NM Trippel Åpen 2022 | De nye konger

01.07.2022

Ingenting er viktigere i NM enn Trippel i åpen klasse. Trippel regnes som den opprinnelige og mest prestisjetunge øvelsen, hvor fordelingen er komplett: En ren legger, en ren skytter - og den mirakuløse midtspilleren som behersker begge oppgaver og som ofte er den som står igjen med lagets siste kuler. En klar rollefordeling - og en like klar forventning om ro og trygghet innad i laget.

Så er det også vinnerne av NM Trippel Åpen som foræres norsk idretts fremste trofe: Hans Majestet Kongens Pokal.

Første gang Kongepokalen ble delt ut i petanquesammenheng var under NM 2011. Siden den gang har trofeet gått til spillere fra Holmestrand Petanqueklubb, Groruddalen Petanqueklubb og Oslo Petanque Club. Senest i fjor gikk OPCs Marius Wang, Max Carlström og Marius Breimo av med tittelen - og pokalen, men i år hadde formspilleren Camel Benkheira steppet inn for Max som var forhindret fra å delta.

Med fem seire av seks mulige innfridde de eget forventningspress og var med sin foreløpige fjerdeplass klart videre blant de åtte beste. Ytterligere to OPC-lag kom gjennom nåløyet: Pierre Espic, Mohammed Zahri og Gildas Mevel lå attpåtil på besteplassering av alle fire lag med fem seire. Grensen gikk på 4 seire og 46 buscholtz, og siste lag som gikk videre var OPCs Øystein Kruge, Einar Skancke og Andero Kelu.

Årets uoffisielle publikumsfavoritt var herrene Bruu som med sin 16. plass etter innledende sikret gode rankingpoeng. Svein Bruu fikk på tampen av fjoråret en helt spesiell 70-årsgave fra sine to sønner: Yngstemann Lars fra GPK løste i år lisens i OPC og eldstemann Freddy byttet fra ØPC til OPC, kun for å spille NM Trippel Åpen sammen med sin far. Det ble med fire seire, men dessverre ble det høstet altfor få bucholtz til avansement.

For øvrig møtte de aldri laget fra Hamar og Elverum Petanqueklubb i innledende. Sekretariatet håpet i det lengste å kunne rope opp Bruu/Bruu/Bruu mot Kiplesund/Kiplesund/Kiplesund …

Den største overraskelsen må sies å ha vært Boule Frederik IIs Steinar Friberg, Rune Nilsen og Allan Makatowicz som med sine fem seire og imponerende 46 bucholtzpoeng plasserte seg på tredje etter innledende. Med seg til sluttspillet fikk de med seg BFIIs flaggskip gjennom mange år; Rolf Hermansen, Atle Andersen og Odd Porsmyr.

Groruddalen Petanque Klubb er vant med gode pallplasseringer, og har samlet mange Kongepokaler til sitt fremtidige klubbhus. Av 48 trippellag var det fire lag fra GPK, og tre av disse sikret seg minimum kvartfinale. Heller ikke det fjerde laget var langt unna med sine fire seire.

Best av alle var nettopp GPK: Charlotte Jayer, Simohamed Menzhi og Youssef Taoubane, som vant samtlige seks matcher. Kongepokal-grossistene Benny Bel-Lafkih og Ole Hågensen var også videre med fem seire, sammen med makker Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih. Gabriel har fra før sølv og bronse i øvelsen, men aldri har han stått på toppen av trippelpallen.

- Men i år skulle det endelig lykkes for Gabriel sammen med pappa Benny og onkel Ole.

Det lå an til en skikkelig nervekamp i kvartfinalen, men Gabriel, Benny og Ole beseiret OPCs fremste krigere med anstendige 13-8. Også de to øvrige GPK-lagene vant sine kvartfinaler med 13-6 (Jayer vs Kruge) og 13-2 (Homniam vs Friberg). OPC sikret medalje med 13-2 seier til Pierre, Momo og Gildas over Rolf, Atle og Odd.

Dermed fikk vi servert en skikkelig brødreduell i en av semifinalene: Pierre og Jean er ikke enkle å se forskjell på, men iført ulike klubbtrøyer var det ingen tvil. Spenningsnivået var til å ta og føle på, og OPC hadde tidenes mulighet til finaleplass. En fatal feil hvor motstanders kule ble spilt inn parkerte OPC på 12 poeng. Like spennende var det ikke i den rene GPK-semifinalen. Charlotte, Youssef og Simo måtte ta til takke med kun tre poeng.

Og fra ren GPK-semifinale, til ren GPK-finale. Norgesmestertittel og gullmedaljen blinket rett rundt hjørnet, med Hans Majestet Kongens Pokal som den ultimate gulrot. Benny, Ole og Robert har fått den utdelt tidligere, men aldri verken Gabriel, Ranu eller Jean. - Det skulle vise seg å bli en skikkelig nervekamp til nærmere midnatt, hvor de mest rutinerte holdt hodet kaldest.

Se finalen: Live Streaming, Facebook

Etter en drøy halvtimes katt-og-mus-lek ga Robert/Ranu/Jean på stillingen 6-6 en real kalddusj:

Vanligvis særdeles stødige Ole legger en kule til siden, og Robert legger oppskriftsmessig en god kule foran gris. Gabriel bommer, og også Oles andrekule går til siden. Benny sniker seg inn, men Ranu svarer med en klokkecarreau. Gabriel går for å skyte dobbelen, men fjerner bare Ranu sin kule. Benny spiller mot poengkula, men går selv til siden. Jean legger inn, og selv om han mislykkes med sin andrekule, legger de to andre inn de resterende kulene.

Fra 6-6 til 6-10, altså. Definitivt mulighet til utgang for Robert og hans makkere. Robert har hele kampen vist en skikkelig fighting spirit, og vinnerviljen lyser i mørket.

Han følger opp sine forrige legg med å legge førstekula rett bak gris. Gabriel bommer, men treffer på andre. Kula hans går langt bort, men Ole legger rett foran gris. Plutselig bommer også Ranu, og Robert legger for kort. Jean må takle presset og er på god vei til å lykkes med sin første kule. Den blir litt for kort, og forsøket på å spille inn med siste går ad dundas. Ranu siste kule, som også er lagets siste, legges foran, men overfører ikke. Inngangen til gris er åpen, men trang. At Ole legger inn sin siste og Benny begge sine er veldig godt spilt.

Team Oles svarer på Team Roberts kalddusj med en ny kalddusj: 10-10! Påfølgende runde runde ender med ett poeng til Ole, Gabriel og Benny. Det er i NESTE runde alt skal avgjøres:

Ole gjør som han har gjort stort sett hele dagen - han legger inn rett ved gris. Ranu blir litt for kort på skuddet sitt, og Robert treffer en helling og går ut til siden. Ranu treffer så vidt, men Ole har fortsatt poengkula, rundt 30 cm. bak til siden. Robert treffer samme helling, og går også med andrekula si til siden. Jeans kule ser lenge ut til å bli svært god, men heller av på slutten. At de ikke tidligere har valgt å forsøke skyte grisen virker å ha vært en stor taktisk blunder, for også siste kule rammes av hellingen. 

Oles kule er fortsatt poeng, og motstanderne har brukt opp alle sine. Det står 12-10, og Ole, Benny og Gabriel trenger bare å plusse på med en eneste kule til. Ole, tryggheten selv i legging, blir litt overraskende for lang. Blir det far eller sønn Bel-Lafkih som kan sikre kongepokalen? Jeans førstelegg ligger farlig til, og må for all del ikke spilles inn. Så greier Benny å plusse på med sin første, sneier bort i Jeans kule og inn til poeng: 13-10...

... Og gullmedaljer, norgesmestertittel og KONGEPOKAL!

 

NM Trippel Åpen

25. juni 2022, Stokke

1. Ole Hågensen, Benny Bel-Lafkih og Gabriel G Bel-Lafkih, Groruddalen Petanque Klubb

2. Robert Pettersen, Ranu Homniam og Jean Espic, Groruddalen Petanque Klubb

3. Pierre Espic, Gildas Mevel og Mohamed Zahri, Oslo Petanque Club

3. Charlotte Jayer, Youssef Taoubane og Simohamed Menzhi, Groruddalen Petanque Klubb

5. - 8. plass

Marius Wang, Camel Benkheira og Marius Breimo, Oslo Petanque Club

Steinar Friberg, Rune Nilsen og Allan Makatowicz, Boule Frederik II

Rolf Hermansen, Odd Porsmyr og Atle Andersen, Boule Frederik II

Einar Schanke, Øystein Kruge og Andero Kelu, Oslo Petanque Club

9. - 16. plass

Lisbeth Johannesen, Per Johannesen og Sissel Lekven Larsen, Stord Petanqueklubb

Tore Blokhus, Odd Kvarme og Viljar Losnegard, Stord Petanqueklubb

Glenn Andersen, Bastien Testaniere og Mili Selimovic, Groruddalen Petanque Klubb

Kjell Rune Karlsen, Johnny Skjørberg og Bjørn Arne Nordhagen, Holmestrand Petanque Klubb

Lars Kiplesund, Vetle Kiplesund og Ingvild Kiplesund, Hamar og Elverum Petanque Klubb

Arnstein Barstad, Line Eliassen og Unn Fodstad, Holmestrand Petanque Klubb

Ronny Gudmundsen, Lisbeth Fossen og Roger Støa, Økern Petanque Club

Lars Bruu, Svein Bruu og Freddy Bruu, Oslo Petanque Club

 

 

Tekst og foto: Eli Gjengstø, Petanque.no (forsøksvis nøytral)