Knoll og Tott tipper NM: De ensomme øvelsene

16.06.2022

Nytt år, nytt Norgesmesterskap - og ny Knoll og Tott! I dagene frem mot NM publiseres rikssynsernes vurderinger av de enkelte øvelser og deltakere. Blir du skuffet over å ikke bli nevnt i tippinga, får du snu skuffelsen til at det blir en ekstra motivasjon under NM!

Tekst: "Knoll" og "Tott"

Først ut var Norgesmesterskapets Mix-øvelser, og nå hopper vi galant over til Singel og Presisjonsskyting, øvelsene hvor man ikke kan få noe støtte fra andre, kun er avhengig av egne kuler og eget hode. - Kanskje først og fremst sistnevnte element.

 

Knoll og Tott tipper NM Presisjonsskyting

Skytekonkurransen er noe helt annet enn de andre øvelsene under Petanque-NM. En konkurranseomgang består av kun 20 skudd på forskjellige mål fra ulike distanser. Skytteren er mutters alene på podiet. - Og podiet er rødt og LANGT.

Noen som har prøvd dette, har beskrevet de 6,5 meterne fra korteste hold som verdens lengste 6,5 meter. Hvordan 9,5 meter føles kan vi bare innbilde oss. Og den blanke målkula blir bitteliten på alle avstander – og det kan virke som at den beveger seg der inne i målgården…

Selv erfarne skyttere som klinker carreauer i hopetall på oppvarmingen kan få skjelven når alvoret setter i gang.

Dette er altså en forsmak på det de 16 forhåndskvalifiserte skal gjennom under skyteøvelsen i NM. Først en runde med kvalifisering for alle. Deretter dueller for de åtte beste i kvartfinale, semifinale og til slutt selve finalen.

Vi tror at erfaring fra øvelsen spiller en ekstra stor rolle i skyting. Dette gjør at sølv- og bronsemedaljene havner hos Benny Bel-Lafkih, Bastien Testaniere og Odd Kvarme. Men gullet går til en som kom inn i finalen fra ventelista på grunn av et forfall fra en av de forhåndskvalifiserte: Bronsemedaljøren fra fjorårets dame-VM i Spania, Ranu Homniam. - På grunn av eminent skyting… og erfaring.

 

Knoll og Tott tipper NM Singel Kvinner

I denne konkurransen er det en kvinne som skiller seg ut som soleklar favoritt. Ranu Homniam vant sølv under Singel-VM i Danmark i mai. Hvis hun spiller tilnærmet så godt som hun gjorde da, er det ingen som kan slå henne. Ranus sterkest kort er den stødige skytingen, men hun har også blitt en habil legger. På den annen side, trenger hun egentlig legge så mye når carreauene kommet på løpende bånd?

Nå er nå en gang dette spillet slik at alt kan skje. Hvis Ranu ikke lykkes, er det flere som kan melde seg på. Vi regner Maija Juva og Charlotte Jayer som Ranus sterkeste konkurrenter. Begge er gode til å både legge og skyte, og begge spiller mye petanque om dagen.

En annen interessant person er Inger Berit Kristiansen, hun er en mester til å legge. På banene i Stokke kan det være et godt kort å ha i stokken. Gode legg kan være vanskelig å få skutt bort på de litt løse banene.

Eli Gjengstø er jo også en person som må nevnes på bakgrunn av mye og stabilt godt spill, og stadig bedre skyting. Det samme gjelder to ivrige damer fra Stord, Lisbeth Johannesen og Sissel Lekven Larsen. De har oppnådd gode plasseringer i turneringene på Vestlandet. Stordingene har rett og slett blitt rutinerte petanquespillere og kan godt ende opp med medalje i denne konkurransen.

 

Knoll og Tott tipper NM Singel Herrer

Hvor mange soltimer blir det under NM i Stokke?? Det er lettere å tippe svaret på dette spørsmålet enn å gjette hvem som vinner Singel for menn! Med 101 spillere på startstreken er dette en svært åpen affære. Den som skal gå av med NM-tittelen skal ha dagen med godfølelse, god taktikk og kanskje et bittelite snev av marginer med seg.

Siden det er så vanskelig å spå resultatet, hopper vi like gjerne i det med hodet først:

Marius Wang fra Oslo Petanque Club blir norgesmester i Singel for menn. Han har trent systematisk gjennom mange år, og sannsynligvis aller mest det siste året. Leggingen er upåklagelig, og når dagen er god sitter skuddene også. Marius kommer til å bevise at det ikke er noen tilfeldighet at han representerer Norge i Singel under EM i Nederland senere på sommeren.

Siden vi går så hardt ut med en vinner, går vi over til kampen om de resterende medaljene. Her står utfordrerne i kø. De største er etter vår skjønn Camel Benkheira, Andero Kelu og Max Carlström fra OPC, Johnny Skjørberg fra Holmestrand, Ole Hågensen, Benny Bel-Lafkih og Robert Pettersen fra GPK og Viljar Losnegard, Tore Blokhus og Odd Kvarme fra Stord. Men du bør også se opp for Hervé S. Juglard og Mostafa Elharrar fra Bergen, Atle Andersen fra Boule Frederik II og den gamle ringreven Larry Young fra Follo.

 

Og bare så det er sagt

Vi, Knoll og Tott, er vant til å få juling på slutten av dagen. Er du ufortjent ikke nevnt i denne artikkelen – tar vi gjerne en omgang til!