Gjennomført til fingerspissene

01.06.2015

Gjestfriheten stod i førersetet da Stord Petanqueklubb arrangerte første rankingturnering siste helgen i mai. Tilreisende spillere fra Bergen, Utsira, Oslo samt Vestfoldklubbene Holmestrand og Vika smilte i kapp med solen over å være med på et arrangement gjennomført til fingerspissene.

Her var det særegne pokaler i tillegg til pengepremier, musikk over høytaleranlegget, centrecourt, egen speaker, godt sekretariat, spesiallagde griser, journalister, filming, innleid dommer og utmerket kioskbetjening. Og som ikke det var nok: Minibuss og privatsjåfør for de uten bil samt felles bespisning på kveldstid. Alt akkompagnert av blide og vennlige lokale helter og vertskap.  

- Vi gleder oss allerede til neste turnering på Stord!

Rent konkurransemessig ble det arrangert rankingturnering i dobbel på lørdag. Dagen etter ble en mer uformell trippelturnering avholdt. En familie stod øverst på pallen begge dagene! Helgen ble rundet av med Vestlandets distriktskvalifisering i NM Presisjonsskyting. De to som allerede nå er klare for NM er Viljar Losnegard og Lars Sleen. Gratulerer!

Her følger arrangørklubbens egne ord fra helgen:

Stord Petanqueklubb arrangerte lørdag 30. mai sin aller første nasjonale rankingturnering. Vestlandsklubben hadde på forhånd lovet godvær, og kunne til tross for dystre værmeldinger holde det de lovet. En kunne knapt ha fått bedre vær, på Vestlandet. Etter mye regn natten i forveien var det tunge og bløte baner da spillet ble satt i gang, men det tørket opp og ble hardt utover dagen. Her måtte man omstille seg etterhvert.

Ti timer etter første kulen var kastet, skulle finalen spilles. Mange hadde blitt igjen for å se hvem som vant den første Stordturneringa, og publikum ble vitne til at de to lagene som hadde imponert mest gjennom hele den lange dagen fikk kjempe om troféene. Da var solen i ferd med å gå ned bak Utslettefjellet, og ullpleddene måtte frem.

Stord Petanqueklubb er bare halvannet år gammel, men har rukket å vokse seg til 96 medlemmer. 31 av disse prøvde seg i turneringen, og mange debuterte med rankingpoeng på første forsøk. Av dem var Ola Odland og Tommy Kvarsvik. Rivosoa Nasoloiaina og Michel Rey feide all motstand til side og vant to kamper i gruppespillet 13-0, men at Kvarsvik og Odland skulle vinne oppgjøret mot disse to OPC-spillerne, som lokalavisen Sunnhordland skrev i sin artikkel om turneringen ; «gjeve mange tusen i utbyte på Langoddsen.»

At petanquespillet skulle akkompagneres med, hva skal en si… SPK-nestleder Odd Kvarme sin noe spesielle spilleliste over høytalerinnlegget, var nok uvant for mange. Men uten registrerte klager vil det nok bli slik også neste år. For det er nok ikke siste gang Stordturneringa blir arrangert.

Gjengstø og Bel-Lafkih suste gjennom gruppespillet, men fikk det tøft mot duoen Rivosoa og Michel i første utslagsrunde. Stillingen var både 8-0 og 10-3 til OPC-duoen før Gjengstø og Bel-Lafkih satte inn det ekstra giret, brukte sin rutine, og snudde kampen til sin favør. Deretter slo de unggutta fra Stord, Fred Andersen Grov og Tørres Angeltveit, og Ellen Sanna Andersen og Steinar Andersen i sin semifinale. 

Mostafa og Toini storspilte seg gjennom sin gruppe, og hadde tre strake seire. På sin vei videre feide de unna Øyvind Bjørkås og Pål Johansen, Svein Bruu og Sven Kolstad, og det lokale laget som gjorde det skarpest og kom helt til en semifinale; Helge Skjæveland og Trond Sandvik. Skjæveland og Sandvik fikk klort til seg seks poeng, men Sandvik sa det godt etterpå da han skulle oppsummere kampen: «Hva kan man gjøre mot det der? Det var helt utrolig. Vi spilte ikke dårlig, men de spilte rett og slett bare så mye bedre.» 

På en tilsynelatende veldig krevende «centrecourt» var det lenge stor spenning og jevnspilt, og det publikumet lot seg av flotte legg og glimrende skuddprestasjoner fra begge lag. Ingen så ut til å la seg påvirke av at vertskapet ville ha hele kampen på video. Til slutt var det Benny Bel-Lafkih og Eli Gjengstø som stakk av med seieren, og vant kampen 13-8. 

... Og de som ikke får et eneste poeng, må tåle straffen for det på Stord. Her er Børge Presthaug i aksjon. Odd Kvarme holder Fru Bjørk, mens sekretariatets Sindre Vikanes gleder seg over synet.

Som fersk klubb, der få har fått oppleve det å spille mot andre enn klubbkollegaer, var dette en kjempeopplevelse, og en strålende helg! En kan trygt si at alle lærte mye, fikk sett petanque av topp klasse, og stiftet mange nye hyggelige bekjentskap. Vi sees i NM, og neste år håper vi på enda flere! 

 

Tekst: Stord Petanqueklubb. Foto: Stord Petanqueklubb / Petanque.no. 

 

Vinnerduoen fra rankingturneringen, Eli Gjengstø og Benny Bel-Lafkih, forsterket laget med sønnen Gabriel på søndagens trippelturnering. - Og vant.

 

Resultatliste

30. juni 2015, Stordturneringa (ranking)

1. Benny Bel-Lafkih og Eli Gjengstø (GPK) 

2. Mostafa El-Harrrar og Toini Hoel (BPK)

3. Ellen Sanna Andersen og Steinar Andersen (ØPC/GPK)

3. Helge Skjæveland og Trond Sandvik (SPK)

5. – 8. plass

Terje Larsen og Hervé Soquet-Juglard (BPK)

Fred Andersen Grov og Tørres Angeltveit (SPK)

Svein Bruu og Sven Kolstad (OPC)

Gunnar Litlabø og Lars Sleen (SPK)

9. – 16. plass

Nils Runnane og Jarle Grov (SPK)

Joachim Tharaldsen og Henrik Tømmervik (SPK)

Arild Skjæveland og Gabriel G. Bel-Lafkih (SPK/GPK)

Michel Rey og Rivosoa Nasoloiaina (OPC)

Pål Johansen og Øyvind Bjørkås (SPK)

Helge Skjørberg og Ståle Baksetersveen (HPK)

Ellen Meisingset og Dag Meisingset (PCH)

Ola Odland og Tommy Kvarsvik (SPK)

17. – 31. plass

Rune Solevåg og Rex Simmons (UIL) (1.plass, B-turneringen)

Ranu Homniam og Signe Hovind (OPC) (2. plass, B-turneringen)

Odd Kvarme og Børge Presthaug (SPK)

Linda Jørgensen og Eyolf Jul-Larsen (BPK)

Sigve Blokhus og Tore Blokhus (SPK)

Eivind Sakseid og Per Svein Sakseid (SPK)

Odd Arne Ulversøy og Per Geir Vatna (SPK)

Sverre Meisingset og Ingunn Thorvik (VPK)

Ida Sæbø Larsen og Kari Larsen (BPK)

Kenneth Larsen og Berit Sæbø (BPK)

Magnus Holtermann og Kristoffer Tronrud (BPK)

Mathias Petterteig og Emil Petterteig (SPK)

Jarle Larsen og Michael Reddington (SPK)

Gudmund Yttredal og Tarjei Haga (SPK)

Knut Arve Haukefær og Jonas Angeltveit (SPK)

 

Resultatliste

31. juni 2015, Stordturneringa (lisensfri)

1. Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, Eli Gjengstø og Benny Bel-Lafkih (GPK)

2. Per Geir Vatna, Helge Skjørberg og Ståle Baksetersveen (SPK/HPK)

3. Ellen Meisingset, Michel Rey og Sven A. Kolstad (PCH/OPC)

3. Berit Sæbø, Eli Andreassen og Svein Bror Andreassen (BPK)

4. – 15. plass

(øvrige lag)

De to beste lagene i hver pulje gikk til A-sluttspill, mens øvrige lag spilte i B. Finalen i B ble vunnet av Sindre Vikane, Arild Skjæveland og Michael Reddington.