Seksjonens påskehilsen | Annerledessesongen 2020

11.04.2020

Sesongen 2020 skulle bli tidenes sesong. Vi hadde virkelig troen, det var så mye å se frem i mot: Norgesmesterskapet på selveste Festplassen i Bergen, en NM-helg midt i sommeridyllen i Sandefjord by, en variert og godt oppsatt terminliste, spennede mesterskap med det norske flagget på brystet, videreføring av vinterens juniorsamlinger og flere nye klubber under stiftelse. Vi skulle starte med landslagskvalifisering og fortsette med Europacup-kvalifisering på Stord. Og som den største selvfølgelighet: åpne som seg hør og bør med Sesongpremieren 2. påskedag i Frognerparken.

Så ble Norge og resten av verden rammet av en pandemi som har tvunget oss til å sette alle fremtidsplaner på vent.

Vi hadde gledet oss lenge til årets Norgesmesterskap. Det var nesten for godt til å være sant da vi fikk klarsignal fra Bergen kommune om leie av selveste Festplassen. Aldri før har vi hatt en lignende arena, for en idrettsfest dette skulle bli: Horder av petanquespillere fra nord til syd, øst til vest, samlet midt i Bergen sentrum. Sammen skulle vi lage en skikkelig folkefest. 

Seksjonsstyret har i samråd med Bergen Petanqueklubb dessverre sett seg nødt til å innstille årets ordinære Norgesmesterskap. Vi ante vi måtte gå til det skritt, selv om vi lenge våget å håpe. Så kom beskjed fra Regjeringen om forbud mot alle idrettsarrangement frem til 15. juni. 

Vi ser det som umulig å fortsette planlegge et mesterskap hvor det eneste vi vet er at det er forbud frem til en drøy uke før mesterskapet. NM på Festplassen krever stor deltakelse, og situasjonen pr. i dag setter store begrensninger på både kamptrening i forkant, deltakelse og logistikk med hensyn til transport og overnatting. Trolig blir forbudet også ytterligere forlenget, i alle fall i størrelsesorden som også innbefatter NM i Petanque. 

Selv om det ikke blir NM i Bergen i 2020, er Bergen Petanqueklubb beredte på rollen som teknisk arrangør av NM i 2021. Allerede over påske starter en ny søknadsprosess, og vi håper og tror ventetiden vil være verdt det.

Sesongen 2020 blir ikke det vi trodde den skulle bli. Det betyr bare at vi må gjøre det beste ut av situasjonen, akkurat som alle på gjøre på alle plan. 

Prioritet nummer 1 er uansett å gjøre vårt for å bidra til våre spilleres sikkerhet, samtidig som vi må forsøke å hegne om vårt unike miljø. Mens vi venter har vi en unik mulighet til å trene, alene eller i mindre grupper. Vi kan arrangere nettbaserte konkurranser, planlegge ekstra gode arrangement for fremtiden og vi kan diskutere prosjekter for fremtidens petanque. Dagens teknologi er på vår side. Det er nå vi har tid og mulighet, la oss sammen gjøre dette verdifullt.

Seksjon Petanque har utarbeidet koronavettregler som regulerer aktivitet på uorganisert spilling. Pr. nå har vi mulighet til å spille i grupper på maksimalt 5 personer, så fremt spillere holder minimum 2 meter avstand til andre. Det er svært viktig vi overholder disse reglene, både for vår idretts rennome og sikkerheten til andre.

Norsk idrett er tuftet på dugnad, og vårt pågående smittevernsarbeide er tidenes største dugnadsarbeide på tvers av land, grupperinger og enkeltindivider. Norske petanquespillere KAN dugnad.

Når vi kan samles igjen slik vi er vant til å samles har vi ingen forutsetninger for å vite, men seksjonsstyret jobber for å legge til rette for arrangement så snart vi får klarsignal. Alternative turneringsformer er på idestadiet, og vi kommer til å gjøre hva vi kan for å gjennomføre en eller annen form for Norgesmesterskap, forhåpentligvis med Sandefjord som arena. NM er og blir årets høydepunkt, også i disse tider. 

Vi må rett og slett ta tiden til hjelp. Forbud mot arrangement er satt til og med 15. juni, men regjeringen har utlovet ny informasjon om kultur- og idrettsarrangement allerede i begynnelsen av mai. Pr. nå har vi avlyst alle arrangement frem til 1. mai, men dette vil forlenges. Dermed vil heller ikke Frisco Cup, Vika Vår og landslagskvalifiseringen i dobbel kunne gjennomføres på datoer fastsatt i terminlisten. Vårt håp er at situasjonen tillater mindre arrangement i siste halvdel av mai, og vil i alle fall ikke avskrive muligheten på nåværende tidspunkt. 

Et annet håp er å ta i bruk hele sommeren til hjelp: Dersom det er mulig med offisiell spilling etter medio juni har vi hele juli å ta av. Det eneste som er sikkert er at 2020 blir et annerledes år med krav om annerledes tenking. 

Neste styremøte er satt til 20. april, og vi vil da samles over nettet for å diskutere eventuell aktivitet fremover. Vi vil umiddelbart etter møtet komme med ny informasjon. Har dere innspill til oss er vi takknemlige, jo flere kloke hoder som klekker ut gode ideer, jo bedre vil det være for hele PetanqueNorge.

Frem til den tid: Ta godt vare på deg selv, ta godt vare på hverandre. Fortsatt god, annerledes påske!

 

På vegne av seksjonsstyret

Eli Gjengstø

Leder av Seksjon Petanque