Internasjonal tittel til GPK

17.11.2022

Groruddalen Petanque Klubb har vunnet CEPs Federation Cup. Norge har fått en etterlengtet internasjonal tittel. Stopp opp og kjenn litt på den der.

 

EuropaCup/Federation Cup

10. - 13. november 2022, St. Yrieix, Frankrike

Litt ekstra om du tenker at det tross alt ikke var seier i selve EuropaCupen. For joda, den ble selvsagt vunnet av Arlancois fra Frankrike, klubben med superprofiler som Angelique Colombet og Phillipe Suchaud i spissen. De to foregående vinnerne av Federation Cup var klubblagene fra Nederland og Belgia. Begge troppene feiret som det skulle vært gull og diamanter.

Vi sniker inn et skjermbilde fra det europeiske petanqueforbunds nettside, for å synliggjøre hvordan cupene sidestilles, noe som også kom klart frem i felles presentasjon foran finalene, og ikke minst under premieseremoniene. En flott opplevelse fra ende til annen!

Så ta deg tid til å smake på tittelen: En gjeng fra den bittelille petanquenasjonen Norge har faktisk VUNNET en internasjonal tittel. En gjeng som spiller mer enn den gjengse nordmann, som reiser rundt og bruker hele lønna si på å forsøke å bli tatt på alvor, for å lykkes. Flere engasjerer seg sterkt i miljøet i tillegg. 

Det nytter. It pays off. Gigapokalen til Groruddalen Petanque Klubb er beviset, og noe vi alle kan være veldig stolte av. 

Vi har ingen gode hallfasiliteter om vinteren. Vi må spille mot de samme motstanderne året rundt, uten reelle muligheter til å virkelig skjerpe fokuset. Reisestøtten har stått på stedet hvil i flere tiår og er som smuler å regne. - Men vi gir oss ikke. Heldigvis.

Og når man først lykkes, når man først oppnår noe, når man først havner øverst på pallen etter å ha spilt for fulle tribuner i petanquens hjemland, er det ekstra gøy å stå der sammen med de nærmeste.

- Europacupen er så vanvittig stort. Det er større enn alt annet, større enn landslag. Her spiller du med dine venner.

Ordene falt fra en av Europas største profiler midtveis i mesterskapet. Mer treffende er det vanskelig å si det. Litt som det noe forslitte uttrykket: Venner er familien du selv velger. 

Verdt å tenke over er også det faktum at Groruddalen Petanque Klubb valgte å bruke alle sine tre kvinnelige spillere i finalen mot Slovenia. Hvilke andre klubber ville gjort det...?

Artikkelskribenten er så til de grader inhabil, men hun er stolt og lykkelig over oppturen at det får bare være. Dette kan vi med stolthet juble over! - Høyt og lenge!

Så glade blir man! Bak fra venstre: Benny Bel-Lafkih, Charlotte Krohn Jayer, Eli Gjengstø, Bastien Testaniere og supersupporter Lilly Krohn Testaniere. Foran: Ranu Homniam, Jean Espic, delegat Mili Selimovic og Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih. - Og verdens største pokal!

Sterkt delaktig var også Youssef Taoubane som dessverre var forhindret fra å spille finalkampene.

Med et arrangement som holdes så sent som i november er det ingen selvfølge å klare å stille lag. Groruddalen Petanque Klubb som vant den norske kvalifiseringen i sommer, er en svært liten klubb, med under 20 lisensierte spillere. Likevel havner GPK stadig på toppen av Norgesrankingen både når det gjelder klubb og spillere. Følgelig er også GPK tungt representert i de ulike landslagsstroppene. - Men spillerne kommer ikke gratis til det. Det koster mye, så også å kunne ta fri fra jobb for å delta i Europacupen. Minimum seks spillere må inngå i troppen, aller helst åtte for å kunne ha reserver i tilfelle sykdom eller skader. Så i tillegg, en delegat som også skal ha hatt lisens i klubben i minst et halvt år. 

Heldigvis greide GPK det, og da kabalen først gikk opp var det klart at denne gjengen kunne hamle opp med mange. Da trekningen var foretatt kjente spillerne likevel på en skuffelse og en følelse av maksimal uflaks. De beste klubbene fra forrige Europacup var seedet, mens øvrige klubber ble vilkårlig trukket inn i firerpuljer. Blant disse var Kroatia som aldri tidligere har deltatt. Kroatia havnet i en treerpulje, og gikk senere videre til sluttspillet med bare en seier. Og som ikke det var nok: Den kroatiske klubben ble trukket til å gå direkte videre til kvart! 

GPK og Norge, derimot, havnet i en av to svært harde puljer. Motstanderne var Tyskland, Luxembourg og Finland. Vi var likevel veldig nærme å bli blant de to som gikk videre. Da det ikke gikk, fikk vi heller ingen enkel vei til finalen. I alle fall ikke på papiret. 

Og det er mange brikker som skal falle på plass. Spillere skal tas ut til de seks singelkampene, de tre dobbelkampene og de to trippelkampene mot hver nasjon. Spillere skal glede seg over å få spille, spillere skal være skuffet over å ikke få spille, spillere skal svelge kameler for å ikke spille med de de ønsker å spille med, og spillere skal gjøre hverandre gode.

Mest av alt handler det om å spille på lag, selv om det er flere lag. Ekstra spesielt ble det i år da singel-matchene ble delt i to puljer. Stadig tok man pause i eget spill for å vise respekt overfor klubbkompiser ved siden av, rope oppmuntrende ord og til og med vente med å juble over egen seier, i påvente av resultater i kampene ved siden av. 

En større følelse av kollektiv lagseier hvor absolutt alle bidro med verdifulle bidrag og seire, vil vi kanskje aldri igjen være i nærheten av å oppleve.

TAKK for opplevelsen!

 

Groruddalen Petanque Klubbs kamper

* Seier i singel = 2 poeng, seier i dobbel = 3 poeng, seier i trippel = 5 poeng

* Flere kamper ble brutt da det var klart at ett av lagene allerede hadde vunnet sammenlagt.

Puljespill 1

GPK vs Düsseldorff Sur Place, Tyskland: 12-19

Singel: 4-8, Dobbel: 3-6, Trippel: 5-5

Puljespill 2

GPK vs Türku, Finland: 16-2

Singel: 10-2, Dobbel: 6-0, Trippel: -

Barrage

GPK vs Riganelli, Luxembourg: 3-18

Singel: 0-12, Dobbel: 3-6, Trippel: -

Fed Cup, åttendedelsfinal

GPK vs Warriors, Latvia: 17-9

Singel: 6-6, Dobbel: 6-3, Trippel: 5-0

Fed Cup, kvartfinale

GPK vs Liberation, Jersey: 16-2

Singel: 10-2, Dobbel: 6-0, Trippel: -

Fed Cup, semifinale

GPK vs Zywiecki, Polen: 19-12

Singel: 8-4, Dobbel: 6-3, Trippel: 5-5

Fed Cup, finale

GPK vs Vila Ana, Slovenia: 16-5

Singel: 10-2, Dobbel: 6-3, Trippel: -

 

Europacup 2022

1. Petanque Arlancoise, Frankrike
2. CB Bouliste Monegasque, Monaco
3. La Petanque Genevoise, Sveits
3. Petanque club ‘T Dupke, Nederland
 
Vinnerne av Europacupen 2022 kom seg enkelt gjennom en - for alle andre - hard pulje, og var direktekvalifisert til kvartfinalen. Her slo de GPKs overmenn og -kvinner fra Luxembourg 17-4. I samme sluttspillrunde måtte våre svenske og danske venner se seg slått av Sveits og Monaco. Arlancoise sikret finale ved å slå Sveits 17-4, og vant til slutt hele 16-2 mot Monaco. Som for GPK, måtte heller ikke Frankrike spille tripler.
 

Federation Cup 2022

1. Groruddalen Petanque Klubb, Norge
2. Vila Ana, Slovenia
3. Zywiecki, Polen
3. SK Kärdla, Estland
 
Finalistene fra Slovenia, med profilen Dragan Antonievic i spissen, vant over Estland i sin semi med sifrene 19-12. Kvartfinalen mot Slovakia ble vunnet 17-4.
 
 
Lyst til å vite enda mer? Alle kampresultater med spillere er listet opp på CEPs Facebooksider. På Facebooksiden til Petanque.no finnes mange av GPKs kamper, filmet av vår tålmodige og engasjerte coach og delegat Mili Selimovic. En ekstra stor takk til ham!
 
 
Tekst: Eli Gjengstø, Petanque.no (og stolt spiller)