Best av de beste

17.11.2015

Tradisjonen tro: Her er artikkelen for deg som liker tabeller, statistikker og resultater!

Petanque.no har oppdatert petanque året 2015 i tall. Det er mange tabeller og adelskalendere som skal holdes oppdaterte etter endt sesong. Vi mener det er en viktig del av dokumentasjonen av norsk petanque. En minst like stor motivasjon å holde dette oppdatert for oss er vissheten om at mange der ute liker slik lystig lesestoff.

Vi har etter beste evne forsøkt å være nøyaktige, men det er alltid en fare for at det kan ha sneket seg inn en feil eller to. Skulle du mot formodning oppdage feil, eller mistenke feil ber vi dere skrive en e-post til oss der dere påpeker dette. Merk at vi er avhengige av dokumentasjon for å kunne gjøre endringer.

Under den påfølgende tekst er det linker til de ulike tabeller. - Petanque.no ønsker dere god lesning i mørke høst og vinterkvelder.

 

Adelskalendere, Norgesranking

Spillerranking

Adelskalender inneholder de femten beste spillere på rankingtabellen år for år, og ut fra denne er det dokumentert beste rankingspiller for de årene vi har data for. I tabellen er det rangert fra 1. til 15. plass og man kan i det følgende lese hvor mange ganger den enkelte har kommet blant de femten beste. Man skal også kunne se hvor mange ganger man for eksempel har kommet på førsteplass, andreplass etc.

Rankingpoeng gis de spillere som plasserer seg på terminfestede nasjonale turneringer, i terminlisten er oppført som rankingstevner. Sammen med NM har dette nok vært det som år etter år har blitt rangert høyest blant spillerne.

Benny Bel-Lafkih (bildet over) troner suverent på topp av denne listen. Med årets seier er han nå kommet opp i åtte seire og totalt har han kommet inn blant de 15 beste hele 14 ganger.

Det er et hopp ned til nest beste på listen som er Trond Rekdahl med sine 4 seire. Så mange som 5 nye spillere kom seg inn på denne listen etter 2015-sesongen og adelskalenderen inneholder nå 87 spillere.

Det var store endringer på denne listen i år, så her er det mange små og store poeng for dem som liker slikt. Se selv:

(Adelskalender, spillerranking)

Klubbranking

Her ser vi at Oslo Petanque Club med sine 9 seire er den ledende klubben. Årets vinner, Groruddalen Petanque Klubb, kommer på en god andreplass med totalt 4 førsteplasser.

Denne listen har vi bare sikre data fra 2002, selv om selve formen med ranking ble introdusert noen få år etter at organisert petanque ble etablert i Norge. 17 ulike klubber har kommet inn på topp 10 i denne perioden, og gleden er stor da vi i 2015-sesongen fikk en ny klubb inn på denne celebre listen: Tønsbergs Turn kom inn på 10. plass.

(Adelskalender, klubbranking)

Adelskalender, skyttere

Presisjonsskyting

For å regnes som offisielt resultat må presisjonsskyting finne sted i Norsk Mesterskap(NM) eller internasjonale mesterskap som VM eller EM. Det må følgelig være dokumentert i de offisielle resultatlistene. Spiller må ha løst spillerlisens i Norge samme år som presisjonsskyting finner sted. Det differensieres ikke ved lik poengsum som under selve konkurransen, lik poengsum blir da samme plassering på denne listen.

Ranu Homniam, beste kvinnelige skytter

Presisjonsskyting kom for første gang på programmet i NM i 2005. Under VM i 2000 var første gang i en internasjonal turnering.  Nordisk Mesterskap hadde presisjonsskyting på programmet kun en eneste gang.

Cong Bo er innehaver norsk rekord i presisjonsskyting med sine 48 poeng. Det ble endringer i listen under årets NM, og man må nå ha oppnådd 30 poeng for å komme inn på denne så etter hvert eksklusive liste.

Benny Bel-Lafkih forbedret sin personlige rekord under NM 2015 og fikk 42 poeng både i semifinale og kvalifisering. Det var 6 resultater som var gode nok til å komme inn på listen under presisjonsskyting i NM 2015. Se hvilke:

(Adelskalender, presisjonsskyting)

Adelskalendere, Norgesmesterskap

NM - Klubber

Etter 2014 NM klatret Oslo Petanque Club (OPC) opp som beste klubb, men under årets NM var ikke OPC den medaljesankende klubben vi er vant med å se. Økern Petanque Club (ØPC) hadde et strålende mesterskap med 3 gull og 6 bronsemedaljer og ble med denne innsatsen igjen beste klubb sammenlagt i adelskalenderen.

Økern kapret blant annet 3 av 4 pallplasser i NM-grenen Mix Dobbel.

Under årets mesterskap ble Groruddalen Petanque Klubb (GPK) beste klubb med sine 3 gull, 4 sølv og 1 bronsemedalje.  Overaskende og gledelig nok ble Son Petanque Club tredje beste klubb og med dette klatret klubben opp på adelskalenderen. Stord Petanqueklubb kom inn på listen med sin gullmedalje i +55 års klassen. Det er 25 klubber gjennom historien som har tatt NM-medaljer. Kjenner du alle?

(Adelskalender, NM klubber)

NM – Spillere

289 ulike spillere har tatt medalje gjennom norsk NM-historie. Hele 46 spillere vant medalje under NM. Av disse tok hele 12 spillere 2 medaljer eller mer. 12 nye spillere tok sine første NM-medaljer,blant disse flere gamle petanquetravere.

Det er store endringer på denne adelskalenderen, særlig blant de 20 første plassene. På topp troner fortsatt Bo Thieu-Cong, men det blir stadig tettere og tettere bak han. Nærmest ligger Ole Hågensen som gikk opp på andreplass etter årets NM.

Tre spillere på NM-listen, alle omtalt i dette avsnittet, kjempet seg til turneringsseier i Økern Mixen.

Om vi ser litt nedover på listen finner vi store hopp og noen små og store poenger. Etter NM er Ellen Johansen endelig best i familien med sin 10 plass, der far Erik ligger på 11. og mor Grethe på 12. plass. Jon Norborg hadde et strålende mesterskap og hoppet opp fra 78. plass, til en flott 47. plass. Neste vi trekker frem er Tom Johansen som hoppet opp fra en 107. plass til en 57. plass, deretter Marianne Myrbråten som lå på en 110. til en 61. plass. Trond Sandvik  og Helge Skjæveland fra Stord rykket inn på listen med 120. plass, og for ikke å glemme vår redaktør som hoppet opp fra en 209. plass til en 157. plass.

(Adelskalender, NM spillere)

Adelskalendere, landslag

Seniorlandslag

2015 var et år med mange internasjonale mesterskap i seniorklassen, og Norge var representert i dem alle. VM i singel både for damer og herrer, EM for herrer og VM for damer.

Det ble troneendring i toppen: Med 7 kamper i singel-VM klatret Lisbeth Fossen (bildet over) til topps på adelskalenderen med imponerende 259 kamper, en kamp mer enn nummer 2 på listen, Trond Rekdahl.

Benny Bel-Lafhki spilte til sammen 15 landskamper denne sesongen: 7 i singel-VM og 8 i EM for herrer. Med dette stoppet han på 200 kamper og ble med det  4. spiller som kom opp til denne magiske 200-grense. Marius Wang var  eneste debutant under årets landslag da ha spilte 8 landskamper under årets EM for herrer.

På damesiden legger vi merke til at «veteranen» Gunvor Berge spilte sine første landskamper på mange år. Vi må helt tilbake til 1998 sist gang hun spilte landskamper. 

(Adelskalender, landslag)

Veteranlandslag

Det ble i 2015 arrangert en ny turnering som kvalifiserer for registrering av landskamper under denne adelskalender: Nations Veterans Cup. Norge stilte med to landslag der spillere var Helge Skjørberg, Hans-Erik Røneid-Hansen, Ståle Baksetersveen,Jean Jaques Razaka, Morten Torp og Atle Smeby.

I alt 16 landslag fra 8 nasjoner deltok, hvorav vertsnasjonen hadde fire lag med. Utenom Danmark og Norge, stilte Nederland, Finland, Wales, Skottland, Østerrike og Estland.

Dette er en turnering der det spilles mange kamper og samtlige spillere fikk 10 kamper registrert i adelskalenderen. Helt i toppen var det ikke de store endringer: Larry Young troner stadig klart med sine 78 kamper.

To spillere spilte sine første veteranlandskamper i 2015: Helge Skjørberg og Atle Smeby. Et lite poeng er det at sistnevnte spilte sin første landskamp på seniornivå for Norge under Nordisk Mesterskap i Finland i 1984. Nå 31 år etter, «debuterte» han på nytt.

(Adelskalender, veteran)

Junior

Det har ikke vært norske juniorrepresentanter i år, men vi deler adelskalenderen for de som ikke har fått nok tabeller.

(Adelskalender, Junior)