike - Belgia: 13-4
 • Monaco - Tsjekkia: 13-4
 • Spania - Italia: 13-5
 • Sveits - Luxenburg: 13-8

Semifinaler

 • Frankrike - Monaco: 13-9*
 • Sveits - Spania: 13-2

* Verdt å nevne er publikumsyndling Franck Millo fra Monaco som skjøt griser som i ren reprise fra forrige EM-finale.

Finale

 • Frankrike - Sveits: 13-8

Etter tre runder leder Sveits 5-3, men i de to neste rundene briljerer franskmennene: de løfter inn poeng og snur stillingen til 8-5 i fjerde runde, mens de benytter femte runde til å skyte seg opp til 12-5.

I sjette runde skyter Sveits seg opp to poeng, og følger opp også i neste runde, men her med å svært gode legg. Stillingen er nå 12-8 til Frankrike. I det som skal bli finalens siste runde velger Sveits å kaste gris på ubrukt del av banen og lykkes. Førstelegget plasserer seg på siden av gris. Frankrike treffer så vidt, nok til å skape noen ekstra centimeter plass. Frankrike løfter inn til poeng, men det er nok plass til en sveitsisk kule. Frankrike bommer, men løfter inn nok en gang til poeng. Sveits bommer tre ganger - og taper finalen.

Frankrike innfridde alles forventninger, også sine egne, og blir Europamester 2015!