Endelig EM!

22.09.2014

Den norske troppen bestående av Ellen Johansen, Lisbeth Fossen, Ranu Homniam og Eli Gjengstø er klare for avreise! Onsdag reiser EM-laget til tyrkiske Mersin, hvor de, ledsaget av coach Jack Schillemans og seksjonsleder Signe Hovind, skal kjempe for Norges ære.

(foto: screenshot, ewpc2014.com)

28 nasjoner deltar i Europamesterskapet for kvinner. Dette er årets eneste offisielle mesterskap hvor et norsk landslag deltar, slik situasjonen ble da Herre-VM brått ble meldt utsatt. Med dette i tankene råder det en viss spenning rundt CEPs kongress torsdag, hvor FIPJPs president Claude Azema har meldt sin ankomst. Norge, sammen med de øvrige nordiske land, har offentlig uttrykt sin sterke misnøye rundt beslutningen, og det blir spennende å se om også andre nasjoner benytter denne muligheten til å utøve kritikk. Ikke minst blir det interessant å få kjennskap til de videre planer for herrenes verdensmesterskap. Når og hvor...?

Mer verdighet er det rundt det symbolske at dette blir avtroppende CEP-president Flemming Jensins offisielle farvel, nå som han går av etter femten års tjeneste. Tusen takk for lang og solid innsats!

Tilbake til fokus:

Europamesterskapet for kvinner 2014

Selve mesterskapet starter fredag 26. september klokken 08.00. Spillesystemet er sveitsisk pool, med de to første rundene mellom åtte og tolv. Kvalifisering til presisjonsskytingen starter klokken 13.30 og Norges representant er Ranu Hominam. Til tross for deltakelse ved flere mesterskap, er dette Ranus første skytekonkurranse. 

Tredje og fjerde runde avholdes mellom halv fire og sju, før kvelden avsluttes med omskyting i skytekvalifiseringen.

Lørdag morgen starter med femte og siste runde i innledende. Klokken 11 er det åpningsseremoni før det hele fortsetter med en ny pool klokken 14.00. Parallelt arrangerers også Nasjonscupen for landene som er utslått etter innledende pool-spill.

Europamesterskapet og Nasjonscupen følger for øvrig samme oppsett, med to innledende runder og påfølgende utslagningsrunde. Lørdag avsluttes med kvartfinaler i presisjonsskyting.

Søndag får vi nye Europamestere! Kvartfinalene i både EM og Nasjonscupen spilles klokken 08.00 med påfølgende semifinaler et par timer senere. Skytterdronninga kåres etter semifinaler halv to og deretter finale. 

Finalene i EM og Nasjonscupen spilles klokken 16.00.

(foto: screenshot, ewpc2014.com)

Hva med Norge, da?

Om Norge møter Frankrike i EM-finalen, gjenstår å se. Jentene har i alle fall lagt ned en god mengde trening og spilt sammen i praktisk talt alle turneringer hele året. 

- Forrige VM gikk ad undas i mangel på trening, men dette året føler jeg at jeg har fått trent det jeg har hatt kapasitet til. Håpet er at det løsner i EM, for det har det ikke gjort i Norge ennå, sier lagets suverent mest rutinerte spiller, Lisbeth Fossen.

- Og jeg gleder meg skikkelig denne gangen, fortsetter hun. - Litt av den gamle spiriten er tilbake hos unge frøken Fossen! I år har vi potensiale til å gjøre det bra. På heldige dager kan vi slå hvem som helst.

Imponerende 244 landskamper har det blitt på henne. Hele ni EM og VM, samt åtte nordiske mesterskap. Unge frøken Fossen har rutine så det holder i lange baner. 

- Mitt aller beste minne fra petanquebanen er da vi slo Belgia 13-12 i kvartfinalen i VM 1996. Jeg har aldri vært så nervøs, glad, grinete, sur og hysterisk i hele mitt liv. Etter at jeg hadde lagt inn kulen som ble avgjørende, lå unge frøken Johansen ved mine ben og sa: "Lisbeth, dette klarer jeg ikke, jeg kommer aldri til å klare å kaste kula!"

Hun slapp å kaste kula. Tilbake stod de to sammen med Gunvor Berge, med norsk kvinnepetanques aller største bragd noensinne. 

- Det er øyeblikk som dette som inspirerer meg til å spille videre. Det, også å se nye spillere få oppleve EM og VM er utrolig motiverende og gøy. Den spenningen de har i kroppen og øynene er verdt all trening!

Den verste spenningen fra fjorårets VM er forhåpentligvis ristet ut av Eli Gjengstø, troppens minst erfarne, selv med fjorårets Nordiske mesterskap, Verdensmesterskap og Europacup i bagasjen. Som lagets eneste rene legger er hun klar over at hun må greie å holde fokus. Dette betyr trening, trening og atter trening. Jo flere kast, jo mer automatikk. Jo flere viktige kamper, jo mer trygghet.

- Jeg har vært flinkere til å presse meg selv det siste året, tenke mer offensivt og blokkere ut forstyrrelser, det være seg uromomenter eller kommentarer. Jeg har et begrenset kast, men mentalt er det alltids forbedringspotensiale. Dessuten er jeg veldig trygg på mine makkere. Faller jeg ut får jeg høre det. Og alle vil vi jo hverandre godt.

Lagets rene skytter, Ranu Homniam, har ikke spilt i mange år, men har likevel opparbeidet seg hele 20 landskamper. Hun debuterte i 2012 under VM i Ghent, da hun hadde holdt i petanquekuler i kun et fattig år. Hennes treffsikkerhet og forkjærlighet for å treffe stål mot stål har så langt gjort henne uerstattelig i mesterskapene hun har deltatt i. Hennes dedikerte treningsiver har i år belønnet henne med plass i EMs skytekonkurranse. Hvis roen er der vil hun få god uttelling for sine mange, lange treningsøkter. Utrettelig på sin vei til stadig forbedring. Ranu er kanskje den i landet som har trent flittigst de siste årene. Nå gleder hun seg til EM. Veldig!

Og la oss ikke glemme frøken Johansen, som purung petanquespiller for nesten tjue år siden, lå nede på grusen og klamret seg desperat til frøken Fossens føtter. Nå er Ellen Johansen tilbake igjen, med knallharde skudd og velkjent attitude.

Lysten hadde vært der en stund, og et forsøk på å mobilisere flere damer til landslagssamlinger var nok til å realisere planene om et lite comeback. Eller, i alle fall bare prøve litt...

- Egentlig skulle jeg bare blit med til Holmestrand på samlingen, sånn for gøy. Helgen var fin, og jeg kjente at det var moro å spille igjen.

Og da var det gjort. For Ellen er ikke den som ikke setter seg mål, eller som ikke gjør noe for å nå sine mål. Der i gården trenes det! At hun til alt overmål ble tatt ut til EM, et snaut halvt år etter at hun hadde blåst støv av kulene sine, hadde hun slettes ikke forventet. Målet var deltakelse i Nordisk 2015, i alle fall å trene så godt som mulig frem til utvelgelsen. Om hun ble overrrasket, ble nok ikke så mange andre det. Denne dama kan petanque!

- Vi får ta ting som det kommer. Personlig er jeg veldig spent på å se hvor nivået ligger, siden det er gått såpass mange år siden jeg sist spilte ute. Uansett, hvis spillet sitter tror jeg vi skal slå godt fra oss.

Det tror Petanque.no også. Senk skuldrene, ha troa, fokuser, nyt. LYKKE TIL, HEIA NORGE!

Petanque.no vil publisere artikkel i etterkant av mesterskapet. Resultater vil fortløpende bli forsøksvis publisert på Facebook-gruppen Petanqueresultater (krever tilgang). Følg også med på den offisielle hjemmesiden til mesterskapet: EWPC2014.COM.