Petanque i Norge
Petanque er et kulespill som spilles med jernkuler på et underlag av grus. Petanque kan spilles både i singel, dobbel og trippel, og passer like godt for barn som for godt voksne. Det norske petanquemiljøet oppstod gjennom innvandring fra Frankrike og Spania.
Norges Petanqueforbund ble stiftet i 1984, den gang under navnet Norges Bouleforbund. De første klubbene i Norge var Oslo Petanque Club, Christiania Boule Club og Follo Petanca Klubb. To av disse eksisterer fremdeles den dag i dag. 1. september 2007 ble NPF oppløst og fra samme dato gikk vi inn i Norges Fleridrettsforbund og ble en egen seksjon kalt seksjon petanque.
Petanque var i den første tiden konsentrert om Stor-Oslo, men spilles nå rundt omkring i hele landet. Først og fremst gjelder dette det sentrale Østlandet med klubber i Oslo, Akershus, Telemark, Buskerud, Hedmark, Vestfold og Østfold. I de senere årene har aktive miljø også blomstret opp i Agder, Rogaland og Hordaland. I tillegg spilles det petanque i miljøer som ikke er tilknyttet forbundet både i Midt-Norge og Nord-Norge.
Det arrangeres hvert år turneringer i regi av de fleste klubber som en del av den offisielle terminlisten. I tillegg blir det arrangert Norgesmesterskap i flere klasser. Disse arrangeres alle i løpet av en helg, vanligvis den andre helgen i august, og dette er årets store petanquebegivenhet nasjonalt.
Petanque er et spill som er lett å lære seg, men man kan bruke hele livet på å forbedre seg. Det grunnleggende er likevel enkelt: Man trenger (kuler) og en grusplass. Er man riktig ivrig kan man dertil lage sin egen (petanquebane). Spillets regler kan enkelt oppsummeres slik:
Petanque fra 1 til 10
1. Petanque spilles mellom enkeltpersoner: singel (tete a tete), eller mellom to lag: dobbel (doublette) eller trippel (triplette). Hvert lag har seks kuler til sammen. Det vil si at spillerne i dobbelmatcher har tre kuler hver, mens i trippelmatcher har spillerne to kuler hver. Unntaket er i singel hvor spillerne har tre kuler hver, altså seks kuler totalt i kampen.
2. Hven som skal begynne avgjøres ved loddtrekning. Myntkast er det vanligste.
3. En spiller fra det laget som vinner trekningen og dermed skal starte, tegner en sirkel (diameter 30-50 cm) på banen, cirka en meter fra kanten av banen, og når man kaster, skal begge beina være plassert i sirkelen.
4. Den første spilleren kaster målkula, også kalt grisen, mellom 6 og 10 meter ut fra forkanten av sirkelen.
5. En spiller fra kasterens lag spiller ut og kaster den første kula.
6. Nå skal en spiller fra lag 2 prøve å komme nærmere grisen eller skyve vekk kula til lag nr. 1. Lag 2 fortsetter til de har kula nærmest grisen.
7. Deretter kaster lag 1 igjen, og omgangen fortsetter til alle kuler er kastet.
8. Bare ett lag kan få poeng i hver omgang, og man teller etter hver omgang. Det laget som ligger nærmest grisen får ett poeng for hver kule som ligger nærmere enn motstanderens beste.
9. Etter hver omgang tegner det vinnende laget en sirkel i grusen og spillet fortsetter.
10. Kampen er slutt når et av lagene når 13 poeng. Husk at petanque er en gentleman’s sport. Vinn og tap med samme sinn… Vel, prøv så godt du kan, i alle fall.
Ta kontakt med en petanqueklubb i nærheten, eller samle venner og familie til en real sosial aktivitet som passer både ung og gammel. Lykke til!