Heia Norge: Følg Charlotte og Tore i Singel-EM

04.10.2018

Europamesterskapet Singel

Savigliano i Italia, 5. - 7. oktober 2018

Vestlandet har for lengst debutert i internasjonal sammenheng, men frem til i år har kun Bergen Petanqueklubb vært representert. Nå er det endelig Stords tur: Tore Blokhus overrasket både seg selv og (kanskje) andre, da han gikk helt til topps i NM Singel for herrer.

Tore Blokhus og Odd Kvarme er på vei til Italia.

Tores coach er hans gode venn og faste makker Odd Kvarme. Disse to herrer kan sies å være såpass samkjørte at de begge sørget for NM-gull under samme mesterskap, samme dag - og i hver sin individuelle klasse. Da Tore seiret i årets Singelfinale, hadde nemlig Odd tidligere samme kveld jublet som Norgesmester i Presisjonsskyting!

Vårt norske håp i EM Singel for herrer kan legge i hjel enhver motstander, og det blir spennende å se hvordan han takler å få sin mesterskapsdebut alene på banen. Med stoisk ro, fin humor og trygghet fra Kvarme tror vi han vil gjøre en riktig god figur.

Tore Blokhus fikk for øvrig en god bekreftelse på sin plass, da han under rankingturneringen 7 Fjell Singel gikk helt til topps.

Charlotte Jayer er klar for EM Singel. - Hennes andre internasjonale mesterskap i 2018.

Forhåndsfavoritten Charlotte Jayer fra Groruddalen Petanque Klubb innfridde i kvinnenes Singelmesterskap, og hennes innsats i Europacupens singelmatcher stod til meget høyt terningkast. Charlotte har til tross for få år i «bransjen» tilbrakt utallige timer på Sagene, Torshovparken, Frognerparken og alle andre grusplasser i hele Oslo, nesten uten unntak hver dag i timevis. Utstyrt med en vinnerskalle få andre er forunt har treningen og konkurransematchingen resultert i teknikk, taktikk og effektivitet som fører henne rett inn på topplista over Norgeshistoriens beste petanquekvinner.

- Så var hun også svært god under Europamesterskapet i Frankrike forrige helg. Med bare et par dagers fri mellom hjemreise og avreise kunne oppladningen vært bedre, men selvtilliten skal det i alle fall ikke stå på.

Charlotte ble i 2018 Norgesmester hele tre ganger, deriblant i Mix Dobbel med Bastien.

Med seg som trener får hun en som har fulgt henne i tynt og tykt både på og utenfor banen: samboeren Bastien Testaniere, også han fra GPK. Det nære båndet vil kanskje kunne være hemmende i lagsammenheng, men med disse separate rollene - utøver og trener - tror vi kombinasjonen vil være den aller beste.

Slik som i lagmesterskapene vil også Singel-EM spilles med fem innledende runder med sveitsisk monrad. Første motstander trekkes vilkårlig, mens motstanden etter dette gjenspeiler spillernes prestasjoner underveis i mesterskapet. Henholdsvis 33 og 31 spillere deltar i de to Singelmesterskapene. Og blant disse: Tore og Charlotte. Vi gleder oss til å følge de to, måtte det gå deres vei!

 

Program


Fredag
09.00 Innledende for kvinner, runde 1
10.00 Innledende for herrer, runde 1
11.00 Innledende for kvinner, runde 2
14.00 Innledende for herrer, runde 2
15.00 Innledende for kvinner, runde 3
16.00 Innledende for herrer, runde 3
17.00 Innledende for kvinner, runde 4
18.00 Innledende for herrer, runde 4

Lørdag
09.00 Innledende for kvinner, runde 5
10.00 Innledende for herrer, runde 5
11.30 EM og Nasjonscup | 8-delspool
17.00 Nasjonscup | Kvartfinaler

Søndag
09.00 EM | Kvartfinaler, Nasjonscup | Semifinaler
10.00 EM | Semifinaler
11.30 Nasjonscup | Finale
14.30 EM | Finale for kvinner
16.00 EM | Finale for herrer

 

Tidligere Europamesterskap

Årets utgave er historiens andre Europamesterskap i Singel, det være seg for herrer og/eller kvinner. Første gang var i svenske Halmstad i 2016, da Norges representanter var Youssef Taoubane og Toini Hoel. 

Spanske Yolanda Matarranz er regjerende europamester på kvinnesiden, da hun slo svenske Jessica Johansson i finalen. Tyske Natascha Kazmierczak og polske Katarzyna Blasiak endte på delt tredjeplass. I Nasjonscupen vant Finland over Østerrike i finalen, med Skottland og Wales på tredje.

Superfavoritten Henri Lacroix innfridde alle forventninger med sin seier i EM-finalen, og skal i år forsøke forsvare sin europamestertittel. Finaleseieren for to år siden gikk på bekostning av sveitsiske Patrick Emile, og de slo ut henholdsvis Raphael Gharany fra Tyskland og Rickard Nilsson fra Sverige i sine semifinaler. I Nasjonscupen vant Danmark over Ukraina i finalen, med Finland og Tsjekkia på tredje.

 

Favoritter

Det føles nesten unødvendig å skrive det, men Henri Lacroix er soleklar favoritt i herrenes Singel. Minst like naturlig er det å nevne Italias Diego Rizzi som utfordrer - selv om vi ikke tror noen kan true kongen. Tre andre herrer skal også nevnes: Joel Marchandise fra Belgia, Joseph Gimenez fra Monaco og Malik Molinas fra Sveits tror vi alle har gode muligheter til medalje.

Like stor favoritt finnes ikke i kvinneklassen. Frankrike stiller med nokså ukjente Sadrine Herlem, og det blir spennende å se hvordan hun takler å stå alene og forsvare trikoloren. På grunn av kvinnenes trippelmesterskap forrige helg er det mange overraskelser i landenes tropper, og få stiller med representanter som også deltok i trippel.

Fire som viste hva de er gode for i Palavas tror vi også vil ære sine land i Savigliano. Sivan Siri fra Israel fremstår som råsterk og vi tror hun takler tete-a-tete på en utmerket måte. Katarzyna Blasiak utmerket seg på det polske laget og har dessuten en bronse å forsvare. Sylviane Metairon fra Sveits gjorde svært god figur trippelen og gikk helt til semifinalen. Hennes vesen gjør at vi tror hun kan gjøre det like godt i singel. Den  fjerde spilleren vi har tro på er italienske Jessica Rattenni. - Men kan ungjenta innfri på hjemmebane?

To som derimot ikke spilte var Muriel Hess fra Tyskland og Agita Lejniece fra Latvia. Disse to kan fort overraske i toppen!

 

Norges sjanser

Singel er Singel og alt kan skje. Alle kan ha dagen og alle kan IKKE ha dagen. Det er vanskelig å forsøke å spå utfallet, men vi håper både Tore og Charlotte får en god start. En positiv begynnelse gjør alt mye enklere, selvtillitten vokser og man har allerede bevist at man kan prestere. 

Charlotte Jayer beviste senest forrige helg under Europamesterskapet i trippel at hun har prikket inn formen og lykkes særlig godt med legging, det vanskelige terrenget i mente. Bilder fra Italia tyder på at dekket ikke er noe enklere, men med alle kulene hun la inn i Palavas, vil hun nok takle også italienske steiner. Også skytingen gikk bra, selv om det ikke ble så mange skudd. Kan hun lande litt foran vil hun også få mange carreauer. 

- Ikke minst har hun et godt utviklet vinnerinstinkt og har iboende egenskap å snu kamper og avgjøre de. 

Tore Blokhus er splitter ny i landslagssammenheng, og har tatt med seg Odd Kvarme som coach. Heller ikke han har tidligere landslagserfaring, og vi tror dette kan bli en bøyg. Samtidig, er det noen som ikke lar seg distrahere av nerver og blir overvelmet av petanqueprofilene, er det Tore. - Måtte hans debut bli en eneste stor opptur!

 

 

Oppdateringer vil bli gitt etter beste evne på vår egen (Facebook-side). Resultater legges ut på det europeiske forbundets nettsider: (cep-petanque.com). Oppsummeringsartikkel publiseres på Petanque.no i etterkant av mesterskapet.

Heia Norge!