Ung sensasjon og tid for ettertanke

27.04.2015

Petanquespill på Brandstad Stadion er historie. Den utfordrende og morsomme banen full av overraskelser er ikke lenger dekket av vekselsvis smågrus og kampesteiner. Kun asfalt. Så kunne heller ikke arrangørene utlove det sedvanlige vakre vårværet da de inviterte til Hølens Vårturnering lørdag 25. april. – På ny bane.

Bildet over: Larry Young, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og Atle Smeby.

Ny arena var utenfor Vestbyhallen, treffende nok, selv om det denne gang ikke var ensbetydende med grisefjøset. 24 trippellag deltok, og oppsettet var fem runder monrad. Etter innledende gikk de fire beste videre til semifinaler og vinnerne av disse til finale. Øvrige plasseringsspill utgikk grunnet det mildt sagt lite inviterende været.

Foto: Arne Bergmål

For det regnet og blåste, temperaturene var vottevennlige og varmeposer ble hyppig brukt. Etter fjorårets sesong da vi knapt nok opplevde en eneste regnbyge, ble hver og en i beste fall overrasket. Det er enda tidlig i sesongen og spillet har kanskje ikke helt satt seg hos de fleste, noe som ble forsterket av det sure været. Likevel, det regnet aldri mye, bare lenge, og banene holdt seg veldig bra. Akkurat passe utfordrende og, regnjakker og kalde ledd til tross, mye godt spill!

(Se alle resultater fra innledende)

Men petanque er ikke bare et spill. En sport. Hobby. Livsstil, om du vil. Petanque er også mennesker. Et miljø med venner og bekjente, som helg etter helg, år etter år, møtes for å konkurrere, trene og hygge seg i hverandres selskap. En av menneskene som i årevis har bidratt positivt til vårt miljø er en av arrangørklubbens ildsjeler.

Rolf Finstad, til minne

En av petanquemiljøets hedersmenn, Rolf Finstad, forlot oss for en liten måneds tid siden. Hans bortgang ble markert med et minutts stillhet under åpningen av turneringen.

Rolf utmerket seg med sitt engasjement og gode humør, han inkluderte andre og var raus med oppmerksomhet. Hos Rolf ble man alltid møtt med klem og kommentarer man kunne smile av resten av dagen. Han ledet Petanque Club Hølen i mange år, var en av motorene som holdt grisefjøset i Vestby i gang, og høstet respekt og gode resultater på petanquebanen. Særlig i tospann med klubbkamerat over mange år, Thor Arne Smestad. Blant annet deltok de begge i Nordisk Veteran 2011. Senest i 2013 tok de sammen NM-bronse i Veteran +65.

Etter ett og et halvt års sykdom måtte Rolf til slutt gi tapt. Han ga hele tiden uttrykk for optimisme, men mot slutten ble smertene for store. Han etterlater seg utvilsomt et tomrom og vil bli savnet i miljøet. Våre tanker går til hans familie og nærmeste venner.

Tusen takk Rolf, for alt du gjorde og alt du var.

Tilbake til spillet. Etter fem innledende kamper måtte det finregning til for å skille de fire semifinalistene. Bastien Testaniere, Samuel Collin og Rivosoa Nasoloiaina var ubeseirede og møtte dermed fjerde beste lag etter innledende: Atle Smeby, Larry Young og turneringens eneste juniorspiller, 14 år gamle Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih. Trioen hadde fire seiere og +6 i score. I den andre semifinalen befant sistnevntes far seg: Benny Bel-Lafkih, Ronny Gudmundsen og Roger Støa (fire seiere og +32 i score), som møtte Dag Nygaard, Oddvar Karlsen og Tomas Finne (fire seiere og +30 i score).

Tapende semifinalister - og tredjeplasser:

Fra venstre: Oddvar Karlsen, Tomas Finne og Dag Nygaard.

Fra venstre: Rivosoa Nasoloiaina, Bastien Testaniere og Samuel Collin.

Begge finalistene utmerket seg i sine semifinaler, da begge tidlig inntok en solid ledelse. Ingen av lagene var truede, til tross for vekselsvis 6 og 5 poeng imot.

Det var dermed duket for en finale litt utenom det vanlige: Far mot sønn! Sluttresultatet ble overraskende og en milepæl for turneringens yngste: For første gang i karrieren slo Gabriel sin far i en petanquematch!

Atle Smeby trillet inntil gris, Gabriel G. Bel-Lafkih carreau-konkurrerte med pappa Benny og Larry Young ledet sitt lag trygt frem til seier. De unge fremadstormende hadde prikket inn godformen etter høyst variabelt spill i innledende, og gjorde knapt nok feil da det gjaldt som mest. De hadde ingenting å tape og lekte seg frem til 7-0 ledelse, før det andre laget i løpet av noen få runder hadde hentet opp forspranget. I de påfølgende rundene endte derimot poengene opp hos juniorlaget og team Young fikk fornyet tro og motivasjon. Til tross for et trepoengsjafs opp til 11-10 var dette sønnens store dag.

På andreplass: Benny Bel-Lafkih, Ronny Gudmundsen og Roger Støa.

Finalen i tall: Runde 1: 1-0, Runde 2: 3-0, Runde 3: 7-0, Runde 4: 7-1, Runde 5: 7-5, Runde 6: 7-7, Runde 7: 9-7, Runde 8: 10-7, Runde 9: 11-7, Runde 10: 11-7, Runde 11: 11-10, Runde 12: 12-10, Runde 13: 13-10

Gratulasjoner til Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, Atle Smeby og Larry Young!

Tusen takk til standhaftig kioskpersonell, den stødige turneringsgeneral Arne Bergmål (som for øvrig også sendte over alt av resultater og bilder i rekordfart!) og øvrige medlemmer av PCH som bidro til å gjøre denne dagen både minneverdig og trivelig!

 

Resultater

25. april 2015, Vårturneringen, Vestbyhallen

1. Atle Smeby, Larry Young, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih (FPK/ØPC/GPK)

2. Roger Støa, Ronny Gudmundsen, Benny Bel-Lafkih (ØPC/GPK)

3. Dag Nygaard, Oddvar Karlsen, Tomas Finne (Saddle/FPK/Halmstad)

3. Bastien Testaniere, Samuel Collin, Rivosoa Nasoloiaina (OPC)

5. Jean Jaques Razaka, Robert Pettersen, Rune Kristoffersen (OPC/GPK)

6. Vidar Hauger, Tony Manzano, Ulf Lundby (OPC)

7. Ole Hågensen, Mili Selimovic, Lars Bruu (GPK)

8. Michel Rey, Svein Bruu, Bjørn Vidnes (OPC)

9. Odd Porsmyr, Atle Andersen, Rolf Hermansen (BFII)

10. Arne Olsen, Knut Lomsø, Johnny Johansen (FPK)

11. Birger O Hansen, Geir Høistad, Peter Häring (HPK)

12. Thor Arne Smestad, Per Arild Kristiansen, Ellen Meisingseth (PCH)

13. Mike Barker, Per Klevenberg, Jim Pettersen (FPK)

14. Pierre Espic, Marius Wang, Momo Zahri (OPC)

15. Johnny Skjørberg, Bjørn Arne Nordhagen, Helge Skjørberg (HPK)

16. Ragnar Pedersen, Inge Ruth Aabol, Widar Stubberud (PCH/SON)

17. Fabien Chaon, Gildas Mevel, Jean Espic (OPC)

18. Ellen Johansen, Gunvor Berge, Eli Gjengstø (ØPC/OPC/GPK)

19. Lise Østby, Inger Berit Kristiansen, Ragnhild Kristine Andersen (BFII)

20. Sverre Meisingset, Vina Naidu, Jan Henrik Nymoen (VIKA/TT)

21. Kristjana Möller, Reidun Johansen, Raymond Orderud (PCH)

22. Ole Evenstad, Jørn Holløkken, Finn Gundersen (FPK/SON)

23. Karin Østlund, Kirsti Hagerup, Willy Mørkhagen (SON)

24. Pål Nordby, Tove Gjertsen, Anne-Lise Asak (PCH)