Herrenes EM | 21.- 24. september 2017

20.09.2017

De norske vikinger har ankommet Frankrike. Ferden går i skrivende stund fra flyplassen Charles de Gaulle til byen St. Pierre Les Elbeuf, et sted midt mellom Paris og den engelske kanal.

I morgen starter Europamesterskapet for herrer. Det er duket for en svært spennende petanquehelg – i aller høyeste grad også sett med norske øyne.

Norges herrelandslag var fullstendig uslåelige kvalifiseringen holdt over to helger i mai. Marius Wang, Hubert Paillac og Youssef Taoubane lot sine rivaler knapt nok få et eneste poeng. Med seg som fjerdespiller har de en av vårens motstandere: Benny Bel-Lafkih.

Fra venstre: Hubert Paillac, Marius Wang og Youssef Taubane.

Navnene burde være velkjente: Fire sterke personligheter med udiskutable spillerferdigheter. De fire har sammen et svært stort potensiale til å slå godt fra seg. - Om samspillet fungerer. Her blir også deres coach Lars Storaker Bruu en viktig brikke.

Vårt landslag er et rent hovedstadslag, bestående av to spillere fra OPC og to fra GPK. Selv om to og to ofte har spilt sammen, har de to halvdelene langt oftere spilt mot hverandre. Samspill-messig har det kanskje ikke vært noen optimal oppkjøring, men mer viktig er erfaring og treningsmengde i bunn. Bel-Lafkih er her i en særklasse, skjønt alle har landskamper på merittlisten.

Wang spilte på landslaget for første gang under EM i Bulgaria i 2016, og spilte også VM i Madagaskar i fjor sammen med blant andre Paillac. Taoubane representerte Norge under Singel-EM i fjor, og var opprinnelig tatt ut til VM i Tahiti i 2014. Dette VM ble som kjent avlyst nærmest i siste sekund, og nå får han endelig spille mesterskap sammen med ett lag.

- Og hva er vel mer attraktivt for en petanquespiller enn å konkurrere i Frankrike?

Europamesterskapet 2017 spilles som nevnt innledningsvis nord i landet, i den relativt vesle byen St. Pierre Les Elbeuf. Størrelsen på byen kompenseres av Europas største boulodrome: Espace Henri Salvador, oppkalt etter petanquelegenden.

Med som coach: Lars Storaker Bruu

Og stort må det være: I tillegg til herrenes EM, arrangeres også EM for U23 både i herre- og kvinneklassen. Dessverre stiller ikke Norge landslag i de to sistnevnte mesterskapene.

Norge deltar derimot i aller høyeste grad i Europamesterskapet for herrer. I underkant av førti nasjoner deltar, og i tillegg til ære og berømmelse i Europa, brukes også EM som ren kvalifisering til Verdensmesterskapet. En ekstra dimensjon, altså, og vi håper og tror at våre menn skal greie målet om norsk landslag også til VM i Canada 2018. Det holder å være blant topp 24.

Vi er egentlig ikke en gang i den minste tvil.

Faktisk har vi troen på at dette kan gå riktig godt. Og først av alle er Benny Bel-Lafkih, som etter den opprinnelige trioens ønske, representerer Norge under EMs presisjonsskyting. Kvalifiseringen til dette starter i morgen, torsdag kl. 18.00. Dersom han skyter godt nok til å gå videre til omskyting – eller enda bedre: er blant de fire beste som er direkte kvalifisert til kvartfinale - avholdes dette på lørdag.

Benny Bel-Lafkih, Norges representant i EMs Presisjonsskyting

Lykkes han er det fantastisk, hvis ikke vet vi at det viktigste tross alt er lag-EM. Innledende spilles med fem runder monrad (vinner møter vinner, taper møter taper), og samtlige kamper spilles fredag. Spillestart for første runde er satt til kl. 08.30.

Lørdag er det som nevnt over omskyting og sluttspill i presisjonsskyting, samt sluttspill både i A-sluttspillet og Nasjonscupen, mesterskapets B-sluttspill. For å gå videre til kvartfinaler må lagene vinne to av to kamper, eller en kamp samt seier i skillematch. Dagen avsluttes med semi- og finale i presisjonsskyting.

Søndag starter kvartfinalene kl. 08.00 og finalene i de to sluttspillene forventes å spilles nærmere ti timer senere.

Hvem som ender opp som europamestere gjenstår å se. Vi setter uansett en knapp på vertsnasjonens eget dream team: Henri Lacroix, Philippe Quintais, Dylan Rocher og Philippe Suchaud. – Kan noen europeiske land klare å hamle opp med disse fire?

Petanque.no vil forsøke å oppdatere så godt det lar seg gjøre gjennom våre åpne (Facebook-sider), fortrinnsvis med hjelp fra troppens delegat: Signe Hovind. Vi henviser for øvrig til mesterskapets (offisielle nettsider) for resultatservice utover dette.

Vi ønsker Marius Wang, Hubert Paillac, Youssef Taoubane og Benny Bel-Lafkih hell og lykke i Europamesterskapet 2017. Spill som bare dere kan!

 

Heia Norge! 

 

______________________________________________________________

Skribent: Eli Gjengstø | petanque.no