Solid nedtur i innledende, gjenreising i Nasjonscupen

23.11.2021

De måtte vente lenge, våre håpefulle på herrenes landslag. Første kvalifisering ble avlyst på grunn av nedstengingen og avblåst mesterskap. Da smitten i Norge var nedadgående ble kval avholdt sensommeren 2020, og det rene GPK-laget Ole Hågensen, Lars Storaker Bruu, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og Benny Bel-Lafkih gikk seirende ut. Håpet var at VM kunne avholdes sommeren etter. Sted og dato ble offentliggjort, men også dette mesterskapet ble avlyst. - Deretter ble status endret til utsatt

18. november 2021 ble VM omsider en realitet. Stedet var Santa Susanna i Spania, og deltakerantallet var imponerende 47 land. En etterlengtet stund med landslag fra alle verdens hjørner, knivskarp konkurranse og en nesten overhvelmende følelse av lånt normalitet.

Da hadde ingen av de spilt VM siden 2008, og for Gabriel ville dette bli hans debut i VM-sammenheng. Det har vært en lang, lang ventetid.

Ole reiste ikke til Spania, men fikk sin erstatter i en annen klubbkamerat, Robert Pettersen. Med som coach var Andre Erdahl, også han tilhørende Groruddalen Petanque Klubb. Etter flere år i praksis uten ordentlig matching var det ekstra spennende å se hvordan koronatiden hadde påvirket både Norge og øvrige nasjoner.

Norge åpnet med et (mange) smell i Presisjonsskyting og vant fanny i første kamp. Et tap på verst tenkelige vis allerede i andre kamp ødela alt, men våre menn lykkes i å ta grep i Nasjonscupen. Her er det meste som er å si om Verdensmesterskapet for Herrer 2021:

 

Videre til omskyting

VM Presisjonsskyting Herrer

Mindre enn en uke etter at coach Benny Bel-Lafkih kunne løfte semifinaleklare Ranu Homniam til værs, var det hans tur til å skyte for Norge i herrenes VM Presisjonsskyting. Her deltar alle land med en representant hver. Vår skytter ble altså Benny Bel-Lafkih, regjerende norgesmester og med rutine i fleng. Torsdag gikk startskuddet for VM - bokstavelig talt, da Presisjonsskytingens kvalifisering til kvartfinale åpnet ballet.

Benny startet noe famlende, men sikret poeng på alle fire distanser i øvelse 3. Stadig med dårlig uttelling, men med fire fulltreffere på griseøvelsen lykkes han i å samle en høyst anstendig totalscore på 33.

For sammenligningens skyld: 33 var beste poengsum under kvinnenes kvalifisering. De beste herrene skjøt derimot svimlende høye summer: Italienske Diego Rizzi på topp med 53, den thailandske skytteren ikke stort mindre med sine 52. Hele seks skyttere fulgte etter dette med over 40 poeng. Blant disse var franske Dylan Rocher helt nede på niende beste plass med sine 42 poeng.

Hårda bud, altså. Desto større opptur da det ble klart at 33 holdt til å gå videre til omskyting!

Norges Benny Bel-Lafkih var etter kvalifiseringen rangert på delt 15. plass, nok til å være blant de 18 som fikk en ny sjanse. Italia og Thailand var sammen med Spania og Tyrkia direkte kvalifisert til kvartfinalen. Nå skulle altså de fire siste plassene avgjøres, dette med å legge sammen summene i kvalifisering og omskyting.

Med konkurranse fra blant annet Madagascar, som tross vanvittige 49 poeng ikke gikk direkte til kvart, var det klart at nåløyet i realiteten ville være ugjennomtrengelig. Ikke overraskende var det nettopp de med over 40 i kvalifiseringen - riktignok med ett unntak - som gikk videre med gode summer også i omskytingen. Unntaket var Mauritius som med beskjedne 24 poeng plasserte seg bak Benny sammenlagt.

For som eneste resterende nordiske håp i Presisjonsskytingen hamret Benny Bel-Lafkih løs i omskytingen. 9 i første øvelse. 3 over gris. 9 på kule mellom kuler, 6 over kule, og 11 på grisene. Hele 38 poeng!

Med denne poengsummen sikret han Norge en trettendeplass, en høyst gledelig plassering man har god grunn til å være stolt av. Nr. 13 i verden i et slikt selskap … det er en meritt i seg selv. Gratulerer!

Som best seedet i kvarten møtte Italia Madagascar, som etter omskyting lå dårligst an. Rizzi imponerte på nytt, denne gang med 51 poeng. - Og da med bare to grisetreff! Den høyeste summen i kvartfinalene gjorde derimot Rocher seg fortjent til: 53-37 over Thailand. Med 42 i kvalifiseringen og 41 i omskytingen var nok hele petanqueverden litt ekstra spente på Rochers form, men i kvarten beviste han virkelig han store styrke, med fire fulltreffere på griseøvelsen.

I semifinalene vant Rocher 39-33 over det unge spanske fenomenet Jesus Escacho Alarcon, som dermed fikk bronse i sitt første VM i seniorklassen. Pallplasseringen delte han med Ibrahim Arslantas fra Tyrkia, som i sin semifinale raknet helt med kun 14 mot Italias 41 poeng.

Dermed var det klart for en ren drømmeduell: Rocher mot Rizzi! Etter to øvelser ledet Rizzi 22-15, men Rocher samlet 14 poeng i kule mellom kuler: 29-25 i favør Frankrike. Før siste øvelse var stillingen helt lik, begge med 35!

Fransk jubel sto i taket da Dylan Rocher sikret verdensmestertittelen med en ekstra gris: 45-40 over Diego Rizzi. Oh la la, très bien!

 

VM Presisjonsskyting

Santa Susanna, Spania, 19. - 21. november 2021

1. Frankrike: Dylan Rocher

2. Italia: Diego Rizzi

3. Spania: Jesus Escacho Alarcon

3. Tyrkia: Ibrahim Arslantas

5. - 8. plass

Madagascar: Iarotiana Rakotoarivelina
Belgia: Charles Weibel
Tunisia: Khaled Bougriba
Thailand: Sangkaew Thanakorn

13. Norge: Benny Bel-Lafkih

 

Verdensmesterskapet for Herrer

Verdens fremste menn

Storfavoritten Frankrike og arrangørlandet Spania stod begge med fem seire av fem mulige etter innledende. Det var til alt overmål nettopp disse to nasjonene som gikk hele veien til finalen. I finalen med fullsatte tribuner spekket med sydeuropeisk stemning gikk franskmennene i legendariske Dream Team seirende ut.

Kun en eneste kamp endte med tap. - Mot svenske unge menn. Sveriges bragd skjedde i sluttspillpoolet, da svenskene skjøt verdensstjernene av banen i en høyst minneverdig kamp. Frankrike gikk følgelig videre som puljetoer ved å slå ut USA, som for øvrig var siste land til å gå videre til A-sluttspillet.

Og mens vi nevner gode naboer:

Finland, folkens! Finnene klatret helt opp til pallen! Og det var langt fra tilfeldig, for etter innledende lå de oppe på en imponerende femteplass. Resultatene kom av særlig glitrende leggespill på utfordrende baner. Medaljen til Finland bør i aller høyeste grad tjene som motivasjon for nordeuropeiske land. - Alt ER mulig!

Også Sverige og Danmark gikk videre til A-sluttspillet som nr. 16. og 19.  Begge lyktes med å gå videre fra poolspillet, men tapte så mot henholdsvis Spania og Italia.

Aller best etter innledende var som nevnt innledningsvis Frankrike og Spania. - Franskmennene Lacroix, Suchaud, Quintais og Rocher en hårsbredd foran med noen flere Bucholzpoeng. Kampresultatene tyders ellers sitt tydelige språk: 13-3 over England, 13-4 over Finland, 13-0 over Nederland, 13-8 over Thailand og 13-3 over Tyskland. De lekte seg, disse franske!

Tross et skudd for baugen i poolspillet, sikret de avansement mot Belgia i et tett oppgjør i åttendedels. Også Spania tapte runde 2 mot Belgia, og fikk den antatt hardeste veien videre som puljetoer.

I kvartfinalen viste Frankrike derimot ingen nåde: Marokko gikk på en real fannysmell. Dessverre for Norden viste en av semifinalene samme resultat: 13-0 til Spania over Finland. Finland hadde i runden før slått ut Thailand med sifrene 13-10. Frankrike på sin side av treet slo Italia med komfortable 13-5 i sin semi. Akkurat som det var jevnt mellom Frankrike og Spania etter innledende, var det jevnt også i finalen. Forhåndsfavorittene trakk det til slutt det lengste strået: 13-10.

Det er bare nok en gang å ta av seg hatten for Philippe Suchaud, Dylan Rocher, Philippe Quintais og Henri Lacroix!

Verdensmesterskapet for Herrer

Santa Susanna, Spania. 19. - 21. november 2021

1. Frankrike: Philippe Suchaud, Philippe Quintais, Dylan Rocher og Henri Lacroix!

2. Spania: Javier Cardenas Villaverde, Alejandro Cardenas Villaverde, Jose Luis Guasch Orozco og Jesus Escacho Alarcon

3. Finland: Tuukka Ylonen, Olli Sinnemaa, Marko Jakonen og Mikko Lehti

3. Italia: Andrea Chiapello, Alessio Cocciolo, Florian Cometto og Diego Rizzi

5. - 8. plass

Nederland

Thailand

Mauritius

Marokko

9. - 16. plass

Sverige

Tyrkia

Kambodsja

Monaco

Danmark

Madagascar

Belgia

 

 

Norges kamper

Gjenreising i nasjonscupen, tross solid nedtur i innledende

Norge endte på en temmelig skuffende 43. plass av 47. nasjoner, med kun en seier, en skjebne de delte med 6 andre land. Alt henger sammen. Faktisk kunne en enkel kule endret resultatet, så brutalt kan det av og til være. Skuffelsen over et fryktelig tap allerede i andre kamp ødela det meste av innledende. Heldigvis fikk Norges landslag bedre til sitt fysiske og mentale spill i Coup de Nations, et godt plaster på såret.

Norge vs. Hellas: 13-0

Kamp 1. Robert, Gabriel og Benny.

Norge - Benin 12-13

Kamp 2. Robert, Gabriel og Benny.

De begynte så godt, med 13-0 over Hellas i første og tidenes mulighet til seier også i andre kamp. Benin lå under 12-7, men alt gikk galt i siste runde. Benny bommet begge, og Robert som hadde lagt fantastisk hele kampen feilberegner totalt og i stedet for å legge kontrollert inn, lander han på egen kule og begge går ut av banen. Gabriels to kuler har lite å stille opp med når Benin har alle utenom kula inntil gris igjen. 6 i fleisen, og 12-13 tap på verst tenkelige vis.

Nedturen var tung å svelge, og det bitre tapet påvirket nok gutta mer enn det skulle. Lars ble byttet inn fra benken, men de krevende banene passet ikke hans måte å legge på. Heller ikke skuddene satt som vi er vant med å se de, og mangel på flyt gjorde seg også gjeldende i leggingen. Det ble en tung, tung dag.

Norge - Polen 5-13

Kamp 3. Robert, Gabriel og Benny.

Norge - Libanon 3-13

Kamp 4. Robert, Gabriel og Benny. Spillerbytte: Benny ut, Lars inn.

Norge - Slovakia 8-13

Kampturen 5. Lars, Benny og Gabriel. Spillerbytte: Lars ut, Robert inn.

Med kun en seier var vi langt i fra noe A-sluttspill, for grensen gikk på 3 seiere for de 24 beste nasjonene. Her var det bare å restarte, forsøke å finne frem blanke ark og avslutte med en god følelse.

 

Coup de Nations

Nasjonscupen, VMs såkalte B-sluttspill, ble i motsetning til i kvinnenes VM helgen før arrangert med innledende poolspill. Tre nasjoner i hver pulje skulle kjempe om å bli blant de to som kunne konkurrere videre. Norges motstandere var Latvia og Malaysia (bildet under), spennende i seg selv og vel verdt en real omgiring for å reise kjerringa!

Norge vs. Latvia: 13-9

Pool 1. Robert, Gabriel og Benny.

Norge vs. Malaysia: 13-6

Pool 2. Robert, Gabriel og Benny.

Mens Latvia-kampen var av det jevne slaget, lå Norge under så mye som 0-5 før de startet opphentingen med en veldig viktig firer. Endelig gikk marginene til vår fordel.

- Så det var slik det var! Seier smaker alltid godt, og med to strake seire kunne Robert, Gabriel, Benny og Lars endelig puste litt lettere og ta seg en lengre pause. Mens de to øvrige landene måtte ut i en siste duell for å avgjøre poolens andreplass, ladet Norge opp til sekstendedelsfinale, en siste utslagskamp for cupen kom i gang for alvor.

Norge vs. Skottland: 13-8

16-dels. Robert, Gabriel og Benny.

Også mot Skottland i utslagsrunden gikk det Norges vei. Selvtilliten var mange hakk forbedret, og alle på laget var omsider til å kjenne igjen. Nå kunne vi endelig si GODT SPILT, vel vitende om at ytterligere skjerping var påkrevd før åttendelsfinalen.

Her kom nemlig de utslåtte fra A-sluttspillet inn som uvelkomne jokere i Coup de Nations. Portugal var i så måte noe av det verste vi kunne få som motstandere - og det ble også Norges skjebne.

Norge vs. Portugal: 10-13

8-dels. Robert, Gabriel og Benny.

Norge ledet med hele 6-0, før Portugals fremste spiller Hugo Dores ble byttet inn. Brått ble både kvaliteten på spillet og lagmoralen drastisk endret. Robert, Gabriel og Benny holdt skuta rett, og før siste runde stod det 10-10. - Dessverre ble det mere miss enn vi hadde råd til.

Det er langt fra noen skam å tape mot Portugal, men vi var så nær så nær videre avansement.

Portugal røk ut allerede i kvartfinalen med tap mot Luxembourg, som endte opp som finalist. Her ble det 7-13 mot nettopp Benin, som Norge som kjent møtte i innledende.

Coup de Nations

Santa Susanna, Spania. 20. - 21. november 2021

1. Benin

2. Luxembourg

3. Sveits

3. England

 

 

 

Tekst: Eli Gjengstø, Petanque.no.

Foto: Signe Hovind, Marius Wang, samt de spanske (FED) og franske (FFPJP) petanqueforbund.