- Selv om vi mislykkes, blir vi bedre på lang sikt

21.10.2021

Lær av de beste:

Vidunderbarnet

 

Det italienske vidunderbarnet Diego Rizzi var bare noen få år gammel da han kastet sine første petanquekuler. Som 27-åring kan han se tilbake på to verdensmestertitler og hele åtte ganger som europamester. Under forrige EM sikret han seg gull i både Trippel, Presisjonsskyting og Singel.

Etter at han måtte legge kulene på hylla under koronapandemiens unntakstilstand, er han mer sulten enn noensinne. Om under en måned deltar han i VM Trippel og Presisjonsskyting for å kjempe om nye verdensmestertrøyer.

Diego Rizzi var bare tre år da han han for første gang holdt i en petanquekule. Vesle Diego bøyde håndleddet, trakk armen bak, perfekt pendel. I fireårsgave fikk han sitt første kulesett, og siden har han briljert på petanquebanene verden over. Den lille gutten med de store øynene skjøt og skjøt, men først som tiåring begynte han å få ambisjoner. Da hadde han for lengst debutert i konkurranser. I en alder av sju eller åtte tok faren ham med til en større turnering i nabobyen, få kilometer fra den franske grensen. Sammen med en kamerat av faren gikk de helt til kvartfinalen.

Et annet ekstraordinært minne er Diegos debut på landslaget: Junior-VM i Japan som trettenåring. To år senere ikledde han og hans lag seg helt likt - i verdensmestertrøyer. Fortsatt pur ung, men allerede med stor erfaring og et usedvanlig talent.

Hans vanvittige skytekapasitet gjør ham selvskreven som Italias kandidat til årets VM Presisjonsskyting. Et helt ungt liv på petanquebanen har gjort ham vel forberedt til å skille mellom denne øvelsen og mesterskapet i Trippel.

Skjønt, det kan det gå en kule varmt også i Trippel. Hans personlighet lyser opp arenaen. Det sterke temperamentet forsøker han å bruke som en styrke både for seg og sitt lag. Han vekker seg selv til å gjøre det bedre, samtidig som han håper og tror hans drive også vekker opp makkerne. Å bygge et lag er noe han setter høyt: viktigheten av å skape godt samhold, motivere og prestere sammen.

- Jeg liker å spille med alle, for alle har noe å bidra med.

For han har ikke kommet til dekket bord. Selv om han i oppveksten hadde Quintais, Suchaud og Lacroix som forbilder, har han ikke spilt med de, kun som motspillere. Den viktigste læringen har vært å bryne seg mot bedre spillere, forteller Diego. Unntaket har kommet i senere tid: Dylan Rocher, et annet vidunderbarn fra samme generasjon. Betydningen av å dele den store lidenskapen for petanque med en jevnaldrende har vært stor.

Diego Rizzi vokste opp som skytter, og anser også skytingen som sin fremste styrke. Men, presiserer han, han liker å legge. - Jeg begynte å trene legging da jeg innså viktigheten av gode leggekuler under kamp. Men jeg er naturlig nok flinkere i skyting, så jeg vet at det er min rolle i laget.

Hans tekniske kvaliteter er udiskuterbare. Selv fremhever han først og fremst det mentale i petanque.

- Som i alle idretter må utøveren kunne håndtere press. Jeg liker det. Det betyr at jeg spiller for å vinne, og at jeg har det som skal til. Denne viljen presser meg til å gjøre bra kuler, men nøkkelen er å ikke la presset overta.

Den beste måten å håndtere press på er å bli vant til det, understreker han. - Delta i store konkurranser og bryn deg mot mer erfarne spillere. Å vinne er bra, men å spille under stressende omstendigheter, med og mot store petanquespillere, eller live på TV er utmerket læring.

Du må være der, kule for kule, hver omgang, hele kampen, hele turneringen.

Hver konkurranse, hvert spill, hver spiller, hver bane, hver kule er forskjellig og kan være en game changer. - I petanque er utholdenhet en viktig kvalitet. Du må også tenke taktisk og ta temperaturen på kampen. Vi har selv innflytelse på spillet avhengig av holdningen vi inntar. Det er så vakkert, for selv om vi mislykkes, blir vi bedre på lang sikt.

- Jeg sier alltid til meg selv at jeg skal gjøre mitt beste, og ingen er roboter. Selv om jeg taper, har jeg i alle fall lært noe.

 

 

Red. anm.

Artikkelen er bygget på et intervju publisert i La Gazette de la Petanque 19. oktober 2021. Sitater kan avvike noe grunnet utfordringer ved oversettelse. Vi anbefaler å lese opprinnelig artikkel, se lenke over, for korrekt gjengivelse.

Eli Gjengstø. 21.10.2021