Vel blåst!

27.03.2017

Lørdag 25. mars 2017 avholdt Norges Fleridrettsforbund (FIF) ting samt årsmøte i de tre seksjonene Petanque, Boccia/Teppecurling og Friskis & Svettis. Sterkt delaktig dagen igjennom: Seksjonsleder Signe Hovind og avtroppende 1. visepresident i FIF, Rolf Hermansen.

FIF markerer i år 10-årsjubileum som eget forbund. Bakgrunnen for etableringen i 2007 var nedleggelse av Handicapforbundet, hvor både Boccia eller Teppecurling var med. Ingen av disse fant noen av de eksisterende særforbundene naturlige å innlemmes i. Dialoger ble dermed opprettet med andre forbund. Petanque var på denne tiden organisert som eget forbund, men fant tiden moden for å gå fra å være spill til idrett. Med seg fikk de også Friskis & Svettis fra Bedriftsidrettsforbundet. De tre seksjonene er de samme i dag, ti år etter. – Og målet er stadig det samme: Å få folk i aktivitet, unge som gamle, funksjonsfriske som –hemmede. Vi er et lavterskeltilbud, med alt potensiale dette gir oss.

Jubileet ble markert med felles middag for alle seksjonene kvelden i forveien. Fra Seksjon Petanque deltok 10 stykker. I tillegg til jubileumsmiddag overvar norsk petanques representanter også foredraget «Idrettsglede for alle» initiert av Boccia/Teppecurling.

 

Årsmøtet i Seksjon Petanque

Årsmøtet samlet 17 stemmeberettigede fra 9 klubber. Ytterligere x representanter deltok som observatører. Seksjonsleder Signe Hovind innledet mens Boule Frederik II-spilleren Rolf Hermansen ledet årsmøtet. I mangel av klubbe advarte han forsamlingen om å måtte slå i bordet med knyttneven.

- Og i den grad han gjorde det, var det kun for symbolikkens skyld. Det hele fortonte seg som et svært rolig og gemyttlig årsmøte. Takk til alle som deltok og en spesiell stor takk til Rolf for hans eminente innsats som ordstyrer.

Seksjonsleder Signe Hovind innledet med ord om en spesiell toårsperiode, med flere utfordringer både på og utenfor banen. Oppfordringen var likevel klar: la fortid være fortid og å bruke denne milepælen til å se fremover og samarbeide om felles mål.

På årsmøtet var det også ryddet plass for å hedre spillere som har forlatt oss. I denne perioden har norsk petanque opplevd flere dødsfall, og på årsmøtet var det naturlig å hedre spesielt to markante personligheter: æresmedlem Frank Pedersen og Grethe Johansen, tidligere president i Norges Petanqueforbund og senere seksjonsstyremedlem. Tusen takk til alt dere har gjort for å fremme sporten, idretten, hobbyen og livsstilen vi er så glade i.

På den sportslige siden ble rankingvinner begge årene, Benny Bel-Lafkih, premiert med krystallvase. Dette er faktisk hans andre vandrepokal vunnet til odel og eie. Gratulerer!

Og for å kort oppsummere de to årene som har gått:

Det norske miljøet telte ved årsskiftet 19 klubber fordelt på 9 fylker, og vårt totale medlemstall er relativt stabilt på mellom 500 og 600 medlemmer. Særlig Stord Petanqueklubb har vokst stort i perioden, med stagnasjon eller nedgang i klubber på Østlandet. Svært gledelig er etableringen av klubber i to nye fylker: Nordland og Sør-Trøndelag. Her er et stort potensiale vi må ta vare på i fremtiden!

Det aller meste av aktiviteten vises i terminlisten. Hvert år har nærmere 20 rankingturneringer blitt arrangert i tillegg til Norgesmesterskapet. Deltakerantallet er godt i første halvdel, men synker i siste halvdel. Et større fokus på høstaktivitetene er kanskje noe å ta med seg videre. Derimot slår NM stadig nye rekorder med tanke på deltakerantall. – Og når det er sagt: Takk til periodens NM-arrangører Son og Tønsberg Turns petanquegruppe for flotte høydepunkt de to siste årene.

I år arrangeres NM med hjelp av Holmestrand Petanqueklubb, og klubbleder og seksjonsstyremedlem Lars Gunnar Lingås kunne fortelle om et solid stykke arbeide utført i planleggingen. Vi har mye å se frem imot!

Når vi snakker om Holmestrand kan vi ikke unngå å tenke på tidligere klubbleder Jan Åge Paulsen, stadig ivrig petanquepromotør og entusiast. For hans innsats ble Jan Åge i fjor hedret med æresmedlemsskap. Tusen takk, Jan Åge!

 

Fremtiden

Handlingsplan og budsjett for den neste perioden ble utarbeidet av sittende styre og ble etter noen mindre justeringer enstemmig vedtatt av årsmøtets deltakere. For å presisere viktigheten av arbeidet rundt rekruttering har styret foreslått det nye styret å etablere et eget utvalg som skal jobbe spesielt mot rekruttering både i eksisterende klubber og nye miljøer.

Det virkelige arbeidet skjer riktignok innad i klubbene og hos hver enkelt spiller. Husk alle dere som leser disse ord: Rekruttering er alles ansvar. Seksjonsstyrets ansvar er å administrere dette arbeidet, men det er spillerne selv som aktivt kan ta del i rekrutteringen.

- Slik som det meste annet: Vi kan ikke klage over dårlige deltakerantall om man ikke deltar selv. Vi kan ikke etterlyse aktivitet på nettsiden om vi ikke bidrar med tekster selv. Vi kan ikke kritisere turneringer om vi ikke selv går foran som gode eksempler.

Og ingen kan klage når man ikke benytter muligheten til å sende inn forslag til årsmøtet. Faktisk: Ingen klubber valgte å sende inn forslag til saker. Seksjonsstyret på sin side valgte å foreslå tre endringer som alle ble enstemmig vedtatt.

1) Dommerhonorar: Prøveordning i 2017 hvor seksjonen lønner anvendte dommere under rankingturneringer og NM med kr. 750 pr. dag.

2) Turneringsjury: Under NM oppnevnes en jury bestående av tre spillere fra tre ulike klubber. Opprinnelig forslag bestod også av jury for hver enkelt rankingturnering.

3) Disiplinærkomite: Det opprettes egen komite for behandling av eventuelle innkomne disiplinærsaker.

Handlingsplanen vitner i alle fall om nok av viktige målsetninger, hvor vi alle må dra lasset. En person eller ett styre kan ikke gjøre alt alene, men vi kan utrette en hel masse om vi går sammen og hjelper hverandre. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Husk det!

 

Styre og stell

Som seg hør og bør under årsmøtet ble selvsagt også regnskap og budsjett presentert. Det viktigste i så henseende er å informere kort om at Seksjon Petanque det siste året har opplevd et relativt stort overskudd regnskapsmessig. Dette skyldes i all hovedsak at vi tidlig i fjor måtte gi avkall på vår idrettskonsulent, og dermed frigitt beløp avsatt til lønn. Nå har tidligere seksjonsstyremedlem Arild Skjæveland gått inn i rollen som konsulent og blir dermed et viktig bindeledd mellom den menige norske petanquespiller, seksjonsstyre, FIF og Norges idrettsforbund. Lykke til i arbeidet, Arild!

Arild er ikke den eneste som takket for seg under årsmøtet. Heller ikke Dag Meisingset eller Eli Gjengstø ønsket gjenvalg. Eli fortsetter derimot som webredaktør og skriver disse ord.

Signe Hovind (OPC) og Lars Gunnar Lingås (HPK) takket derimot ja til nok en periode, og førstnevnte fortsetter som leder. Valgkomiteens leder Gunvor Berge kunne under årsmøtet med stor glede presentere sine forslag til nye medlemmer: Ronny Gudmundsen (ØPC) som nestleder, Bjørn Vidnes (OPC) og Charlotte Jayer (GPK) som medlemmer, samt Karianne Fleischer (SON) og Odd Porsmyr (BFII) som varamedlemmer.

Årsmøtet applauderte for vårt nye styre: Lykke til i arbeidet den neste toårsperioden! Tusen takk til dere for innsatsen dere er villige til å yte til det beste for oss alle.

 

Tinget i Norsk Fleridrettsforbund

Etter et vel blåst årsmøte og hyggelig lunsj var det atter tid for å samles, denne gang sammen med øvrige seksjoner for Tinget i Norsk Fleridrettsforbund. Så mye aktivitet som mulig skal skje i seksjonene, men felles organisering skal sikre tilgang på ressurser, en sikker økonomisk styring og muligheten til å dra nytte av hverandres erfaring.

(foto: Arild Skjæveland)

President Eline Oftedal har utført en mesterlig innsats disse årene, og har gledelig nok takket ja til en ny periode. Hennes innsats for å snakke voksenidrett og FIFs sak i større forum er virkelig verdt en stor applaus. Med seg har hun hatt blant annet vår egen Rolf Hermansen som 1. visepresident, som for øvrig også var ordstyrer under Tinget, like stødig som under seksjonens årsmøte. Rolf ønsket derimot ikke gjenvalg, og vi er glade for å melde om hans etterfølger: Kenneth Larsen (BPK), inn som 2. visepresident. I tillegg rykker seksjonsleder Signe Hovind opp som styremedlem.

Med så bra folk i FIF-styret lover det det aller beste også for fremtiden.

- Og DEN gleder vi oss til!

 

 

 

____________________________________________________________

Skribent: Eli Gjengstø