Ranking 2019 | Kongen tilbake på tronen

10.10.2019

Rankingsesongen 2019 er historie. En revansjelysten Benny Bel-Lafkih, tidenes mestvinnende petanquespiller i Norge, er igjen tilbake som vinner av den nasjonale rankingen. Vi gratulerer!

Dette skjedde akkurat ett år etter at Charlotte Jayer brøt hans lange seiersrekke på rankingen i 2018-sesongen. 

Da var det også gledelig å se at han benyttet sesongens siste anledning til å sette det perfekte punktum på en ny sterk sesong - seier i Vika Høst sammen med sønnen Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og årets landslagstrener for herrer, Marius Breimo. Dermed kunne han innkassere sin 11. seier på Norgesrankingen - flest gjennom alle tider.

Bel-Lafkih gikk i år til topps med imponerende 172 poeng fordel på potensielt 21 turneringer for herrespillerne. Det gir et snitt på vel åtte poeng per turnerning for årets rankingkonge.

Når en ser på hvilke turneringer Bel-Lafkih faktisk har deltatt i, blir årets prestasjon enda sterkere. Han har nemlig deltatt i 18 turneirnger. Det blir et poengsnitt på vel 9,5 poeng per turnering. Vi bøyer oss i støvet og gratulerer nok en gang årets fortjente rankingvinner! 

 

GPK-dominans

Som så mange tidligere år, er det Groruddalen Petanque Klubb som dominerer årets spillerranking. Bel-Lafkihs klubbkamerat, Bastien Testaniere, hang lenge med i kampen om å bli årets rankingvinner. Faktisk ledet Testaniere til etter NM, til tross for at Bel-Lafkih tok fire flere poeng under Norgesmesterskapet. Men en svært sterk høst fra Bel-Lafkih vippet den hele i hans favør, og gjorde at Testaniere måtte nøye seg med en solid andreplass.

Også Gabriel G. Bel-Lafkih fra GPK, årets suverene tredjeplass på spillerrankingen, har gjort en jevn og god sesong. Spesielt imponerende var det da han på sensommeren sikret fire turneringsseire på rad i rankingen, og med det meldte seg på igjen i kampen om å bli rankingvinner. Men heller ikke han kunne gjøre no med sin fars solide sluttspurt, og måtte ta til takke med den tredje og siste pallplassen.

Beste kvinnelige spiller ble fjorårets rankingvinner, Charlotte Jayer fra GPK. Hun stakk av med fjerdeplassen med bare to knappe poeng foran klubb- og landslagsvenninne, Eli Gjengstø, som sikret femteplassen. De endte på henholdsvis 108 og 106 poeng. 

 

Første gang inne blant topp seks

De seks beste spillerne på rankingen vinner reisestøtte på kroner 2.000 fra Norges Fleridrettsforbund seksjon petanque. Den siste inne på topp seks er Oslo Petanque Clubs Max Carlström, som for første gang blir blant de seks beste. Carlström la grunnlaget for sin sterke plassering med blant annet et fantastisk NM, der han plukket hele 38 poeng fordelt på helgen i Valdres. 

I tillegg til kroner 2.000 til de seks beste, premieres også de tre beste kvinnelige spillerne med kroner 1.000. To av disse, Charlotte Jayer og Eli Gjengstø, er allerede inne blant de seks beste og får dermed full reisestøtte neste år. Den tredje kvinnelige spilleren på årets ranking er deres landslagsvenninne, Ranu Homnian, som med sin 11. plass får kroner 1.000 i reisestøtte. Vi gratulerer! 

185 spillere fikk i 2019-sesongen rankingpoeng. Tre av disse måtte vente helt til aller siste turnering med å innkassere sine poeng. Å bli blant de femten beste er ellers et viktig mål i seg selv: Disse hedres i historiebøkene i egen adelskalender. I år gikk grensen ved 61 poeng. Gratulasjoner til 7. - 15. plass: Marius Wang, Jean Espic, Viljar Losnegard, Johnny Skjørberg, Ranu Homnian, Birger Otto Hansen, Kjell Rune Karlsen, Marius Breimo og Vebjørn Bjørkås.

(Se hele spillerankingen her)

 

Klubbrankingen

Det ble ingen overraskelse denne sesongen heller, men Norges desidert beste klubb og vinner av årets klubbrankingen er nok en gang Grorouddalen Petanque Klubb: Fantastiske 1.014 poeng fordelt på årets 25 turneringer.

Bare fire av turneringene var uten et eneste GPK-poeng. Tre av dem var uten deltagere fra klubben, noe som forteller en del om den stabile poengplukkingen de presterte gjennom en lang sesong.

I år som i fjor, var det lenge spenning rundt de to neste pallplassene. Eller riktigere sagt, hvem som ble nummer to og nummer tre på årets klubbranking. Etter en sterk avslutning i Vika Høst, klarte Holmestrand Petanqueklubb å ta igjen Stord Petanqueklubbs forsprang, og snek seg opp på andreplass på klubbrankingen. Det klarte de med totalt 791 poeng, bare fattige 12 poeng foran tredjeplass, Stord Petanqueklubb. 

Totalt 13 klubber klarte å ta poeng på årets klubbranking. Oslo Petanque Club hadde et godt stykke opp til pallen med sine 553 poeng, men hadde samtidig god klaring ned til femteplass, Follo Petanca Klubb med 409 poeng.

De øvrige klubbene, plassert fra 6. til 13. plass: Boule Frederik II, Økern Petanque Klubb, Bergen Petanque Klubb, Tønsbergs Turnforening, Petanque Club Hølen, Saltdal Petanqueklubb, Sinsen Petanque og Vika Petanque Klubb Stokke. 

(Se hele klubbrankingen her)

 

Til slutt

Takk til samtlige spillere som har deltatt på rankingturneringer i 2019-sesongen, både de som har fått seg poeng og de som ikke klarte det i år. Til dere - det kommer heldigvis en ny sesong med nye muligheter om ikke alt for lenge! 

Takk til alle som har vært med å arrangere årets rankingturneringer, de som har sittet i sekretariat, kioskverter- og vertinner og ikke minst dommere, som gjør at vi kan holde på med dette. 

 

Tekst: Vebjørn Bjørkås