Slik spilles VM i Singel

20.01.2015

Nå er det bare noen få dager igjen til det braker løs! Verdensmesterskapet i Singel, for første gang både for kvinner og menn, arrangeres i Nice fredag 23. januar til søndag 25. januar.

Norges håp er Lisbeth Fossen og Benny Bel-Lafkih. Lisbeth har representert Norge helt siden 90-tallet. Siden den gang har hun vært en klippe i det norske damelandslaget og har imponert både medspillere og motstandere med sin taktikk og forståelse av spillet. Benny har i en årrekke representert Norge på landslaget og vant B-turneringen i (det uoffisielle) Verdensmesterskapet i Singel 2014. For fjerde år på rad vant han i 2014 årsrankingen og seiret i tillegg i årets Norgesmesterskap i Singel. (Les mere...)

Begge mesterskapene spilles med sveitsisk system i innledende, men antall runder er ulikt. Kvinnene, som teller i alt 40 utøvere, spiller kun fire runder før sluttspill. Mennene, totalt 48 utøvere, spiller fem runder.

De åtte beste etter innledende er sikret å gå rett til åttendedels, mens spillere med plassering fra 9 til 24 må spille sekstendedels. For å unngå dette må man altså tape maksimalt en kamp i innledende samt ha mange Bucholz-poeng.

Dette systemet lar seg ikke så lett forklare, men poeng deles ut i fra hvor mange tap/seiere spillere som møter hverandre har. Eksempelvis vil en seier i fjerde runde mot Dylan Rocher gi svært mange Bucholz-poeng, dersom han har vunnet sine tidligere kamper. Og da igjen, spesielt om han har vunnet over motstandere som også har vunnet mye i andre kamper. Bucholz anvendes for å skille spillere/lag med like mange seiere, og rangeres foran score.  Dette har blitt svært vanlig i de siste internasjonale mesterskapene.

Kvinnene, som er noen færre enn mennene, har noe bedre sjanse for å gå til det gjeveste sluttspillet. Selv med bare to seiere har man gode sjanser for A. Kun 3 av 15 med to tap må spille Nasjonscup.

Hele innledende spilles ferdig på fredag. Lørdag innledes med Nasjonscup og påfølgende sekstendedels i VM. De som taper disse kampene går direkte inn i Nasjonscupen åttendelsfinale.

Finale i Nasjonscupen spilles lørdag kveld, mens finalene i VM spilles henholdsvis klokken 10.15 for kvinner og klokken 11.30 for menn. – Med forbehold om endringer: Avvik fra programmet kan som kjent forekomme.

_______________

Første runde er allerede trukket, og ga (følgende utfall).

Kvinner

Lisbeth Fossen skal spille første kamp mot Malaysias representant. Navn på utøver er enda ikke kjent. – Og uansett vil ikke dette være et kjent navn for vårt håp, noe hun har uttalt hun er glad for. Nå kan hun utelukkende fokusere på eget spill.

Menn

Motstander for Benny Bel-Lafkih i første runde er Franck Millo fra Monaco. – Også kjent som showmannen fra EM-finalen i 2013, hvor han med sin attityde og sitt publikumsfrieri virkelig løftet stemningen både blant makkere, motspillere og tilskuere. Millo er blant de tøffere konkurrenter i VM, men som kjent, ingen er uslåelig.