NM-Historie

Gjennom alle årene Norsk Petanqueforbund og Seksjon Petanque har eksistert er det blitt arrangert Norgesmesterskap samtlige år. Medaljevinnere føres opp i egne adelskalendre både for spillere og klubber. Disse er ajourført pr. 2018.


NM: Adelskalender for spillere

Norgesmesterskapet ble i 2018 arrangert for 33. gang. Det har vært flere konsepter som NM har vært arrangert under og øvelser har kommet til på programmet. Under 2018 mesterskapet, for øvrig gjennomført på fremragende vis på Stord, fikk vi også nye øvelser med singelklasse både for kvinner og herrer. Dette medførte at i årets NM skulle 52 medaljer fordeles 9 øvelser.

15 nye spillere tok i år sine første NM-medaljer. Dette har ført til at vi nå er oppe i 325 medaljevinnere gjennom historien. På toppen troner Benny Bel-Lafkih som med sine medaljer fra Stord (1 gull, 1 sølv, 1 bronse) gikk forbi Bo Thieu-Cong, noe vi for få år siden trodde ville trone denne adelskalender for evig. Bel-Lafkih senior har nå kommet opp i den utrolige samlingen 17 gull, 10 sølv og 12 bronse.

Det var mange som hadde et godt gjennomført mesterskap i 2018 og dermed klatret på adelskalenderen. Vi vil i det følgende fremheve noen få.

Den første vi legger merke til er Birger Otto Hansen som hoppet opp fra 33. plass til 18. plass. Den neste vi trekker frem er Charlotte Jayer. Hun hadde et formidabelt sprang fra 100. plass til 29. plass. Så legger vi merke til at nok en Holmestrand-spiller, Odd-Reidar Gulbrandsen, klatret fra 67. til 30. plass. Litt lengre ned på listen ser vi at Max Carlstrøm klatret fra 184. plass helt opp til 91. plass. Marius Wang hadde også et kraftig hopp fra sin 184. plass til 97. plass (en plass han deler med andre utmerkede spillere :) ). Til slutt trekker vi frem Berit Sæbø som klatret frem fra sin 237. plass til 175. plass. Gratulerer til alle!

Det er også mange andre forandringer. Se disse i vår oppdaterte (NM adelskalender spillere 1985-2018).


NM: Adelskalender for klubber

Oslo Petanque Club (OPC) er etter årets Norgesmesterskap på toppen av adelskalenderen for beste klubb i NM-historien. Det har i mange vært en intens prestisjekamp med Økern Petanque Club (ØPC) om topplassering, men i år ble det altså endring helt i toppen.

Bak disse to Oslo-klubbene følger en tredje klubb fra hovedstaden, Groruddalen Petanque Klubb, som i 2018 hadde et meget godt mesterskap: Hele 4 gull, 3 sølv, 4 bronse var fasit. Dette gjør at klubben nærmer seg de to store i norsk petanque. Stord Petanqueklubb klatrer også på denne listen og er nå oppe på 13. plass av totalt 26 klubber som gjennom historien har tatt medalje.

Se hele oversikten: (NM adelskalender klubber 1985-2018)

Vi takker alle frivillige fra Stord Petanqueklubb og Seksjon Petanque for det formidable arbeidet som sørget for at mesterskapet ble gjennomført på en utmerket måte.

 

Tekst/Tabeller: Steinar Andersen | petanque.no