Velkommen til Namsos Petanqueklubb!

18.01.2019

Det norske petanquemiljøet kan glede seg over nok en klubb: Namsos Petanqueklubb ble stiftet allerede i september i fjor, og fikk tidligere denne måneden opptak i Norges Fleridrettsforbund, seksjon Petanque.

Trøndelag har nå to offisielle petanqueklubber. Nye klubber er alltid kjærkomment, og når nye klubber etableres i relativt nær avstand til eksisterende klubber er det ekstra gledelig. Nesten like nært er Saltdal Petanqueklubb i Nordland, og Namsos kan dermed tjene som et viktig bindeledd mellom Trondheim i sør og Rognan i nord.

Fra venstre: Finn Aage Wesche, Stein Johnsen, Nils Trana og Per Brasøygård.

Spiren ble sådd allerede for seks år siden.

En gjeng namsosinger trente boccia innendørs i et halvt år før de reiste ned til Eurofestivalen i Praha. 170 bedriftslag fra hele Europa deltok, inkludert ett lag Trøndelag: 6 ivrige seniorer fra Sykehuset Namsos. Utenfor slottet Troja Palace oppdaget de noen som spilte med jernkuler på grus, ellers virket mye å være likt. Namsosingene kastet seg med i partiet.

Petanquebasillen fikk så smått fotfeste og vel hjemme samlet de seg ved Namsens utløp for trening - denne gang med jernkuler.

Monica Grande, her spillende på en av klubbens to arenaer.

Så gikk årene. Namsosingene holdt på bocciatreninger både for det sosiale og for å holde seg i aktivitet. I sommerhalvåret kom petanquekulene frem, og ideen om å stifte klubb ble lansert.

Nils Trana, leder for Sykehuset Namsos Bedriftsidrettslag fra 2004-2015, ble spurt om å sette hjulene i gang. - Eller kaste grisen, om du heller vil. Med solid trener- og lederbakgrunn fra idretten, en solid dose pågangsmåte og godt nettverk, fikk han det til:

5. september 2018 så Namsos Petanqueklubb dagens lys.

Enn så lenge består klubben av tolv betalende medlemmer, men Trana har god tro på at klubben snart vil vokse, så snart utesesongen kommer. Enn så lenge møtes medlemmer og andre interesserte i Oasen Helse og miljøsenter hver mandag. Nils Trana forteller:

- Her leker vi oss med Boccia, og vi er allerede ferdig med en serie. Som tilvenning til petanque forsøker vi å flette litt petanqueregler inn i leken. Førstkommende mandag starter vi opp med presisjonsskyting, i alle fall en imitasjon, som en fin og lystbetont trening.

Fra våren av kommer jernkulene frem, og klubben har allerede arenaene klare. Et av stedene er stranden ved Namsen. Den andre er innenfor Namdalsmuseets område, og dermed et naturlig utgangspunkt for rekruttering og synliggjøring. Trana roser både museumsansatte og kommunen for tilrettelegging for den nystiftede klubben.

Vi ønsker Namsos Petanqueklubb og deres medlemmer velkommen inn i seksjonen og miljøet som helhet. Formodentlig vil vi alle møtes under Norgesmesterskapet i Fagernes. Trana har i alle fall klare ambisjoner om å lisens og delta i NM. Namsosinger, det er bare å slenge seg med!

__________________________________ 

Følg gjerne Namsos Petanqueklubb på deres egen (Facebook-side). 

__________________________________ 

 

 

Takk til Nils Trana for tekst- og bildebidrag.

Skribent: Eli Gjengstø | petanque.no