Målet ble nådd

29.06.2015

Målet var klart. Ellen Johansen og Lisbeth Fossen var slettes ikke tilfredse med fjorårets bronsemedalje. I år SKULLE de vinne. – Så da gjorde de det. Gratulerer til Økerns gulljenter!

Norgesmesterskapets dobbeløvelse for kvinner har gjennom årene variert i deltakelse og kvalitet. I år som tidligere arrangeres øvelsen samme dag som åpen dobbel og den yngste veteranklassen. Rankingpoeng deles ut i åpen klasse, og dermed har denne gjerne vært ansett som mer attraktiv å spille i. Dette året så vi derimot at de aller fleste kvinnelige spillere valgte damedobbelen fremfor åpen. Likevel samlet man bare 12 lag. En rask opptelling i øvrige øvelser viser kun fire kvinner i åpen, så oppslutningen er tallet til tross svært bra. – Så også kvaliteten.

Uansett; 12 lag ble trukket inn i to puljer, hvor de to beste i hver pulje skulle gå til semifinale, og disse igjen til finale.

Pulje A

Uten å fornærme noen: her var det to store favoritter, sett utifra resultater og turneringsdeltakelser, i alle fall på papiret. I dette tilfellet skulle også antakelsene innfri.

Ellen Sanna Andersen, bronsemedaljør i mix og kvartfinale i trippel, spilte sammen med Maija Juva, som tok en intet mindre enn imponerende bronse i Singel. Så fosset de seg også gjennom innledende med fem av fem mulige seiere. Allerede i første kamp slo de medfavorittene Gunvor Berge og datteren Vilde Berge Vidnes. Attenåringen la meget godt i trippelen sammen med sine foreldre, og vi vet alle hva Gunvor er kapabel til på petanquebanen. Sammen med far og mann Bjørn kapret de en av to bronseplasser. For en prestasjon av et rent familielag!

Mor og datter var ikke snauere i innledende i damedobbelen. Riktignok røk de på et tap i første kamp, 8-13 mot Ellen og Maija. Spennende var det også i siste kamp, hvor de slet med Boule Frederik IIs Lise Østby og Inger Berit Kristiansen. Med tap hadde nettopp disse gått til semifinale, med tre seiere hver ville innbyrdes vært avgjørende. 13-10 til Vilde og Gunvor. Også ett annet lag kunne kommet på tre seiere med seiere i siste kamp, men den verste spenningen ble unngått. Tre lag med like mange seiere ville gitt scoretelling. – Like greit å avgjøre det selv med å vinne.

Pulje B

Om det var spennende spill i den første puljen, var det direkte dramatikk i denne. Ingunn Thorvik skadet seg og var tvunget til å trekke seg. Dermed var hennes og makker Vina Naidus to kamper som begge hadde endt med seiere, uten verdi. Alle spilte kamper og fremtidige oppgjør ble strøket. God bedring til Ingunn!  

Elin Rue og Anita Stadheim, vinnerduoen fra NM 2013, tapte mot nettopp disse i første runde, men fulgte opp med fire strake. Hele to av disse var med knappest mulig margin. Deres medfavoritter i pulja, Ellen og Lisbeth, hadde en bra start med tre store seiere, men tapte mot nevnte duo i fjerde kamp. Eneste lag som kunne true avansementdrømmen deres, var Bergenssøstrene Toini Hoel og Linda Jørgensen. Trusselen var uansett ikke reell; med seier hadde begge kommet opp i tre seiere, og dermed avgjort ved innbyrdes oppgjør.

Sluttspill og finale

Semifinalene ble spilt mellom Vilde/Gunvor og Elin/Anita samt Lisbeth/Ellen og Ellen/Maija. Begge kampene ble vunnet av førstnevnte med veldig god margin. Særlig ikke i første kamp var det særlig tvil om utfallet.

Ellen, Lisbeth og Gunvor har lang fartstid som petanquevenner, og spilte sammen på det historiske VM-laget som spilte seg opp til 4.plass i 1996. Både Ellen og Gunvor skal for øvrig spille for Norges ære også i årets VM.

Slike oppgjør, attpåtil i en ren finale, er alltid spesielle. Første del av kampen var preget av dette, og ingen av lagene fikk mange poeng per runder. Gunvor og Vilde var likevel lenge et lite hestehode foran. På stillingen 7-10 tente den fødte kaptein, Lisbeth Fossen, på pluggene og ga beskjed om at denne kampen skulle ikke tapes. Derifra og opp ble det ren jobbing. 10-11 og Økern lå med poengkula da Vilde og Gunvor var tomme for kuler. Selv hadde de fire kuler igjen og hadde i prinsippet store muligheter for å sikre gull. Vilde og Gunvor lå tett foran gris, men Økern valgte likevel å forsøke legge inn. Så går det som det ofte gjør i slike situasjoner. Man angrer på at man ikke skyter for å skape mer plass. Økerns kule sneier borti en av OPCs kuler og det blir enda trangere. – Men Ellen finner veien inn og plusser på med to. 13-11.

Tredje og siste kule blir aldri kastet men fyker til værs sammen med begge hender og møter Lisbeths. Gratulasjoner til Lisbeth Fossen og Ellen Johansen!

 

NM 2015: Damer Dobbel

Søndag 28. juni

1. Ellen Johansen og Lisbeth Fossen, ØPC

2. Vilde Berge Vidnes og Gunvor Berge, OPC

3. Anita Stadheim og Elin Rue, FPK

3. Ellen Sanna Andersen og Maija Juva, ØPC

Øvrige lag (uplassert)

Inger Berit Kristiansen, Lise Østby, BFII
Estelle Guerfi, Berit Sæbø, BPK
Toini Hoel, Linda Jørgensen, BPK
Charlotte Krohn Jayer, Caroline Hovind, OPC
Kine Gundersen, Karianne Fleischer, SON
Hanne Arnesen, Marianne Myrbråten, ØPC
Siri Sanna Ingebretsen, Elise Sanna Andersen, ØPC
Ikke fullført: Vina Naidu, Ingunn Thorvik, VPK