NM-Veka 2022 | NM Trippel Mix

28.06.2022

For andre gang deltok PetanqueNorge i NM-Veka, samarbeidsprosjektet mellom Norges Idrettsforbund og NRK, med Norsk Tipping som hovedsponsor. Første gang var i 2019, og i 2022 var det endelig rom for å kombinere både NM-Veka og vårt ordinære Norgesmesterskap.

NM-Vekas formål er å vise mangfold og idrettsglede, rekruttere og promotere, alt dette ved å gi oppmerksomhet til mindre idretter. Skien kommune har tilrettelagt på ypperlig vis, ikke minst ved å anlegge helt nye baner i Skien Fritidspark, som for øvrig ble brukt som centercourt under NM Trippel Mix.

18 trippellag fra åtte ulike klubber stilte i NM Trippel Mix. Innledende ble spilt med 4 runder swiss på Stevneplassen. De åtte beste gikk videre til kvartfinaler, og deretter gikk turen videre til Fritidsplassen.

Der ble vi møtt med fjernsynskameraer, kommentatorboks og et fulltallig apparat som sammen skulle sørge for høytidelige rammer rundt finalespillet. For den menige petanquespiller var dette stort å oppleve og ga en helt særegen stemning, særlig for spillerne i toppen.

Med NM-Veka følger også petanque på Oddsen, en begivenhet i seg selv. Med 50.0 i Odds, svettet nok Norsk Tipping da Økern-trioen Lisbeth Fossen, Roger Støa og Krister Jansson i sin kvartfinale beseiret Oddsfavoritten fra OPC: Signe Hovind, Marius Wang og Camel Benkheira.

Med knepent høyere Odds enn sistnevnte fulgte GPK-lagene Ranu Homniam/Robert Pettersen/Mili Selimovic, vinner de to foregående år, og familielaget Eli Gjengstø/Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih/Benny Bel-Lafkih, som vant under NM-Veka i 2019. At også disse skulle ryke i kvartfinalen hadde neppe så mange sett for seg. Det rene familielaget var attpåtil ranket som nr. 1 etter innledende. Enda en oddsbombe var at GPKs Charlotte Jayer/Simohamed Menzhi/Youssef Taoubane ikke en gang gikk videre fra innledende!

EM-aktuelle Max Carlström sikret medalje i sin kvartfinale sammen med makkerne Gunvor Berge og Bjørn Vidnes fra OPC, på bekostning av Follo Petancas Morten Torp, Maija Juva og Larry Young. Det skulle vise seg at de slettes ikke ville si seg fornøyde med bronse …!

Semifinalene ble live streamet på Facebook-siden til Petanque.no.

I en dramatisk semifinale mot HPKs Heidi Skjørberg Nilsen, Are Rystad og Ståle Baksetersveen, holdt det med nød og neppe for OPC: 13-11. Langt raskere ferdig ble Stords Lisbeth J., Per og Viljar, som vant sin semifinale 13-7 over Økerns Lisbeth F, Roger og Krister. (Der måtte Lisbeth stadig skyte Lisbeths kuler…)

NRKs utstyr og stab var for lengst på plass, og nå skulle spillere og dommer drilles, samtidig som væske- og matinntak måtte sikres, dobesøk foretas og nerver roes. Å skulle spille en NM-finale på statskanalen gir utvilsomt mer press, men de involverte løste det utmerket. Litt rufsete start, riktignok, men så ble gode prestasjoner sikret TV-seerne. Litt blunking inn i kamera, carreauer, dansing av Per, kuler som gikk inn kjøkkenveien … Spillerne viste alle aspekter underveis - og dommer Rune Andersen hadde kanskje en litt ekstra artig dag på jobb!

- Og kanskje ble det en ekstra dimensjon i det hele, med Østlandet mot Vestlandet i den store finalen.

OPC var ledende fra start, men Viljar stod frem som SPKs redningsmann i flere runder, et solid spill han holdt hele kampen ut. På stillingen 5-1 gikk OPC glipp av mange poeng i et jafs, og SPK benyttet muligheten til å mentalt komme ovenpå. Per fikk flere førstelegg inntil gris, og ga Max skikkelige utfordringer han svarte bra på. - Men det gjorde også Lisbeth som rett inn i TV-linsene banket inn mangfoldige skudd på rad!

Se hele sendingen på NRK.

Finalen begynte godt for Bjørn Vidnes, som tross petanquespill siden 90-tallet enda ikke har kunnet titulere seg Norgesmester. Men før de visste ordet av det begynte spillet å lugge, og overtaket forsvant som dugg for solen.  Stord-trioen som har langt mindre rutine i settinger som dette, fant snart roen og tryggheten, og brukte underdog-stempelet til sin fordel: Fra 1-5 til 13-5!

- Dette er verdien av ro og trygghet i laget, strålte Lisbeth Johannesen umiddelbart etter det trettende poenget ble sikret, og fremhevet ekteparets makker Viljar Losnegard.

Viljar har spart akkurat denne grisen til finalespill... men fikk ikke lov av NRK (Heldigvis, red.anm.).

Som en av de yngste spillerne i Stord Petanqueklubb nærmest siden oppstart, har Viljars konkurranseinstinkt og talent stadig vært under lupen, men det har ofte stoppet før fullendt turnering. Nå sto han frem i finalen som en samlende kraft, med god energi og støtte for sitt lag, samtidig som han sikret viktige poeng som mellomspiller - posisjonen hvor man gjerne ender med lagets siste kuler, enten for å plusse på eller for å forsvare og redusere.

Denne gang gikk Viljar helt til topps, etter bronse i fjorårets Trippel Åpen. Fra før har han også bronse i Presisjonsskyting 2019. Bronse har også Lisbeth Johannesen, denne i kvinnenes dobbel samme år. Per Johannesen kom til finalen i V55 i fjor, hvor det ble sølv.

OPC tok føringen i starten før Per fikk i gang leggingen og med det endret kampens gang. Lisbeth fulgte opp med matchavgjørende skyting - og legging når det krevdes. - Definitivt en lagseier!

 

NM Trippel Mix

22. juni 2022, NM-Veka i Skien

1. Lisbeth M. Johannesen, Per V. Johannesen og Viljar Losnegard, Stord Petanqueklubb

2. Gunvor Berge, Bjørn Vidnes og Max Carlström, Oslo Petanque Club

3. Heidi Skjørberg Nilsen, Are Rystad og Ståle Baksetersveen, Holmestrand Petanqueklubb

3. Lisbeth Fossen, Roger Støa og Krister Jansson, Økern Petanque Club

5. - 8. plass

Ranu Homniam, Robert Pettersen og Mili Selimovic, Groruddalen Petanque Klubb

Eli Gjengstø, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og Benny Bel-Lafkih, Groruddalen Petanque Klubb

Maija Juva, Morten Torp og Larry Young, Follo Petanca Klubb

Signe Hovind, Marius Wang og Camel Benkheira, Oslo Petanque Club

9. - 18. plass

Øvrige lag

 

 

STOR TAKK til seksjonsstyrets Gabriel som styrets ansvarlige for NM-Veka, til dommer Rune som sørget for profesjonalitet, til Peter i sekretariatet og uvurderlig hjelp i forkant av arrangementet, til Jonatan, Heidi og alle andre gode hjelpere!

 

Tekst og foto: Eli Gjengstø, petanque.no

Forsidefoto: Pål Johansen, SPK