Nordnorsk mesterskap i Petanque

22.08.2016

Forrige helg ble nordnorsk mesterskap i petanque arrangert på Sørelva i Saltdal kommune. Kulturminister Linda Hofstad Helleland og TV2s Dag Otto Lauritzen sto i den forbindelsen for åpningen av Arctic Petanque Arena, Norges eneste høyfjellsarena av dette slaget med fem petanquebaner.

Saltdal Petanqueklubb er eneste petanqueklubb i Nord Norge innmeldt i Norges fleridrettsforbund, men snart vil formodentligvis flere klubber delta i NNM, nordnorsk mesterskap. Saltdal Petanqueklubb teller nå rundt 25 medlemmer, men ønsker seg stadig flere. Tirsdag kl 18.00 og torsdag kl 10.30 er det trening på idrettsbanen og alle er hjertelig velkomne. Veldig gjerne fra nabokommunene også. Husk: Kaffepausen er vel så viktig – da løses de små og store problemer i verdenspolitikken.

Arrangementet på Sørelva ble ellers prikkfritt gjennomført med Ivar Ramsvik som dyktig stevneleder. Værgudene er lumske, men på søndag dukket endelig solen opp og badet dobbellagene i solskinn.

21 spillere deltok i løpet av de to konkurransedagene som var i øvelsene singel og dobbel. Arenaen ligger ved Vegvesenets tidligere fritidseiendom med gode overnattingsmuligheter slik at flere kunne være med på et hyggelig sosialt opplegg på lørdagskvelden. - Det sportslige er i sentrum, men det sosiale er vel så viktig.

Samtidig med petanquemesterskapet ble det arrangert et, får man si, større sykkelløp: Arctic Race, rett forbi Sørelva. Så fikk Saltdal Petanqueklubb også celebert besøk til å foreta den offisielle åpningen. Det ble i den forbindelse arrangert en minikonkurranse mellom to dobbeltlag. Lokale deltakere var Berit og Ivar Ramsvik som har deltatt på NM de to siste årene og har tatt medalje i Dobbel +65. De stilte på hvert sitt lag: Berit fra Farsund og Dag Otto Lauritzen stilte på Sørlandslaget og Ivar og kultur/sportsministeren dannet laget fra Midt-og Nord-Norge. Vinner ble Berit og Dag Otto!

Linda Hofstad Hellestad og Dag Otto Lauritzen mottok samtidig æresmedlemskap i Saltdal Petanqueklubb og vil årlig bli invitert til NNM i Petanque.    

NNM singel ble vunnet av Anders Hansvold med Harry Forsmo på andreplass og Jørn Albrigtsen på tredje. Dobbeløvelsen (pallen, bildet under) ble vunnet av Gunhild Hansvold og Jan Ole Petterson med Sissel Berntsen og Nils Ramskjell på andreplass, Marit Helen Hansen og Berit Ramsvik kom på tredjeplass. Finalen i dobbel ble forøvrig svært underholdende og spennende. Lagene fulgte hverandre hele veien: det sto 12-12 før det hele ble avgjort med vinnerresultatet 13-12. Gratulasjoner til vinnerne!

En kuriositet på tampen - polarsirkelen flytter seg. Siste etappen av sykkelløpet Arctic Race startet andre dagen av NNM på polarsirkelen og gikk forbi Arctic Petanque Arena, som ligger ca. 14 km nord for polarsirkelen. Forskere hevder at polarsirkelen flytter seg nordover med 14 meter pr. år. Vi har beregnet at om 1035 år er den kommet til Sørelva, nøyaktig mellom bane 2 og 3 på Arctic Petanque Arena.

Med andre ord: I år 3051 vil  NNM på Sørelva  bli arrangert på selve polarsirkelen. Det er vel en fin motivasjon for videre satsning!

 

 

Tusen takk til leder Nils Ramskjell for artikkel og bilder.