Landslag 2018: Samleside

31.12.2018

Landslagsåret 2018 var rikt og allsidig! Bare se her:

For første gang på mange år var Norge representert i Europamesterskapet for juniorer. Tilliten ble takket for med femteplass i Presisjonsskyting og finaleplass i Nasjonscupen. Flott innsats av Gabriel G Bel-Lafkih, Jonas T Erdahl og Nora J Kiplesund!

Akkurat det samme ble faktisk oppnådd i kvinnenes Europamesterskap (Ranu Homniam, Toini Hoel, Eli Gjengstø og Charlotte Jayer), og i tillegg ble det femteplass for Charlotte i kvinnenes Singel-EM. I herrenes Singel-EM gjorde Tore Blokhus en solid debut i landslagssammenheng.

De mest langveisfarne var herrenes VM-lag: Marius Breimo, Johnny Skjørberg, Marius Wang og Youssef Taoubane, men her ble motstanden for tøff. 

Veteranene fikk delta i hele to mesterskap: Nations Veteran Cup, hvor den første endte med norsk seier i B-sluttspillet.

 

Mer om de ulike mesterskapene ...

 

Verdensmesterskapet for menn

Sted: Desbiens City, Canada | Tidspunkt: 13. - 16. september 2018

Landslag: Marius Wang, Youssef Taoubane, Johnny Skjørberg og Marius Breimo

Marius W, Youssef og Johnny vant kvalifiseringsturneringen i mai. Som fjerdespiller valgte de med seg Marius B. (Les artikkel fra kvalifiseringen)

Coach: Simohamed Menzhi

Med kun 1 seier av 5 mulige endte Norge på 40. plass i VM. Norge møtte Danmark i Nasjonscupen og tapte 13-6, og måtte dermed ut i skillematch (16-dels) mot England. Kampen endte 3-13 mot engelskmennene som senere endte på tredjeplass. Nasjonscupen ble for øvrig vunnet av Mauritania. Les egen artikkel om (VM 2018). 

 

Europamesterskapet for damer

Sted: Palavas-les-Flots, Frankrike | Tidspunkt: 27. - 30. september 2018

Landslag: Eli Gjengstø, Toini Hoel, Charlotte Jayer og Ranu Homniam

Eli, Toini og Charlotte vant kvalifiseringsturneringen i mai. Som fjerdespiller valgte de med seg Ranu. (Les artikkel fra kvalifiseringen)

Coach: Benny Bel-Lafkih

Presisjonsskyting: Ranu Homniam

Norges damelandslag endte på en oppsiktsvekkende femteplass i fjorårets VM, og denne gang tok det kvalifiserte laget med seg Ranu Homniam.

"Norge kom til kvartfinale i Presisjonsskyting. Norge kom til finalen i Coup de Nations. Vi spilte noen fantastiske kamper, turte å spille offensivt og vi jobbet virkelig som et lag. Vi spilte så bra at hjemmepublikummet valgte å heie på lille Norge, i stedet for store Frankrike ved siden av oss på centercourt. Vi ble ropt opp foran tre fulle tribuner, vist på TV, høytidelig hilsning på pampene.  Alt med det norske flagget på brystet. Det var virkelig stort å få oppleve."

Og likevel, altså. Skuffelse. Skuffelse over å ha blitt felt av minste mulige margin da de 16 beste etter innledende skulle gå videre til sluttspillet. Skuffelse over å ikke klare nullstille seg helt før finalen, etter storspill i semifinalen. Skuffelse over disse marginene som ikke gikk vår vei. Kuler som ikke ble lagt inn og kuler som ikke ble skutt bort. Les hele (reisebrevet fra EM).

 

Nations Veteran Cup

Sted: Eindhoven, Nederland | Tidspunkt: 14. - 15. april 2018

Landslag: 

  • Norge 1: Birger O. Hansen, Arild Eliassen og Rune Fuglesang, HPK
  • Norge 2: Atle Smeby (FPK), Jean Jaques Razaka (OPC) og Ståle Baksetersveen* (HPK)

* Erstattet Morten Torp grunnet sykdomsfrafall.

Spillerne kvalifiserte seg gjennom egen turnering i februar måned (se artikkel)

Tross mange seire maktet ikke Norges andrelag å vinne sine kamper med 13 poeng, og poenguttellingen ble derfor mindre enn man skulle tro. Norges førstelag vant færre kamper, men de kampene som ble vunnet ble vunnet med 13 poeng. Dette ga desto bedre uttelling. Dermed ble det B-sluttspill... som de vant!

 

Nations Veteran Cup

Sted: Hvidovre, Danmark | Tidspunkt: 1. - 2. september 2018

Landslag: 

  • Norge 1: Hans-Erik Røneid-Hansen, Odd-Reidar Gullbrandsen og Helge Skjørberg
  • Norge 2: Jean Jaques Razaka, Morten Torp og Atle Smeby

De to landslagene ble blant de to beste i kvalifiseringturneringen arrangert i mai. (Les artikkel)

I kamp mot fem andre nasjoner endte Norges tropp på en skuffende femteplass, skjønt likt med Wales på fjerde, men med dårligere score. Totalt oppnådde Norge 18 poeng, hvorav førstelaget stod for 15 av disse. Skiller man mellom lagene ville Norge 1 endt på fjerdeplass sammenlagt. (Les mer...)

 

  

Europamesterskapet i Singel Menn

Sted: Savigliana i Italia | Tidspunkt: 5. - 7. oktober 2018

Landslag: Tore Blokhus

Coach:  Odd Kvarme

Tore ble norgesmester i herrenes singeløvelse og dermed kvalifisert som Norges representant i Europamesterskapet. Dette ble hans debut som landslagsspiller.

Og for en start! Diego Rizzi som senere ble europamester stod klar som første motstander. Senere ble det to seire i innledende, men det holdt ikke til å gå videre til EMs sluttspill. I Nasjonscupens sluttspillpool ble det seier, dessverre en for lite.

Tore Blokhus imponerte stort i sitt første internasjonale mesterskap. Det skal mental styrke, iboende ro og trygghet, til for å takle motstand som dette, i omgivelser man tidligere kun har sett via pc-skjermen. Leggeteknikken var mer enn god nok, og antall vunnede kamper er flere enn hva selv en langt mer rutinert norsk petanquespiller kan våge håpe på. Vel gjennomført og en gratulasjon verdig! Les mer i (denne artikkelen).

 

Europamesterskapet i Singel Damer

Sted: Savigliana i Italia | Tidspunkt: 5. - 7. oktober 2018

Landslag: Charlotte Jayer

Coach:  Bastien Testaniere

Charlotte ble norgesmester i kvinnenes singeløvelse og dermed kvalifisert som Norges representant i Europamesterskapet. Hun debuterte på landslaget i fjor og deltok også i kvinnenes EM (trippel) uken i forveien.

EMs første dag gikk som en lek for Charlotte. Hun mestret de svært vanskelige banene langt bedre enn øvrige spillere, og lykkes i å legge i hjel enhver motstander. Etter fire runder var hun faktisk ubeseiret!  Også 8-delspoolen kom hun seg videre fra. Kvartfinalen mot danske Mia Carlsson ble derimot for tøff: Danmark vant 13-5.

Kvartfinale i et Europamesterskap er mer enn god nok grunn til å være svært fornøyd, og vel verdt en stor, stor gratulasjon. Likevel: Medaljen er definitivt innen rekkevidde, og hun kommer til å gjøre alt i sin makt å nå sitt mål. Les mer i (denne artikkelen).

 

Europamesterskapet for Juniorer

Sted: Almerimar, Spania | Tidspunkt: 11. - 14. oktober 2018

Landslag: Gabriel G Bel-Lafkih, Nora Kiplesund og Jonas Erdahl

Coach: Andre Erdahl

De kom for å lære og la seg inspirere, men reiste hjem med kvartfinale i Presisjonsskyting, sølvmedalje og pokal fra Coupe de Nations. Europamesterskapet for Juniorer ble en eneste stor opptur for Norges juniorlandslag.

Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih (17), Jonas Tyldum Erdahl (15), begge fra Groruddalen Petanque Klubb og Nora Julie Kiplesund (16) fra Follo Petanca Klubb overrasket stort. Gabriel som måtte takle å ha desidert størst press på seg innfridde på alle mulige måter i presisjonsskytingens kvalifisering: Fjerdeplass og rett til kvartfinale! Men også som lag gjorde de oss stolte: Etter innledende var de rangert som nr. 13 av 19 nasjoner og var garantert sluttspill. Poolen ble for tøff, men i Nasjonscupen seiret de både i kvart- og semifinale. Av og til er sølv gull verdt. Les alt om de norske ungdommenes opplevelser under (Junior-EM 2018).