Styret informerer | Status september 2019

10.09.2019

Det skjer mye i norsk petanque, og innendørssesongen må brukes godt for planlegging av fremtiden. Noe av det viktigste som har skjedd og som er i emning er i dag sendt ut til alle landets klubber. Informasjonseposten gjengis i det følgende.

Norgesmesterskapet - Landslag - Vinterspill - Juniorer - Dommerkurs

Husk at denne type informasjon stadig publiseres på våre nettsider, fortrinnsvis i mindre nyhetsartikler. Viktig informasjon samles i egen lenkesamling HER, og offentlige styredokumenter publiseres HER.

  • Med vennlig hilsen
  • Eli Gjengstø
  • Leder, Seksjon Petanque

 

Epost til klubbledere, 10. september 2019

Utendørssesongen 2019 er på hell. Vi har deltatt i mange turneringer, gjennomført Norgesmesterskap og promotert petanque land og strand rundt.

Vi har kjempet for Norges ære i walisiske Cardiff (Nations Veteran Cup) og i italienske Dronero (Europacup). Vi har gitt Signe Hovind velfortjent honnør som æresmedlem og vi er glade for atter ha egen kuleforhandler i landet.

Petanque har nådd frem i riksmedia og potensielle nye klubber noteres flittig i et arbeidsdokument som virkelig gir håp for fremtiden. Hølen har nettopp innviet nye, flotte baner, og Saltdals rekrutteringsarbeide som enslig klubb i Nord-Norge motiverer og inspirerer. Vi har til og med kvalifisert nye norske landslag til høstens mesterskap.

Nå gjenstår bare to turneringer utendørs før vi trekker inn i våre haller. Først lisensfrie Frederiksen og så til slutt rankingturneringen Vika Høst. Måtte det bli en flott og deltakerrik avslutning på utespillingen!

Her er masse å glede seg over, men også å ta tak i. Her er noe av det som opptar oss mest:

 

Norgesmesterskapet

Norgesmesterskapet på Fagernes innfridde alt vi hadde håpet på og vel så det. Bjørn Vidnes stod i bresjen både som representant for seksjonsstyre og arrangørklubb og skal ha all mulig honnør for sitt arbeid både før, under og etter. Tusen takk til alle som bidro, både fra OPC, styre og ikke minst til våre lokale helter, dugnadsgjengen som ga oss alle masse verdifulle ideer og bistand.

Ønsker dere å gjenoppleve årets store eventyr? Arne Bergmål foreviget store og små øyeblikk i bildeform. Minnepenn med bilder kan kjøpes gjennom seksjonen. Ta kontakt hvis du eller din klubb ønsker dette.

Og for en opptur vår opptreden under NM-veka i Stavanger ble! Vi visste ikke helt hva vi gikk til og hva vi fikk ut av det, men på nybygde baner utenfor oljemuseet på Vågen, midt i Stavangers hjerte, fikk vi vist oss frem på beste vis, med godt spill, god fordeling geografisk, fysisk og aldersmessig. All verdens takk til Arild Skjæveland som primus motor, til Vebjørn Bjørkås som styrets mann og ikke minst til Odd Kvarme og Tore Blokhus som i dagesvis jobbet med banebygging - og veiledning til nysgjerrige forbipasserende.

 

Landslag

Til helgen reiser vi til Albena i Bulgaria, hvor vi skal heie frem våre norske veteraner og herrer. Litt spesielt denne gang er at to mesterskap spilles samme uke, og de aller fleste tilbringer hele uken sammen, dette gir både trygghet og lagfølelse utenom det vanlige.

For herrene blir det ekstra spennende: Klarer vi bli blant de 24 beste nasjonene og dermed kvalifisere Norge til neste års VM?

I november er det kvinnenes tur: VM i Kambodsja blir en opplevelse til livet, så får vi også tro resultatene blir noe å skrive hjem om. Alt om landslagene finner dere på (denne siden).

 

Vinterspill

Ikke la kulene ruste i innendørssesongen. Vis hallstyrene rundt omkring at vi trenger tilbudene de jobber for å beholde. Gjør det for miljøets skyld, og gjør det for egen skyld: Spiller vi hele året vil vi være bedre rustet når våren kommer.

Særlig Vestbyhallen har signalisert stort behov for mer i inntekt. Den enkleste måten er at alle som kan, deltar i turneringer, karusellrunder og løser årskort. Petanquemiljøet på begge sider av Oslofjorden trenger definitivt både Vestby og Peter Pan-hallen, og i tilllegg kan vi glede oss over Boule Frederik IIs egen hall.

Mer nedslående er nyheten om at Stord Petanqueklubb denne måneden mistet sitt tilbud, og dermed står både SPK og Bergen uten innendørshaller. Heldigvis er det masse driftige folk i klubbene, vi kan ikke annet enn å tro det vil løse seg.

 

Juniorer

Fremtiden må sikres, og hvilken bedre måte er det vel ikke å begynne med de yngste? Mange eksisterende spillere har barn og barnebarn i passe alder, og vår utfordring, en veldig gledelig en, er å samle disse og skape et miljø både de og vi kan ha glede av i mange år fremover.

Nå er tiden inne for sammen å bygge en base, slik at de igjen kan få med seg venner eller tiltrekke seg andre. Slik kan vi bedre planlegge og sørge for kontinuitet i juniorarbeidet. Dessuten har vi en skikkelig gulrot for de eldste juniorene: Neste år arrangeres både EM for juniorer og U23. Det hadde vært fantastisk å stille norsk(e) landslag.

Styrets Charlotte Jayer har sendt ut egen informasjonsepost til landets klubber, og ordlyden er også gjengitt på våre nettsider (les artikkel).

 

Dommerkurs

For å arrangere rankingturneringer er vi avhengige av dommere. Vi opplever et stort behov for utdanning av nye dommere, og seksjonen ønsker å tilby kurs i løpet av kommende vintersesong. Dommerkurset i 2019/2020 vil rette seg mot så vel nye deltakere som tidligere deltagere for oppfriskning og kvalitetssikring. Særlig stort behov ser vi på Vestlandet. Vi ber klubbene aktivt oppfordre egnede kandidater i egne rekker. Les mer …

 

Sesongen 2020

Snart er det på tide å forberede neste års terminliste. Klekk ut gode ideer allerede nå. Hvordan kan man lokke til seg flest mulig spillere? Gjøre sitt arrangement til noe som blir snakket om i lang tid?

Har dere en ekstra god ide ber vi dere ta kontakt med oss så snart som mulig, innen vi kontakter de enkelte klubbene med våre forslag. Endelig utkast utarbeides i møte 12. november, og det er sannsynlig at vi kontakter dere i løpet av kvelden. Vi tar utgangspunkt i en slags blåkopi av foregående år, men hensyntatt spesielle datoer/anledninger og sikring av variasjon.

… Og i mens vi funderer på dette, planlegger Bergen Petanqueklubb NM 2020 for fullt. Går alt som de og vi håper vil det bli et høydepunkt i norsk petanquehistorie. Dessverre kolliderer ordinært NM med NM-veka, men fra 2021 vil vi gjøre alt for å atter delta på samarbeidsprosjektet mellom Norges idrettsforbund, Norsk tipping og NRK.

Vi har også kvalifiseringer å planlegge. Datoer er allerede satt, og vi ber dere derfor merke dere følgende dager:

  • 28. - 29. mars, Vestby/PeterPan: EM for kvinner og VM for herrer (dersom kvalifisert), kvalifisering
  • 25. - 26. april, Stord: Europacup for klubblag, kvalifisering

Det er bare å glede seg!

 

Antidoping

For snart ett år siden ble Norges Fleridrettsforbund sertifisert som Rent Særforbund. Dette forplikter, og jeg ber alle klubber sørge for sertifisering gjennom e-programmet rentidrettslag.no

Også utøvere bes gjennomføre e-læringsprogrammet Ren utøver, dette er særlig aktuelt for våre landslagsspillere.

 

Og inni mellom alt dette, har vi trent og vært sammen. Snakket om petanque, drømt om petanque og tenkt at... kanskje kan det gjøres slik? Hva om vi...? Vil det fungere å...?

For at norsk petanque skal ta et skritt videre er kunsten å samle tanker, formuler ideer og videreformidle. Det er nå på høsten og vinteren vi har tid til å legge gode planer for fremtiden. Lage en plan, skritt for skritt, gå veien, involvere og engasjere.

Noen få medlemmer sittende i seksjonsstyret kan ikke gjøre alt, men vi kan gjøre det vi er satt til å gjøre: Forvalte innspill og sette i gang prosjekter.

God idemyldring!