NM Presisjonsskyting 2022 | Nær ny norsk rekord

30.06.2022

Ranu Homniam har bronsemedalje både i EM og VM, men har aldri lykkes å oppnå medalje i Norgesmesterskapets Presisjonsskyting - før nå. En eneste skytter stod i veien. Benny Bel-Lafkih lykkes mest og best, og var bare en fattig gris unna ny norsk rekord!

I motsetning til øvrige NM-øvelser er antall deltakere i Presisjonsskyting begrenset til 16. Kvalifiseringen foregår rundt omkring i distriktene, hvor antall plasser fordeles ut i fra antall lisenser løst foregående år. Som en ekstra kvalitetssikring praktiseres et minimum på 15 poeng for å delta i det ordinære NM.

Regjerende Norgesmester er direkte kvalifisert, og i 2021 vant nettopp Benny Bel-Lafkih fra Groruddalen Petanque Klubb!

Best av alle i distriktskvalifiseringene var Bastien Testaniere, også han fra GPK, med 37 poeng. I likhet med Camel Benkheira fra OPC (35) og Harald Gjøsæter fra SPK (22) måtte han trekke seg, og plassene gikk til såkalte «Lucky loosers», best rankede skyttere som ikke sikret plass etter distriktskvalet: Ranu Homniam, Ole Hågensen og Heidi Skjørberg Nilsen.

Innledende ble skutt torsdag og fredag morgen for slik å stå igjen med de åtte beste skytterne til kvartfinaledueller. Best av alle ble Ranu Homniam (GPK) med 30 poeng. Gunvor Berge (OPC) var hakk i hæl med 28, og Odd-Reidar Gullbrandsen (HPK) og Charlotte Jayer (GPK) med 27. Zoran Puvaca Klokan (BFII) og Benny Bel-Lafkih (GPK) fikk 26, og Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih med 25 (GPK). Tre skyttere oppnådde 21, hvor Svein Erik Johansen (HPK) hadde flest femmere og fikk 8. plass - dermed også kvartfinaleplass.

Ranu var best også i kvartfinaleduellene med sine 38 poeng, og dermed en ny notering på Adelskalender Presisjonsskyting. Endelig medalje også i NM Presisjonsskyting! Benny oppnådde 30 poeng og slo ut Holmestrands Odd-Reidar. Gunvor var bare et lite poeng bak og slo ut Bennys sønn Gabriel. Charlotte greide semifinaleplass med sine 23 poeng mot Zoran. Dermed var vi sikret medalje til hele tre kvinnelige skyttere - det er virkelig sterkt!

Den rene kvinneduellen i semi ble skutt mellom de gode landslagsvenninnene Ranu og Charlotte. Etter to øvelser lå Ranu med et forsprang på åtte poeng, og med ti nye poeng i øvelse 3 skilte det brått 15 poeng. Charlotte traff tre ganger, men ble belønnet kun med enere. I praksis var semifinalen med dette temmelig avgjort, luften var gått ut, og Ranu banker ut grisen på 7 meter i siste øvelse: 33-16.

Gunvor (bildet over) hadde slått ut Gabriel i medaljekampen, men mot hans far kom hun for kort. Begge treffer alle fire distanser i første øvelse, men mens Gunvor får bare enere, får Benny to carreauer. Etter to øvelser lå Gunvor under 7-16. En carreau på ni meter i tredje øvelse fører Benny i soleklar ledelse: 8-23. Etter gris på 6 meter kan Gunvor ikke lenger ta ham igjen, og semi avbrytes: 11-28.

Dermed var det klart for en drømmefinale: En av verdens fremste kvinnelige skyttere versus Norges beste mannlige skytter over flere år.

Det blir en knallstart med god uttelling for begge i første øvelse: 14-8 til Benny. I påfølgende øvelse rakner det litt for Ranu. Benny plusser bare på med 3. I kule mellom kuler treffer både Ranu og Benny på to skudd, men mens Ranu bare sneier borti, blir Benny sine skudd carreauer: 27-10 til Benny!

Etter fjerde øvelse, kule over kule, står det hele 33-15, og med god uttelling på grisene kan Benny plutselig ligge an til ny norsk rekord. Og bommer han har Ranu fremdeles mulighet til å bli Norgesmester.

Etter fjerde står det 15-33, og med god uttelling på grisene kan Benny plutselig ligge an til ny norsk rekord. Stadig har også Ranu mulighet til å bli Norgesmester.

Benny har stålkontroll på alt fra score til poengsummer, selvsagt også i denne sammenheng. Han har alle muligheter til gullmedalje, men han er også mer enn giret til å komme til topps på Adelskalenderen!

Før siste gris har han 44 poeng, ny personlig rekord. Norgesrekorden på 48 ble satt av Thieu Cong Bo i kvalifiseringen under NM i 2010. Får han grisen ut på ni meter oppnår Benny en poengsum på 49…

Det blir miss, men han passerer egen rekord på 43 fra NMs kvartfinale i 2016, en delt andreplass med Ranu i EM kvalifiseringen i 2014. Nå innehar han andreplassen alene.

- Og førsteplass, gullmedalje og norgesmestertittel i NM Presisjonsskyting 2022!

(Gunvor Berge var ikke til stede under medaljeseremonien påfølgende dag)

 

NM Presisjonsskyting

24. juni 2022, Stokke

1. Benny Bel-Lafkih, Groruddalen Petanque Klubb

2. Ranu Homniam, Groruddalen Petanque Klubb

3. Gunvor Berge, Oslo Petanque Club

3. Charlotte Jayer, Groruddalen Petanque Klubb

5. - 8. plass

Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, Groruddalen Petanqueklubb

Odd-Reidar Gullbrandsen, Holmestrand Petanqueklubb

Svein Erik Johansen, Holmestrand Petanqueklubb

Zoran Puvaca Klokan, Boule Frederik II

9. - 16. plass

Christopher Kvarme, Stord Petanqueklubb

Daniel Hushovd, Holmestrand Petanqueklubb

Heidi Skjørberg Nilsen, Holmestrand Petanqueklubb

Maija Juva, Follo Petanca Klubb

Marius Breimo, Oslo Petanque Club

Marius Wang, Oslo Petanque Club

Odd Kvarme, Stord Petanqueklubb

Ole Hågensen, Groruddalen Petanque Klubb

 

Kvalifiserte skyttere uten NM-deltakelse

Bastien Testaniere, Groruddalen Petanque Klubb

Camel Benkheira, Oslo Petanque Club

Harald Gjøsæter, Stord Petanqueklubb

 

 

Tekst og foto: Eli Gjengstø, Petanque.no