Årsmøtet og Tinget 2015

25.03.2015

Lørdag 21. mars 2015 avholdt Norges Fleridrettsforbund ting samt årsmøte i de tre seksjonene Petanque, Boccia/Teppecurling og Friskis&Svettis. Her følger et kort resyme av det mest essensielle under Seksjon Petanque sitt årsmøte.

(bildet over: Seksjonsstyret representert ved Grethe Johansen, leder Signe Hovind og avtroppende styremedlem Ståle Baksetersveen samt ordstyrer Rolf Hermansen)

Som kjent ble Norges Fleridrettsforbund etablert i 2007, bestående av tre seksjoner. Bakgrunnen var nedleggelse av Handicapforbundet, og verken Boccia eller Teppecurling fant noen av de eksisterende særforbundene naturlige å innlemmes i. Dialoger ble dermed opprettet med andre forbund. Petanque var på denne tiden organisert som eget forbund, men fant tiden inne å gå fra å være spill til idrett. Med seg fikk de også Friskis & Svettis fra Bedriftsidrettsforbundet. De tre seksjonene er de samme i dag, åtte år etter. 

Tross svært ulike medlemstall, hvorav Friskis & Svettis er den klart største seksjonen, er det lik fordeling i forbundsstyret. Vektleggingen av å dra lasset sammen, og i samme retning er alfa og omega. Videre at all aktivitet skal skje i seksjonene, og at en felles organisering skal sikre tilgang på ressurser, en sikker økonomisk styring og muligheten til å dra nytte av hverandres erfaring. Fleridrettsforbundet er en unik port for vårt felles mål: Å få folk i aktivitet. Vi er et lavterskeltilbud, med alt potensiale dette gir oss. 

Årsmøtet i Seksjon Petanque

Årsmøtet samlet 19 stemmeberettigede, i tillegg til en håndfull gjester. Ti klubber var representert. Styremedlem i Norges Fleridrettsforbund og Boule Frederik II-spiller Rolf Hermansen ledet årsmøtet, nærmest tradisjonen tro, med den veltalenhet, autoritet og spissfindighet som kreves. Tusen takk til ham for å ha ledet møtet vel i havn!

Beretning ble avgitt, regnskapet ble redegjort for, og handlingsplan samt langtidsbudsjett ble presentert og vedtatt.

Seksjon Petanque ser tilbake på en toårsperiode med vekst i medlemstall og tre nye klubber. Vi ser også flere miljøer i oppsving, blant annet i Florø, Trondheim og Harstad, og er positive mht stadig økning av medlemmer og klubber. Rekruttering må vektlegges i det videre arbeidet, men husk: vi kan alle bidra. Dersom hvert eksisterende medlem rekrutterer en venn eller et familiemedlem er vi dobbelt så mange på et blunk!

En stor utfordring mht rekruttering har vært de yngste spillerne. Ved årsskiftet ble en egen juniorgruppe etablert, takket være primus motor Erik Johansen. Gruppen skal danne en base vi kan ha glede av i mange år fremover, med Junior-EM 2016 som første store mål.

Turneringene har generelt hatt svært god oppslutning, og i 2013-sesongen kunne vi i tillegg glede oss over en ekstra lang sesong takket være Oslo Boule Alliances utrettelige innsats for nasjonal innendørshall. Vi har hatt en rekke varierte turneringer og deltatt i internasjonale mesterskap med gode resultater. I 2014 fikk Norge attpåtil sin første medalje i EM, det være seg for herrer eller damer. 

Norgesmesterskapene har hatt imponerende deltakerantall, og begge årene har det blitt utdelt Kongepokal i NM trippel. Attåpåtil vunnet av samme trio! I 2013 så også to nye grener dagens lys og NM ble utvidet med en dag. Tusen takk til Follo Petanca Klubb og Tønsberg Turns Petanquegruppe for svært fine arrangement fire dager til ende.

Årets Norgesmesterskap har bydd på en stor utfordring mht teknisk arrangør. På et tidspunkt så sittende styre seg nødt til å varsle en amputert utgave, med kun å avholde trippel. Dette ble heldigvis ikke realitet. Son Petanqueklubb sendte kort tid etter inn søknad om å stå som teknisk arrangør, godt støttet av eksterne ildsjeler. En stor takk til Son Petanqueklubb med Karianne Fleischer og Finn Gundersen i spissen, samt dugnadsgjengen med Ronny Gudmundsen som initiativtager for at vi sammen kan skape en idrettsfest også i 2015.

En rekke klubber har forøvrig sagt uttrykt ønske om å stå som teknisk arrangør i de påfølgende årene. Det nye styret vil systematisere dette for å lettere unngå slike problemer i fremtiden.

Takk for innsatsen, Freddy!

Blant gjestene på årsmøtet fant vi Freddy Storaker Bruu, i fremste rekke på bildet over. Freddy er en av ildsjelene som stod i bresjen for å etablere Petanque som en idrett med innlemmingen i Norges Fleridrettsforbund. Han har siden oppstarten i 2007 sittet i forbundsstyret som visepresident. Freddy har gjort en fantastisk god innsats i disse årene og har vært en utmerket representant for norsk Petanque. Hans genuine interesse, entusiasme og engasjement har vært en glede å bivåne og la seg inspirere av.

Etter åtte års innsats trekker han seg tilbake og vi retter en stor takk til ham for alt arbeide han har lagt ned disse årene. Vi tar med oss dine visjoner om samarbeide og felles mål videre!

Saker til avstemming

Kun ett eksternt forslag ble sendt inn som sak. I tråd med uttalt enighet blant annet under ledermøtet i fjor høst, formulerte Økern Petanque Club et forslag til endring av Norgesmesterskapets Presisjonsskyting. Kort fortalt går dette ut på å dele klubbene inn i fire distrikter, hvor hvert distrikt får plasser ut i fra antall lisensierte spillere. Distriktene arrangerer selv kvalifisering i forkant, hvor totalt 15 spillere samt regjerende norgesmester møtes til sluttspill under selve NM-helgen. 

Sittende styre svarte med et motforslag hvor man foreslo rene kvalifiseringsrunder med tre valgte datoer, to på Østlandet og ett på Vestlandet, hvor de 15 beste scorene kvalifiserte til sluttspill, i tillegg til en plass reservert regjerende norgesmester. 

Økerns forslag vant med klart flertall og blir innført allerede til årets gjennomføring. Med en slik kvalifisering på forhånd vil man frigjøre store ressurser under selve NM, både med hensyn til tid og mennesker. Variasjoner i vær vil heller ikke være utslagsgivende. Et annet og viktig element er at dette vil være fruktbart i forhold til samarbeid klubbene i mellom. Kanskje vi med tiden også kan se frem i mot Distriktsmesterskap...?

En detaljert redegjørelse for dette vil følge så snart protokollen er signert.

I tillegg til dette ønsket sittende styre å formalisere en lov hvor man må være norsk statsborger eller ha fast boligadresse i Norge, for å løse norsk lisens. I fremste rekke for å unngå problematikk mht deltakelse i Norgesmesterskapet. Dette ble enstemmig vedtatt. 

Heder til spillere

Under årsmøtet ble to spillere med særlige utmerkelser denne perioden hedret:

  • Benny Bel-Lafkih: Vinner av spillerrankingen 2013 og 2014
  • Ranu Homniam: Bronsemedaljør under Europamesterskapet 2014, Presisjonsskyting

Seksjonsstyrevalg

Valgkomiteen har utført et solid arbeide. Komiteen utarbeidet skjema både for sittende styre og klubbene for å komme frem til et best mulig forslag til  nytt styre. Takk til valgkomiteen ved leder Mike Barker!

Tre av styremedlemmene ønsket gjenvalg, deriblant Signe Hovind, som etter dette går inn i sin tredje periode som leder i Seksjon Petanque. Verdt å merke er også at begge de nye medlemmer er fra Vestlandet. Tidligere leder i Bergen Petanque Klubb, Kenneth Larsen, går inn som nestleder, et verv han har alle forutsetninger for å skikke vel. Han har en bred erfaring innenfor organisjonsarbeide og var også primus motor for etablering av petanquemiljø i Bergen og Vestlandet. 

Det nye styret ble valgt ved akklamasjon.

  • Leder: Signe Hovind, Oslo Petanque Club (gjenvalgt)
  • Nestleder: Kenneth Larsen, Bergen Petanqueklubb (ny)
  • Styremedlem: Grethe Johansen, Økern Petanque Club (gjenvalgt)
  • Styremedlem: Eli R. Gjengstø, Groruddalen Petanque Klubb (gjenvalgt)
  • Styremedlem: Arild Skjæveland, Stord Petanqueklubb (ny)
  • Varamedlem: Dag Meisingset, Petanque Club Hølen (gjenvalgt)
  • Varamedlem: Lars Gunnar Lingås, Holmestrand Petanqueklubb (ny)

Vårt nye styre reflekterer variasjonen i miljøet i sin helhet, både med hensyn til klubbtilhørighet, geografisk utspredning, erfaring, alder og kjønn. Styret vil ved første styremøte fordele bestemte ansvarsområder til de enkelte medlemmer. 

En stor takk rettes til avgåtte styremedlemmer: Ståle Baksetersveen (Holmestrand Petanqueklubb) og Arvid Uleberg (Bergen Petanqueklubb) samt varamedlem Øystein Bråten (Vika Petanqueklubb), for innsatsen disse har lagt ned i denne perioden.