Sommerhilsen fra redaksjonen

01.07.2016

En lengre sommerferie ligger foran oss. Vi har hatt noen dager på oss for å fordøye inntrykkene, høydepunktene og skuffelsene under årets Norgesmesterskap. Med bare fem rankingturneringer igjen av sesongen er det på tide å ta en liten pust i pakken, lade batteriene og se fremover.

Først av alt: La oss benytte anledningen til å gi Tønsbergs Turn skikkelig honnør for deres innsats! TT er en drøm å ha som teknisk arrangør. Alle detaljer er gjennomtenkte – og gjennomførte. Og kommer det overraskelser underveis, gjør man galante hælomvendinger: Applaus til Tom A. Gjermundsen som elegant tok mikrofonen og oppfordret til verdens vakreste korsang under åpningen på torsdag. Resultatet ble smil over hele rekka. Fra en og annen åpen munn kom det til og med lyd. Herlig!

Og til alle dere andre TTere: Tusen takk til hver og en av dere for deres innsats fra tidlig morgen til sen kveld, fire dager til ende. – Og dagesvis, ukesvis, månedsvis, før og etter. Dere imponerte like mye i år som for to år siden med deres upåklagelige serviceinnstilling, gode humør og tilstedeværelse. Tusen takk til Tønsbergs Turn!

Været kunne derimot ingen gjøre noe med. Det var litt trist å avslutte NM med striregn og flytende griser, men heldigvis sluttet det hele midt på dagen og banene tørket oppskriftsmessig fort opp. La oss heller minnes alle de gode kulene, velspilte kampene, gode resultatene, medaljene og kongepokalen. Konkurransen, samholdet, knivingen og gleden. Gratulerer, alle sammen!

- Men altså...

Nå som det er petanquefri, i alle fall i organisert form her til lands, er tiden inne for å ta litt tak med tanke på fremtiden. Meningsutveksling på sosiale media er viktig, men det er enda viktigere å gjøre tanker til handling. Og enda viktigere: Se muligheter, ikke begrensninger.

Enkelte har påpekt for mange rankingturneringer. Andre etterlyser flere turneringer med større frihet. Veldig gjerne, men noen må bruke tid og energi på å arrangere dette. - Tar du utfordringen?

FREMSNAKK petanque. Støtt dine makkere. Gi ros til dine konkurrenter. Fremsnakk de turneringene vi har og banene som finnes.  Ta med kulene ut der folk ferdes, spill med et smil om munnen, og vær reklameplakat utad.

For dette er viktigst av alt. Rekruttering.

- Vi må aldri glemme viktigheten av å være synlige. Til stede på banene og enkle å spore opp på nettet.

Seksjon Petanque har et kontinuerlig mål om å vokse. Det er av stor økonomisk gevinst, men enda viktigere: Å bestå som miljø. For å unngå at klubber dør ut, er vi avhengige av stadig tilvekst av nye medlemmer. For å greie dette må alle, både klubber og spillere, engasjere seg.

I (dette dokumentet) presenterer vi en rekke råd og tips til rekrutteringsarbeidet. Vi håper dette kan være til nytte og inspirasjon. En egen brosjyre er utviklet til bruk for klubbene. (Denne enkle informasjonsfolderen) kan tilpasses den enkelte klubb og enkelt printes ut for å dele ut til interesserte.

Ikke fokuser på begrensninger. Se muligheter. Alle vet det, men vi kan ikke lenger vente. - Det er på tide å handle, og vi kan alle gjøre noe.

Vi drømmer alle om petanqueparker rundt omkring, men ikke mange orker eller kan bruke tid og energi på et slikt prosjekt. Noen har forsøkt før, andre venter på at nabo’n tar tak. Ildsjelene står gjerne last og brast i tiår etter tiår, uten at særlig mange tar over roret. Man blir sliten. Demotivert. – Eller fornøyd nok.

Er man såre fornøyd vil man heller ikke utvikle seg. Verken sportslig, eller som miljø. Økt fokus på rekruttering gir oss dessuten mulighet til at andre kommer utenfra og gir viktige innspill. Vi bør alltid lete etter måter å forbedre oss på.

Vi er da alle konkurransemennesker, er vi ikke?

Se mulighetene, bedriv idemyldring, oppmuntre forsøk på nytenkning. Ikke slite ut de som faktisk gjør en innsats. Avlast, ta over, motiver.

Petanquespillere er sosiale dyr. Vi trives i flokk. De fleste av oss har også et godt utviklet konkurranseinstinkt. La oss bruke det til noe positivt: Samarbeid, jobb mot et felles mål. Alltid se fremover, alltid søke forbedring.

GOD SOMMER til hver og en av dere. Delta i konkurranser eller spill bare for gøy. Spill hjemme i oppkjørselen, i parken eller i Marseille. Eller gjør andre ting, det er lov det også. Kos dere, nyt øyeblikket og gled dere til fortsettelsen!