Årskavalkade 2018

19.12.2018

Tikk takk, tikk takk, året 2018 nærmer seg slutt. Petanque.no ser tilbake på dagene, ukene, månedene, hele året som har gått og serverer årskavalkade som julegave, pent innpakket i gode minner, glede og litt vemod.

Med ønske om en varm og fredelig julefeiring, og alt godt for det nye året.

Eli Gjengstø

(tekst og foto)

 

Årets åpning

Da Tore Blokhus på hjemmebane la inn sitt trettende poeng på minimalt med plass under årets NM-finale i Singel for herrer, ble han samtidig klar for sitt første landslagsoppdrag. Den ferske Norgesmesteren kunne glede seg over sin første gullmedalje og glede seg til herrenes EM i Singel. Den sindige stordabuen hevdet han hadde hvilepuls helt inntil trekningen ble offentliggjort: Tores første motstander var Diego Rizzi fra Italia! DA begynte hjertet å slå. Vi som fulgte med hjemmefra sperret opp øynene da Tore hele to ganger ledet over han som senere ble Europamester. Litt av en debut!

 

Årets frysepinne

Sommer eller vinter, Ranu Homniam, født og oppvokst i alltid varme Thailand, er godt kledd for enhver anledning. Stadig kan vi observere henne på banen, smilende til motstandere eller makkere hvor hun viser frem fem par sokker, tre bukser og fire gensere. Samtidig. Det er likevel ikke alltid alt dette varmer godt nok, se bare hvordan vi fant henne under Hølens vårturnering.

 

Årets draktlikhet

Stord-venninnene Sissel Lekven og Lisbeth M. Johannessen lyser opp enhver petanquebane til vanlig, men denne septemberdagen i særdeleshet: Never underestimate a woman who loves petanque, insisterer de, og vi lover å undervurdere verken de eller kvinner generelt.

 

Årets internasjonale bragd

Ranu Homniams kvartfinale i kvinnenes EM Presisjonsskyting og Gabriel Gjengstø Bel-Lafkihs direktekvalifisering til kvartfinale i juniorenes EM Presisjonsskyting får ha oss unnskyldt. Det får også Charlotte Jayers kvartfinale i kvinnenes EM Singel. Faktisk også sølvvinnere i Nasjonscupen, Norges juniorlandslag og Norges kvinnelandslag. Pris for årets internasjonale bragd går til Groruddalen Petanque Klubb som i sommer kvalifiserte seg til Europacupens finalespill, dette som Norges første klubb noensinne. Høydepunktet under innledende puljespill var sammenlagtseieren over Monacos stjernelag, og GPK var kun en eneste seier unna minimum 5. plass i finalespillet. Det endte med bronse i Federasjonscupen og tittelen 11. beste europeiske klubb.

 

Årets bidrag

Til tross for at webredaktøren lider av kronisk skrivekløe, er eksterne bidrag ekstremt velkomne. Av og til dukker det opp gullkorn i mailboksen, slik som Magnus Utgårds kronikk om tankesett i petanque. Hans tips fenget leserne og høstet mangfoldige likes og rosende kommentarer. Måtte dette komme til nytte på banen og tjene som inspirasjon til passive skribenter. Send inn, send inn!

 

Årets opptur

Norges siste representasjon i juniorklassen var i 2012, og før det må vi mange, mange år tilbake i tid. Dette var Gabriel G. Bel-Lafkihs siste mulighet for å være med på et juniormesterskap, Nora Kiplesunds siste mulighet for EM i yngste aldersgruppe, og Jonas Tyldum Erdahl trente seg opp for å fortjene plassen. Styret sa ja, dette skulle de få oppleve sammen. Kanskje kunne opplevelsene gi motivasjon til å fortsette med petanque og kanskje kunne spillerne inspirere andre.

Spillerne ville det annerledes. Gabriel kvalifiserte seg direkte til EMs presisjonsskyting, som en av fire av totalt 19 skyttere. Etter en litt tung start i trippel fikk også hele laget endelig teften av seier og gikk utrolig nok helt til finalen i Nasjonscupen!

 

Årets understatement

Da himmelens sluser åpnet seg under Bergensturneringen 7 Fjell visste vi ikke om vi skulle skylde på stedets klimatiske forhold … eller genseren til Yngve Kirkerød. Kanskje meldte han det på forhånd, eller så gikk det troll i ord. Uansett om det var med vilje eller om det skyldtes skjebnens ironi, er det vanskelig å ikke føle litt medynk for Yngve i denne situasjonen.

(foto: Signe Hovind)

 

Årets klubb

I knallhard konkurranse med rankingvinner og Ecupfinalistene Groruddalen Petanque Klubb, trakk Stord Petanqueklubb det lengste strået. Ikke så mye grunnet sportslige resultater, men fordi klubben som i år fyller fem år arrangerte kanskje tidenes beste Norgesmesterskap. Banene ble lagt på parkeringshuset over Leirviks kjøpesenter, og sikret Seksjon Petanque både oppmerksomhet og publikum. Mye arbeid var lagt i selve baneleggingen, og alle som deltok kunne både glede seg over det krevende og varierte dekket, og rive seg i håret om kulene gikk en annen vei enn de ønsket. Medlemmene løp rundt, fikset og ordnet hva enn det skulle være, holdt åpent hus om kveldene og visste ikke hva godt de kunne gjøre for sine gjester. Så var det også hyggelig at NM resulterte i to Norgesmestere i sine rekker. Takk for oss!

 

Årets spiller

Ikke bare ble Charlotte Jayer den ubestridelige NM-dronningen med hele tre norgesmestertitler, hun vant også årsrankingen - som første kvinnelige spiller i historien. Og dette er bare hennes største bragder nasjonalt. Internasjonalt har hun representert Norge både i kvinnenes EM Singel  samt EM for kvinner (trippel). I tillegg var hun i GPK-troppen som kom helt til finalespillet i årets Europacup for klubblag. Hennes engasjement for petanque spenner vidt: Fra styreverv i seksjonen til stadige oppfordringer til treninger, men mest av alt gjennom hennes YouTube-kanal Freestyle Petanque som på mange måter genererer økt interesse for norsk petanque.

 

Årets initiativ

Hovedstaden har med sin store bakgård i Storgata, Prindsen Hage, fått et nytt in-sted. Blant matservering fra containere, stor uteservering, levende musikk, lysgirlandere og streetart finner vi til vår store begeistring flere petanquebaner. Bedre arena for rekruttering finnes ikke, og denne muligheten ville spillerne Michel Rey og Magnus Utgård forsøke dra nytte av. På våren klekket de to ut planer for en egen tour, hvor man gjennom fem turneringer rundt omkring i Stor-Oslo skulle spille, samle poeng og vekke nysgjerrighet hos enda-ikke-spillere. Tre av disse kveldene ble lagt til Prindsen Hage, og utenom priser for beste spillere ble også beste nykommer premiert.

 

Årets turnering

Klubbtilhørigheten gjør skribenten muligens inhabil, men Groruddalens Petanquefestival  tre dager til ende fortjener alt annet enn å forbigås i stillhet. Åstedet var Hellerudsletta, med to turneringer og sosial moro på det tilhørende Moxy-hotellet på kveldstid. Fellesmiddager, flaskespill og alskens konkurranser innendørs. Det var knapt nok den minste lille detalj som ikke hadde blitt tenkt på, slik som personlig velkomst til hver og en... I 2019 blir det gjentakelse av suksessen, sett av helgen allerede nå!

 

Årets håndsrekning

Ja, hva skal man vel si. En mulighet er «Vi har alle vårt», en annen mulighet er å synge «A friend in need is a friend indeed». I alle fall, dette blinkskuddet er på ingen måte regissert, men fanget under Osloklubbenes distriktskvalifisering til NM Presisjonsskyting. Thor Eivind Kise var muligens litt stiv og støl etter bilturen fra Hamar og måtte få hjelp av klubbkompis Andre Erdahl han skulle ut på skytematta.

 

Årets rekruttering

Under kronprinsparets fylkesturne i Vestfold fikk Haakon og Mette Marit utløp for sitt konkurranseinstinkt ved havnepromenaden i Holmestrand. Særlig kronprinsessen viste balltalent og de rojale gjester tok seg god tid, faktisk varte besøket dobbelt så lenge som det stramme programmet hadde angitt. Så gøy er det nemlig med petanque, og det har deres kolleger for lengst oppdaget.

 

Årets dommergjerning

Våre dommere, Maija Juva og Finn Gundersen i all særdeleshet, skal ha all mulig honnør og takk for de mangfoldige timer de bruker for å veilede, passe på og sørge for at vi spillere oppfører oss ordentlig på banen. Når vi likevel skal peke ut en eneste person, og et eneste øyeblikk, er bildet av Finn som sitter på huk og måler kuler i øs-pøsende regnvær smått legendarisk. Himmelen åpnet seg over Slettemyren under 7 Fjells dobbelturnering, og siden spillerne måtte stå i det, måtte også dommeren til pers.

 

Årets markedsføring

Vi som leser boligannonser ser en økende trend i oppføring av petanquebaner i nye leilighetskomplekser, og som webredaktør mottar jeg stadig henvendelser om banebygging. Denne annonsen tok likevel kaka.

 

Årets overtenning

Stord Petanqueklubb er flittig gjenganger i lokalpressen, og fikk som NM-arrangører naturligvis flerfoldige spaltemeter før og etter mesterskapet. Vebjørn Bjørkås lot seg rive med av fotografen mens journalisten lekte seg med ordspill.

 

Når alt dette er sagt er det også på sin plass med litt rom for ettertanke. Vi avslutter med noen ord om et bortfall, et menneske, som betydde mye for mange petanquespillere. 

 

Til minne

I vår idrett, all den tid vi har en stor andel medlemmer i godt voksen alder, er det naturlig at noen faller i fra. Det er en gang en del av livets gang. Det som derimot ikke oppleves som naturlig er når noen dør i ung alder. I slutten av mai sovnet en av vårt miljøs mest markante og godt likte spillere inn, brått og uventet. Knut Lomsø fra Follo Petanca ble bare 55 år. Bare noen dager skulle han spille landslagskvalifisering i veteranklassen, og hans gode venner og faste makkere gjennom mange år, Arne, Bjørn og Larry, hedret ham ved å spille kvalet. Det var noe symbolsk fint over det at nettopp disse tre ledet kvalifiseringen etter første dag. 

Alle vi som har fått lære Knut å kjenne gjennom vår felles lidenskap minnes og savner hans gode humør og glade smil, og hans enestående evne til å tape og vinne med samme sinn. Takk, Knut.

 

Takk til alle som bidro til et rikt og godt petanqueår. Ta godt vare på hverandre, og smil litt ekstra neste gang du møter noen på banen. - I Knuts gode ånd.

Takk for i år!