Reisebrev: OPCs EuropaCup

11.08.2015

Noen dager før kvalifiseringen til neste års EuropaCup er det veldig hyggelig å by på reisebrev fra årets norske representant, Oslo Petanque Club!

OPC-leder Caroline Hovind forteller:

I juli var det endelig tid for det vi hadde sett frem til så lenge. Gledet oss, trent, planlagt og drømt om; vi skulle ut i Europa og representere Norge i årets EuropaCup.

Trekningen ble foretatt og vi ble trukket i gruppe D. Arrangørklubben var den samme som ønsket GPK velkommen i fjor; Bocciofila Taggese i Italia, en kort togtur fra Nice.  De øvrige lagene i gruppe D var Carrefour PC (Jersey), SK Kärdla (Estland), PC Wiener Trilogie (Østerrike) og Ziwiecki Klub Boules (Polen).

Troppen som skulle representere OPC var:

 • Damer: Ranu Homniam og Signe Hovind
 • Herrer: Bastien Testaniere, Fabien Chaon, Jean Espic, Gildas Mevel, Jean Jaques Razaka, Marius Breimo og Marius Wang.
 • Delegat og lagleder: Caroline Hovind

Tidlig om morgenen fredag 24. juli satte mesteparten av troppen snuten fra Gardermoen retning Taggia. Signe og Caroline var allerede i Cannes og toget direkte derfra.

Taggia ligger en kort, men varm togtur fra Ventimiglia, og det var en svett gjeng som omsider kunne gå av toget.

Etter lunsj og oppvarming var det klart for første runde, og vår første motstander var Ziewicki fra Polen. Trippelkampene endte dessverre begge i Polens favør, men før dobbeltmatchene var det tid for en pust i skyggen og litt kald drikke.

Det hører til sjeldenhetene at for mange grader på gradestokken er et problem under våre hjemlige turneringer, så for de fleste av oss var temperaturen på banen på grensen til uutholdelig i ettermiddagstimene. Flaske etter flaske med så kaldt vann som mulig ble tømt, men like varme og like tørste var vi.

Da dobbelkampene startet var det tydelig at vi alle hadde fått litt mer taket på banene. Det var 2 lange og jevne kamper som utspilte seg, der det ble plukket kun ett poeng om gangen. Dessverre var det motstanderne på disse 2 banene som sakte med sikkert økte ledelsen.

På mix-banen derimot gikk det langt raskere; etter bare 4 runder kunne Signe og Marius Wang takke for kampen etter en særdeles velspilt kamp; 13-0 til OPC!

Runde 1:OPC- Ziwiecki Klub Boules, sammenlagtresultat: 1-4

 • Trippel 1: Jean, Fabien, Jean Jaques (6-13)
 • Trippel mix: Ranu, Marius B, Bastien (6-13)
 • Dobbel 1:Jean & Fabien (1-13)
 • Dobbel 2: Bastien & Jean Jaques (2-13)
 • Dobbel mix: Signe & Marius W (13-0)

Kampene mot Polen var langt jevnere enn sluttresultatet gir inntrykk av; men 1-4 etter første runde tok ikke motet fra noen, og vi så frem til dag 2.

Samtlige OPC-spillere ble av undertegnede delegat pisket ut av hotellet i god tid før 0800 lørdag morgen, og vi var da også første troppen til å ankomme banene.

Sånn i morgentimene, før varmen får skikkelig tak, var spillområdet ganske så sjarmerende. Høye fjellsider på 2 kanter, gamle murer og italienske husmødre som henger ut klesvask i ekte lady & landstrykeren-stil. Og så banene da; fantastisk morsomme, vanvittig krevende og ubarmhjertige mot feil nedslag. Troppen brukte morgenstunden godt, og vi var klare for runde 2 mot Carrefour PC fra Jersey.

Etter 2 velspilte trippelkamper der spillet fløt og humøret var godt på begge baner kunne OPC juble over 2-0 og et godt utgangspunkt før dobbelkampene. Det skal jo innrømmes at gårsdagens motstandere nok holdt et høyere nivå enn klubben fra Jersey, men våre spillere var i en helt annen form enn dagen i forveien. Vi brukte tid, diskuterte, og jobbet godt sammen i lag.

Dobbelkampene ble, som i første runde, lange og jevne, bortsett fra på mix-banen der Signe og Marius Wang nok en gang tok en tidlig ledelse som de aldri ga fra seg. Denne helt nye mix-kombinasjonen takket for kampen 13-5 og sikret med det seier i klubbmøtet mot Jersey.

De 2 andre kampene var lange (det var tilslutt bare oss igjen på banen; samtlige andre hadde trukket så langt inn i skyggen de kom), og endte begge noe skuffende 12-13.

Runde 2:OPC- Carrefour PC (Jersey), sammenlagtresultat: 3-2

 • Trippel 1: Marius B, Jean, Marius W (13-9)
 • Trippel mix: Signe, Gildas, Bastien (13-3)
 • Dobbel 1:Bastien & Fabien (12-13)
 • Dobbel 2: Gildas & Ranu (12-13)
 • Dobbel mix: Signe & Marius W (13-5)

Taggia Petanqueklubb har, i tillegg til fantastisk morsomme baner, det vi alle drømmer om; et skikkelig klubbhus, med både kjøkken og plass til å spise. Dessverre skortet det veldig på serviceinnstilling da det kom til lunsjservering, og de nesten 2 timene som var satt av ble nesten litt i korteste laget da veldig mange av spillerne (bortsett fra arrangørklubbens egne spillere vel og merke) fikk maten etter særdeles lang ventetid, og det var heller ikke nok til å skulle mette gjennom en lang dag. Det var en noe skuffet gjeng som fikk smakløs og underkokt pasta, litt tørr kylling og lite mer. Skal man til Taggia igjen kan det lønne seg å få tak i noen skikkelige pizzaer til lunsj.

Et skuffende måltid til tross; vi var klare for runde 3!

Før runde 3 kunne starte var det taler (på italiensk), litt informasjon fra klubben (på italiensk) og presentasjon av klubbene som var tilstede (også dette, tro det eller ei, på italiensk). Alt dette tok man seg tid til mens kvikksølvet steg forbi 40 grader og passerte videre oppover. Det var også tid til utdeling av gaver fra klubbens sponsor; ikke mindre enn 12 kg Nutella til hver tropp, og noen lokale kaker.

Trippelkampene ble spilt delvis uten delegat på sidelinjen; da både hun og telefonen trengte en pause fra solen.  Kampene var noe ujevne fra begge sider; det kunne virke som våre estiske motstandere var like uvant med å spille i disse temperaturer som det vi dessverre er.

Varmen til tross; nok en gang skulle dobbelkampene bli lange. Delegat og de spillerne som ikke var på banen gikk i skytteltrafikk frem og tilbake til klubbhuset for å sikre kald drikke. Vi tapte første dobbelkamp 2-13, og visste da at vi MÅTTE vinne de 2 neste. PÅ mix-banen hadde superkombinasjonen en tung start; etter nesten en time spill sto det 2-12, og motstanderne virket sikre på å kunne takke for kampen og flykte inn i skyggen. Men, kula er rund og alt det der; det er farlig å stoppe på 12. Signe og Marius hadde et ekstra gir, og det vippet motspillerne totalt av pinnen. Poeng for poeng plukket de, og større og større ble OPC-smilene langs banen. På banen ved siden av spilte Fabien og Bastien også en kjempekamp, og plukket sakte med sikkert poeng de også.

Mix-kampen ble første ferdig; OPC hadde snudd 2-12 til 13-12. Undertegnede delegat var både varm, sliten og veldig veldig glad og tårene trillet av glede. Den franske duoen vår fortsatt med sitt gode spill, vel vitende om at det nå hang på deres skuldre. Og med bravur avsluttet de kampen 13-6.

Med seier 3-2 over Estland var avansement igjen mulig, dersom Estland ville slå Polen i sitt møte.

Runde 3:OPC- SK Kärdla (Estland), sammenlagtresultat: 3-2

 • Trippel 1: Marius B, Fabien, Marius W (13-5)
 • Trippel mix: Signe, Jean Jaques, Bastien (7-13)
 • Dobbel 1:Bastien & Fabien (13-6)
 • Dobbel 2: Marius B & Ranu (2-13)
 • Dobbel mix: Signe & Marius W (13-12)

Da våre kamper endelig var ferdige hadde de andre klubbene ventet en god stund, så det var bare å hive innpå mer vann, og å gjøre seg klare for å møte vertsklubben.

Mens vi var opptatt på banen hadde noen kommentert for dommeren at Taggia nå hadde fått spille alle sine kamper på samme baner, så før runde 4 kunne starte måtte alle lagene til sekretariatet for å overvære trekning av baner.

Mens skumringen tok til var det tid for å møte Taggia; fjorårets vinnere av EuropaCupen og helgens verter.

Våre to trippellag leverte godt spill, med det holdt bare ikke. Mix-laget måtte bite i det sure Fanny-eplet etter bare 5 runder, og gikk svært skuffet av banen. Vårt andre håp holdt lenge stand, men etter over en time spill måtte de også takke for kampen; 3-13.

I dobbelkampene hadde alle hevet seg flere hakk, og spilte fantastisk petanque. Marius B og Gildas spilte en kjempekamp både taktisk og teknisk, men det hjelper dessverre så lite når motstanderlaget skyter 5 carreauer i nesten hver runde.

Lenge så det ut som mix-laget skulle påføre Taggia helgens aller første tap; Signe og Marius W spilte flott petanque helt opp til 11 poeng, før det dessverre ikke holdt lenger. Det virket som italienerne var uvant med å ligge under; det var helt tyst fra den italienske lagleder og delegat mens spillerne hans kjempet mot disse ukjente spillerne fra det høye nord.

0-5 mot Taggia var et ikke helt uventet resultat, men bak tallene ligger det mange gode kuler, riktige avgjørelser og flotte petanqueøyeblikk.

Runde 4:OPC- Bocciofila Taggese (Italia), sammenlagtresultat: 0-5

 • Trippel 1: Fabien, Gildas, Bastien (3-13)
 • Trippel mix: Signe, Jean, Marius W (0-13)
 • Dobbel 1:Bastien & Fabien (1-13)
 • Dobbel 2: Marius B & Gildas (0-13)
 • Dobbel mix: Signe & Marius W (11-13)

Søndag morgen og like blid! Igjen sysselsatte vi denne lille byens 2 taxi-sjåfører med å frakte oss alle opp til banen. Etter at Polen hadde slått Estland mens vi kjempet mot Italia kvelden før visste vi at vi nå kun spilte for ære; avansement videre var dessverre utenfor rekkevidde.

Helgen skulle avsluttes mot den østerrikske representanten; PC Wiener Trilogie.

Trippelkampene ble vunnet komfortabelt 13-9 og 13-4, og ga oss en viss trygghet før de tre avgjørende dobbelkampene.

Den litt sure tredjeplassen i gruppen var innenfor rekkevidde, men tredjeplass er så uendelig mye bedre enn en fjerdeplass.

Også i dobbelkampene fløt spillet godt; og da mix-laget takket for kampen 13-1 kunne OPC og alle som heiet hjemmefra juble for en fin-fin plassering og mye godt spill. Det ble enda en seier før vi gikk på et forsmedelig tap, men det spilte ingen rolle fra eller til.

Runde 5:OPC- PC Wiener Trilogie (Østerrike), sammenlagtresultat: 4-1

 • Trippel 1: Fabien, Jean Jaques, Ranu (13-9)
 • Trippel mix: Signe, Marius B, Marius W (13-4)
 • Dobbel 1: Jean Jaques & Bastien (5-13)
 • Dobbel 2: Fabien & Ranu (13-3)
 • Dobbel mix: Signe & Marius W (13-1)

Vi reiste med en ivrig og spillesugen tropp, og enkelte resultater til tross; for et klassespill som har blitt levert her i løpet av helgen! Som leder av OPC og delegat er jeg så INNMARI stolt av det spillet som har blitt levert, og den jobben samtlige har lagt ned foran hver eneste kule. De som var på banen kjempet mesterlig, og de som satt på sidelinjen heiet og holdt humøret oppe i både medgang og motgang.

Banene i Taggia er noe helt annet enn hva vi er vant til, og man blir straffet så veldig dersom man ikke har fult fokus på hver eneste kule. Ut fra spillet som ble levert her denne juli-helgen så er det mye som tilsier at Taggia skal representere Italia i EuropaCup-sammenheng igjen; og vi satser på å få gitt dem en skikkelig revansj neste gang vi møtes.

På vegne av spillere og OPC vil jeg takke alle som heiet på oss, og alle gratulasjoner både på Facebook, sms og i etterkant. Tusen takk.

Caroline Hovind,

OPC