Ranking 2020 | Overlegen tittelforsvarer

22.09.2020

Med pandemien hengende over oss i det rankingsesongen 2020 skulle starte, var det lenge usikkert om det i det hele tatt skulle bli skikkelig sesong med en fullverdig ranking.

Med en noe senere oppstart enn planlagt og stor velvillighet blant klubbene i Petanque-Norge, har det likevel og så absolutt blitt en fullverdig og fin sesong for Norges petanquespillere. 

Totalt 19 turneringer ble det i årets ranking, dette inkludert tre NM-øvelser, arrangert av åtte ulike klubber. Det er imponerende og gøy, særlig tatt i betraktning omstendighetene som har vært rundt oss i 2020.

Spillerrankingen

Årets rankingvinner var klart allerede før Vika Høst, sesongens siste turnering. Benny Bel-Lafkih har vært helt suveren, og forsvarer dermed sin tittel fra fjoråret. Med årets seier tar han sin 12. gjennom tidene - også det overlegent best i norsk petanque.

Etter at den første turneringsseieren hans kom i GPK Dobbel 30. mai i år, har han ikke sett seg tilbake. Med tre strake seire for Bel-Lafkih la han grunnlaget for det som til slutt skulle bli en overlegen seier.

Totalt har det blitt seks turneringsseire i årets rankingsesong for Groruddalen Petanque Klubb-spilleren. Med totalt 187 poeng fordelt på 19 turneringer, gir det et poengsnitt på i underkant av ti poeng per turnering. Imponerende!

Vi gratulerer vinner og tittelforsvarer av rankingen 2020, Benny Bel-Lafkih!

Personlig bestenotering

Ekstra gledelig for Bel-Lafkih er det nok at sønnen, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih for første gang klarer å bli nummer to på rankingen. Med sine 152 poeng avanserer 19-åringen en plass fra fjorårets 3. plass. Han topper med det en sesong som allerede inneholder NM-sølv i Trippel Åpen og NM-bronse i Trippel Mix fra før.

Spilleren som tar den siste pallplassen på årets ranking er også fra Groruddalen Petanque Klubb (GPK). Bastien Testaniere hadde bare ett poeng å gå på ned til klubbvenninne Ranu Homniam før siste turnering. Testaniere klinket til med seier i den svært viktige avslutningen sammen med Marius Breimo, og beholdt dermed tredjeplassen med totalt 127 poeng.

De tre påfølgende plassene i årets ranking er det tre damer  som tar, også de fra GPK. De tre landslagsvenninnene Ranu Homniam, Charlotte Jayer og Eli Gjengstø tar henholdsvis 4., 5. og 6. plassen i årets spillerranking. 

Det er andre gangen at tre damer er inne blant topp seks på rankingen. Sist det skjedde var i 2018-sesongen.

 

Flere nye blant topp 15

193 spillere fikk i 2020-sesongen rankingpoeng. De er åtte flere enn i 2019, til tross for seks færre turneringer. Det er veldig gledelig. Noen måtte vente helt til aller siste turnering med å innkassere sine poeng.

Å bli blant de femten beste er ellers et viktig mål i seg selv: Disse hedres i historiebøkene i egen adelskalender. I år gikk grensen ved 62 poeng, og flere nye navn vil etter årets sesong komme inn på adelskalenderen. Gratulasjoner til 7. - 15. plass: Marius Breimo, Gildas Mevel, Max Carlström, Robert Pettersen, Andero Kelu, Camel Benkheira, Mili Selimovic, Lars Storaker Bruu og Marius Wang.

(Se hele spillerrankingen her)

 

Premiering

Årets vinner av spillerrankingen vil motta en vandrepokal, samt en miniatyrpokal. Vandrepokalen vinnes til odel og eie etter tre napp.

De seks spillerne øverst på tabellen innvilges reisestøtte ut i fra plassering:

1. plass: kr. 4.000
2. plass: kr. 3.000
3. plass: kr. 2.500
4. plass: kr. 2.000
5. plass: kr. 2.000
6. plass: kr. 1.500

De tre beste kvinnelige spillerne på spillerrankingen er garantert premiering med minimum kr. 1.000. Beløpet erstattes av beløp som oppført over, da alle tre er blant Topp 6.

Reisestøtte gis i forbindelse med turneringer både i inn- og utland i løpet av de tre påfølgende år. De berettigede spillerne er selv ansvarlige for å levere reiseregninger, ta kontakt med vår idrettskonsulent.

 

Klubbrankingen

Groruddalen Petanque Klubb har for lengst sikret seg seiren i årets klubbranking, og fulgte opp i sesongavslutningen med en spiller på førsteplass, to på andreplass og to på delt tredjeplass i turneringen.

Totalt tok GPK vanvittige 1396 poeng i årets ranking. Det langt mer suverent enn de har vært tidligere. Til sammenligning tok de i fjor 1014 fordelt på 25 turneringer med rankingstatus. I år tar de altså 1396 poeng fordelt på seks færre turneringer. 

Vi gratulerer Norges beste klubb og vinner av klubbrankingen 2020, Groruddalen Petanque Klubb! 

Nest beste klubb, det med solid margin, er Oslo Petanque Club (OPC). Med sine 933 poeng gjør de en meget sterk sesong. Andreplassen er også to hakk opp fra 2019-sesongen, der OPC ble nummer fire på klubbrankingen. 

Den siste pallplassen tar, som i fjor, Stord Petanqueklubb med sine 573 poeng. Det er tredje sesongen på rad at Stord blir tredje best på klubbrankingen. 

De påfølgende plassene inne blant de seks beste tar henholdsvis Holmestrand Petanqueklubb (4. plass), Follo Petanca Klubb (5. plass) og Boule Frederik II (6. plass).

Totalt 12 klubber har tatt poeng i årets ranking.

(Se hele klubbrankingen her)

 

Tekst og oppdateringer: Vebjørn Bjørkås

Foto: Signe Hovind