Verdens tredje beste

17.11.2021

Fra Frognerparken til verdenstoppen | Under EM 2014 skrev Ranu Homniam seg inn i petanquehistorien med tidenes første norske medalje i et internasjonalt mesterskap. Ingen har siden den gang klart å tangere eller overgå bragden - helt til hun selv den lørdag 13. november 2021 gjentok bedriften. Denne gang i et verdensmesterskap. Det er nesten ikke til å tro: Vår egen Ranu er verdens tredje beste skytter!

I 2009 kom Ranu Homniam flyttende fra Thailand til iskalde Norge. Sommeren etter tuslet hun rundt i Frognerparken sammen med ektemannen Sven. Hun dro kjensel på et kulespill hun husket igjen fra gymtimene på skolen. De ble stående og se på. Først kulene. Så menneskene. Kunne dette være en måte å bli kjent med hennes nye land? Lære seg norsk? Få egne venner?

Snart ble begge to hektet, og Ranu tok det hakket lenger. Dag ut og dag inn, time etter time, stod hun i Frognerparken og kastet kuler. Presisjon og teknikk, terping på terping på terping. Resultatene lot ikke vente på seg. Snart hevdet hun seg i turneringer, hun debuterte som landslagsspiller og ble norgesmester. For sju år presterte hun da det gjaldt som mest, med 43 poeng i EM Presisjonsskyting. Ranu var blant de fire beste og dermed direkte kvalifisert til kvartfinalen, som hun også vant. Semifinale, bronsemedalje, noe ingen annen norsk spiller verken før eller siden har oppnådd.

Fremdeles står hun som eneste med medalje i et EM eller VM. Forskjellen er at hun nå har doblet antallet.

Ranu Homniam mottar sin bronsemedalje av president i det internasjonale forbundet, FIPJP, Claude Azema.  Hun delte pallplassen med Frankrikes Emma Picard. 

Og det er nesten ikke til å fatte. Ranu, bosatt i et land hvor det nesten er umulig å få spilt petanque halve året, en spiller som må betale alt av egen lomme, en del av et miljø som i norsk sammenheng er så lite at det ikke nevnes med et ord i media, står på premiepallen under et verdensmesterskap sammen med Kambodsja, Thailand og Frankrike.

Kambodsja, som har vunnet de fem siste verdensmesterskapene i øvelsen. Thailand som mottar millioner i bonus for prestasjoner. Frankrike som har en organisasjon i ryggen som selv det norske skilandslaget kan misunne.

Bragden er mer enn det åpenbare. Det handler om noe større. En takknemmelighet for mulighetene Norge har gitt henne, et håp om at hennes resultater kan gi det norske petanquemiljø flere muligheter. Ranu Homniam skjøt ikke for seg selv. Hun skjøt for Norge.

Verdensmesterskapet i Presisjonsskyting

Santa Susanna, Spania, 12. - 14. november 2021

Bakgrunn: Hver nasjon stiller med en representant i VMs Presisjonsskyting. Alle skyter innledende, hvor de fire beste er direkte kvalifisert til kvartfinale. Skytterne med de 5. til 17. beste summene går deretter igjennom omskyting for å fylle de fire resterende plassene. Sum i omskyting legges sammen med opprinnelig poengsum. I kvartfinalene skyter nr. 1 mot nr. 8 osv.

Av de 36 skytterne var det kun svenske Matilda Boström som plasserte seg høyere enn Ranu. Matilda skjøt 33, altså tre poeng mer. Kambodsjas Ouk Sreymon og Irma Bagdanaviciene var rett bak med henholdsvis 29 og 28 poeng.

I kvartfinalen skjøt Ranu duell mot Jessica Meskens fra Belgia, og det ble en nervekamp uten like. Belgia lå to poeng foran etter andre øvelse, men fikk hele 12 poeng mot 3 norske i øvelsen kule mellom kuler. At Ranu skulle få full treff på tre av fire griser og sikre uavgjort på ni meter var mildt sagt til alt overmål. Norge 29 poeng. Belgia 29 poeng.

Hva nå? Nervene måtte holdes intakt, fokuset måtte ikke glippe, gleden kunne ikke slippes ut. Umiddelbart var det klar for omskyting: Samtlige øvelser på sju meter.

Jessica Meskens var først ut. Treff på kule. Ranu rørte den så vidt. 3-1 til Belgia. Så kule over gris: Jessica får ett poeng. Ranu plasserer seg i ringen, fokuserer, lader, skyter. Carreau! Plutselig leder Ranu 6-4, men tar på ingen måte seieren på forskudd. Ranu forventer det verste, håper på det beste. Tredje øvelse viste seg å være Jessicas beste i kvartfinalen, men i omskytingen bommer hun helt. Heller ikke grisen flytter seg. Norge er sikret MEDALJE!

Semifinalen skytes like etter, det gjelder å hente seg inn på et blunk etter den umiddelbare utladningen i pur lettelse og glede. Ouk Sreymom står klar som semifinalist, vel vitende om at forventningene hjemme i Kambodsja er skyhøye. Hun har litt å leve opp til, som arvtageren etter legendariske Ke Leng.

Kambodsja rystet petanqueverden med sin VM-debut i 2013. Nå var de klare, treningen var overstått, Kambodsjas fremste petanquekvinner var mer enn beredte. Ledet av lagets Ke Leng oppnådde de bronse i Trippel og gull i Presisjonsskyting. Ke Leng skjøt seg til gull også de tre neste verdensmesterskapene, en prestasjon uten sidestykke. Da hun pensjonerte seg overlot hun plassen til Ouk Sreymom, en posisjon hun viste seg verdig allerede i 2017, da hun ble verdensmester i Singel.

Tilbake til semifinalen: Begge får 6 poeng i første øvelse. Så står det 15-9 etter to. 19-15 etter tre. Også på fjerde øvelse får Ouk treff. 22-15. Så, siste mulighet. Gris. Bom. Bom og bom. Så, et norsk treff. Ranu har nå bare en mulighet til finaleplass: Ouk må bomme de to resterende, og Ranu må få minst en femmer. Det blir bom, mens Ouk treffer en siste gris: 26-18 og Kambodsja til finale.

Litt senere ble Ouk verdensmester igjen, arvtageren lykkes på første forsøk. Finalen ble vunnet med 37 poeng mot Thailands 29. Med dette har Kambodsja vunnet de fem siste VM…!

Vel verdt å nevne er også årets sølvvinner Thongsri Thamakord, som selv ble verdensmester i øvelsen i 2004. Med sine 49 poeng har hun stadig kvinnenes verdensrekord gjennom tidene. 

Foto: FIPJP

 

Verdens beste skyttere

1. Ouk Sreymom, Kambodsja

2. Thongsri Thamakord, Thailand
3. Ranu Homniam, Norge
3. Emma Picard, Frankrike

5. - 8. plass
Matilda Boström, Sverige
Irma Bagdanaviciene, Litauen
Carole Berube, Canada
Jessica Meskens, Belgia

 

 

 

Tekst og foto: Eli Gjengstø, Petanque.no