Årskavalkade 2011

... De gjeveste

Årets konger

På NM siste dag ble petanques aller første kongepokal delt ut til vinnerne av NM trippel. Francois Soto, Ståle Baksetersveen og Roger Johansen gjorde et lite stykke historie da HPK løftet pokalen høyt til værs i øsende regnvær. Hjem til bygda under fjellet kunne de dra med bøtta og hele miljøet var stolte, ikke bare vinnerne selv.

Årets spiller

For fjerde gang ble Benny Bel-Lafkih årets beste spiller med en fantastisk poengsum på 108 rankingpoeng. Dette er tiende gang han er inne blant topp 10 på rankinglisten. Benny fikk betalt for sin systematiske trening over lang tid med en fremragende sesong. Det var likevel spenning til siste turnering om hvem som skulle bli beste spiller. - Gøy at det blir slik etter at formidable 16 stevner er gjennomført. Faktisk tok hele 109 spillere rankingpoeng under sesongen 2011.

Årets klubb

Etter sju andreplasser kunne endelig Østkanten / Unbeat-a-Boule klatre opp på toppen som beste klubb i 2011. Klubben viste andre klubber ryggen dette året og var helt suverene. Klubben som ved årsskiftet endrer navn har ambisjoner om å bli en storklubb i sitt nærområde i Groruddalen. Tiden får vise om de også vokser seg store i resten av Oslo. Fødselspenger på 5000 kroner, premien fra seksjonen for beste klubb, er allerede i boks.

Årets frivillige

Hva hadde vel det norske petanquemiljøet vært uten de mange frivillige som holder hjulene i gang? Så er også denne kategorien en av de gjeveste. Mange kunne ha vunnet, men i år ønsker vi å takke spesielt til Mike Barker. Follo Petanca Klubb og formann Mike stod i bresjen da NM ble avholdt i august.  Fra oppsummeringen av NM kan vi lese; Teknisk arrangør hadde alt under kontroll både før og under mesterskapet. Banen var i en klasse for seg, kafeteriaen var rikholdig og åpen så lenge det var en sjel igjen på banen, fasilitetene var meget gode. Mye mer kan nevnes, men for at det ikke skal bli for langt: Mike Barker og resten av Follo-gjengen hadde kontroll på sitt og bidro sammen med seksjonen til et arrangement som ble svært vellykket. Tusen, tusen takk til alle som var med på å lage petanquefest!

... Landslagsavdelingen

Årets satsning

Satsningen på seniorlandslag var et av flere nye og store endringer i norsk petanque. Tilbudet til de beste har blitt betydelig forbedret. Her ser vi deler av årets landslag under et spillermøte i styrerommet til OPC.

Årets Internasjonale

Nordisk mesterskap for juniorer, damer og herrer ble et strålende arrangement der vi viste våre nordiske venner at vi fortsatt er i toppen når det gjelder å arrangere. Denne gangen var vi i toppen også rent sportslig med to medaljer i herreklassen. Ikke siden 1989 kan vi vise til like gode resultater. For øvrig stod Norge også den gang som arrangør.  Frognerparken i Oslo var åsted både i 1989 og i 2011. Blant medaljørene i ’89 var Atle Smeby (sølv i begge mesterskap) samt Trond Rekdahl (bronse i 89, sølv i 2011).

Årets utlendinger

Jo visst kan norske spillere hevde seg i utlandet! Benny Bel-Lafkih, Marius Breimo og Robert Pettersen gjorde (nesten) rent bord under den nederlandske 24 timersturneringen i oktober. Det norske laget slo både natt og dag de aller fleste på sin vei opp til andreplass. – Litt av en revansje fra EM!

... Fotografens yndlinger

Årets trøtteste

Underveis i lange petanqueturneringer er det lite som er morsommere for fotografen enn å fotografere sovende spillere. Petanqueturneringer kan som kjent vare lenge og lenger enn langt. Så lenge at noen ser seg nødt til å ta seg en liten lur i løpet av dagen. Felles for dem alle er at når søvnen er over så går de hen og markerer seg på resultatlisten. Ikke så rart, de er jo opplagte etter en god søvn. Heldigvis kan vi andre i alle fall more oss litt. Ole Hågensen fikk i 2011 en liten petanquespiller i hus, en liten tass som er våken når andre skal sove. Ikke rart han måtte ta igjen litt på dagtid.

Årets linselus

Roger Johansen har til vane å nevnes i årskavalkadene til petanque.no. For ett år siden vant han prisen for årets humørspreder. Dette året går han av med seieren, ikke bare som en av som en av tre som vant NM i trippel, samt at han kom høyt oppe på årets ranking. Vi har mange bilder av Roger i aksjon på petanquebanen, men for å være på den sikre siden sniker han seg med også i bakgrunnen når andre skal være i fokus.

Årets måling

Å måle er noe som er det viktigste i løpet av en petanquekamp. - Avgjørende ikke bare for egen del, men også for motstandere. Caroline nådde opp til topps i denne kategori. - Hva hun nå egentlig finner ut av denne målingen er vi sannelig ikke sikker på, men noen var nok lengre fra enn andre.

Årets slipp

Dette er en av de faste kategorier. I år så et nytt kast årets lys, selv om opphavsmannen hevder at det ikke er et slipp, men et kast med stil utenom det vanlige. Det siste er juryen enige i og toppet kategorien i sterk konkurranse med mange stilarter. Kastet til Thor Arne Smestad har fått navnet ”Hølen In One”.

... Historieavdelingen

Årets comeback

Vi kunne med glede slå fast at det var stor konkurranse om tittelen årets comeback. Valget falt til slutt på OPC-spilleren Bjørn Vidnes. Bjørn har tidligere hatt flere sentrale verv i petanque, bl.a. ble han 15. februar i 1997 valgt som visepresident i Norges Petanque Forbund, og ikke minst var han en av drivkreftene da hovedstaden fikk etablert Oslo bouleodrom. Vi våger håpe at vinterdvalen til denne Bjørn vekker opp gamle kunnskaper om organisering og engasjement slik at Oslo på nytt får en storstue til petanque vinterstid.

Årets gjensyn

For mange, mange år siden valfartet spillere fra våre naboland til Andedammen. For hjemlige spillere var dette turneringen over alle turneringer. Fremdeles den dag i dag snakkes det vidt og bredt om legendariske Andedammen. Gleden var derfor stor da det ble klart at Økern Petanque Club ønsket å tørke støv av grunnideen og gjennomførte en egen variant, Badedammen.

Årets hjemvendte sønn

UaB slaktet kalven da Jan Simonsen kom hjem for å spille petanque. Jan var en del av den gamle Follo-klanen og var med i Norges første landslagstropp. Han rakk å gjøre seg meget bemerket i miljøet, og det har gått gjetord om Jan Simonsen i alle år. Tre år etter landslagsdebuten flyttet han til Sverige, og etter eget sigende har han ikke spilt i Norge siden 1992. I Sverige har han utmerket seg med sitt spill og har blant annet høstet den edleste medalje i Svensk Mesterskap. - Vi håper det ikke går like lenge til neste gang vi ser ham spille på norsk grus.

... Sjarmøretappen

Årets kroppsspråk

I kroppsspråkkonkurransen er det særdeles mange som kjemper om prisen i år som tidligere år. I hard kamp med andre går i 2011 til slutt Atle Smeby av med seieren.  Atle var også en sterk kandidat til årets comeback: etter omtrent 20 år borte fra aktivt spill våknet en av våre store spillere. Flere gode plasseringer ble toppet med seier under Norwegian Masters of Petanque 2011. Bildet ble tatt under årets Norske mesterskap da Atle tok sin morgenstrekk i 13-tiden.

Årets par

Eli og Svein Bror Andreassen har sjarmert både bergenske petanquespillere og utallige spanjoler på sin vei. Under NM ble også resten av Petanque-Norge sjarmert av superduoen. Så godt som de gjør seg på pallen skulle det bare mangle om de ikke til neste NM kommer seg helt opp i stående positur.

Årets pekefinger

Da en danske kom med upassende kommentarer, tok Ståle frem sin pekefinger og satte han på plass. - Kom ikke her din ungdom. Her i sekretariatet er det to erfarne gråhårete menn, og fortsetter du nå så kan jeg opplyse om at jeg arbeider et sted der vi har erfaring med å behandle slike som deg.

Årets Oddvar

Det er ingen vei utenom: Vi må ære denne hedersmannen, år etter år. I 2010 var årets Oddvar prisutdeler, i år er han gutten i buret. Mannen som liker alt som er søtt, ble observert i flere kiosker på petanquebaner gjennom sesongen.  - Ikke atOddvar Karlsen kjøper så mye (han har jo med sine makrell i tomat), nei det er nok en eller flere klemmer som lokker i petanquekiosken.

... Kuriositeten

Årets minste

Premiepallen under Nordisk mesterskap var litt i det minste laget, men når den nesten blir tapetsert med norske spillere så er det bare hyggelig. Ut i fra gleden vi ser på enkelte spillere så er nok dette noe de kan leve med å se tilbake på. Selv om dere ikke ser verken Trond eller Ole var de tilstede da bildet ble tatt. Uten å fornærme noen (håper vi) var det ikke disse to komiteen tenkte på da navn på kategori ble kreert.